Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İslam Bilginleri İstişare Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. "Gazze'de tarihin en vahşi katliamlardan biri yaşanıyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2 milyon insan evinden ve yurdundan göçe zorlandı. Gazze 219 gündür örneğini Hitler Almanyası'nda gördüğümüz imha kampına dönüştü" şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKaradeniz uç bölgesi bizim için hayatidir. İnsanların buradan göç etmemeleri gerekiyor. Oysa göç gerilemiş, zayıflamış fakat tamamıyla durmuş değil. Çetin coğrafyada gelişmeyi sağlamak hiç de kolay bir iş değil. O bakımdan insan, siyasi partilerin günlük programlarının mekanizması dışında partilerin üzerinde uzlaşma sağladığı milli bir kalkınma ve gelişme programının ne kadar önemli olduğunu anlıyor.
#KaradenizHannah Arendt, ‘Karanlık Zamanlarda İnsanlar’da aralarında Rosa Luxemburg, Hermann Broch, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Randall Jarrell’ın da olduğu yazarların baskı dönemlerinde nasıl bir varoluş içinde olduklarını irdeliyor. Bu aynı zamanda bir biyografiler kitabı...
#Hannah ArrendtAlmanya’da görevi devralan Başbakan Olaf Scholz, Paris ve Brüksel’in ardından ilk yurtdışı resmi ziyaretini komşu ülke Polonya’ya yaptı. Scholz, Başkent Varşova’da Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki tarafından askeri törenle karşılandı. İki ülke arasındaki dostluk ilişkileri vurgulandığı halde Scholz’un Polonya’ya yaptığı ilk ziyareti sancılı geçti.
#Olaf ScholzBiden’ın seçimlerden sonraki açıklaması ve jenositi resmen kabul ettiğini belirtmesi şüphesiz ki bir kenara konacak, görmezlikten gelinecek, sükûtla karşılanacak bir demeç değildir. Ne var ki Ermeni araştırmaları ve politikası üzerinde, ta 1970’lerde genç diplomatımız Bahadır Demir’in bir yaşlı Ermeni tarafından katledilmesinden beri bu konularda ciddi bir tetkik ve eğitim hâlâ gerçekleştirilemedi.
#YAZAROsmanlı’nın yetiştirdiği parlak kurmaylardan, 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan Mustafa Kemal’in ekibinde yer almış ve İstiklal Savaşı’nın ardından genç Cumhuriyet’e diplomat olarak hizmet etmiş Hüsrev Gerede 1960 yılında kaleme aldığı ‘Hitler Almanyası’nda Berlin Sefirliği Hatıralarım’da Nazi Almanyası’nda geçirdiği yılları anlatıyor.
#Hüsrev GeredeFakültenin kuruluş yasası, TBMM’de 14 Haziran 1935’te kabul edildi. Fakülte 1935 yılı sonlarına doğru ilk öğrencilerini aldı. Henüz Ankara Üniversitesi diye bir kuruluş yoktu. Başlangıçta çoğunluğu öğretmen okullarında veya burslu, yatılı liselerde yetişen gençler DTCF’ye yöneltilmişlerdi. Bunların içinde seçkin, zeki öğrencilerin mühendislik veya doğa bilimlerine yönelenlerinden de ikna ile alınanlar oldu. Halil İnalcık Hoca böyleydi.
#YAZARAlmanya insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en kanlı ve en baskıcı nazi rejiminden kurtuluşunun 75’inci yılını anıyor. Hitler Almanyası’nın başlatığı ve yaklaşık 60 milyon insanın hayatına mal olan İkinci Dünya Savaşı 75 yıl önce 8 Mayıs’ı 9 Mayıs’a bağlayan gece yarısı Alman generallerin kayıtsız şartsız teslim anlaşmasını imzalamasıyla son buldu. Alman generallere sözleşme değersiz bir kedi masasında ve ayakta imzalatıldı.
#AlmanyaMAYIS’ın bu günlerinde çok önemli ve anlamlı bir tarihi, Anti-Hitler Koalisyonu’ndaki ülkelerin ve halklarının faşizme karşı kazandığı zaferin 75. yıldönümünü kutluyoruz. 9 Mayıs 1945 gecesi, Sovyetler Birliği, ABD, İngiltere ve Fransa’dan oluşan ittifak güçlerinin temsilcilerinin huzurunda faşist Almanya’nın teslimiyet belgesi imzalandı.
#Aleksey YerkovKazakistan bozkırda doğan bir medeniyet; hâlâ göçebeliğin özelliklerini ve tarzını muhafaza etmelerine rağmen değişim yaşayan bir ülke. Değişim yaşayan bütün halklar gibi zarafetle uyumsuzluk, parlak bir zekâyla birlikte saflık, beceriklilik ve marifet yanında, beceriksizlik ve bilgisizlik yan yana görülüyor.
#İlber Ortaylıİkinci Dünya Savaşı, biliyorsunuz, 1939 da Hitler Almanyası’nın Polonya’ya saldırmasıyla başladı. Ve kısa süre içinde başkent Varşova’da taş üstünde taş kalmadı. Savaş ertesinde kentin eski mahalleleri, ünlü Venedikli ressam Canaletto’nun yeğeninin tablolarından da yola çıkılarak, ‘eskisinin tıpkısı’ biçiminde yeniden yapıldı. Böylece, bir bakıma, küllerinden yeniden doğdu Varşova...
#Varşova1965’te dönemin öncü edebiyat dergisi Yeni Dergi’de değerli Ferit Edgü ‘Yeni Roman’ı irdeleyen bir yazı yayımlamıştı. Sözü, akımın önemli yazarlarından Nathalie Sarraute’a bırakıyordu. Sarraute’un roman sanatındaki değişimler üzerine denemeleri, yirmi yıl sonra, Bedia Kösemihal’in duru çevirisiyle yayımlanacaktı.
#EdebiyatCHP Lideri Kılıçdaroğlu, 35. Olağan Kurultay’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Diktatör bozuntusu’ diye hitap etmesiyle başlayan polemiğe devam etti. Grup toplantısında “İlk Aydın mitinginde ‘Diktatör’ dedim tık yok. Ne zaman ki ‘Sen diktatör bozuntususun’ dedim, mahkemeye veriyor” diyen Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:
#Kılıçdaroğlu