Gazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenHer yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANAlmanya’nın en büyük süpermarket zincirlerinden ALDI Süd’ün, ülkenin bazı bölgelerinde kamyonetlerle sokaklarda döner satmaya başlaması, Türk işletmecileri rahatsız etti. Türk dönerciler, “Döner bizim işimiz. ALDInin elini dönerden çekmesini, kendi işlerini yapmasını istiyoruz” diyerek tepki gösterdiler.
#AVRUPADAN HO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti Güler2005’ten beri sizinle bu köşede buluşuyoruz. Türkiye’nin her yerinden yüzlerce gece kulübü, restoran, bar, kafe, parti, festival, beach, semt, sokak... Şimdi artık Hiperaktif’i genç arkadaşım Melis Yılmaz’a devrediyorum. Gözüm arkada değil, göreceksiniz boynuz kulağı geçecek. Ve bu 18 yılda sürçü lisan ettiysek affola.
#Savaş ÖzbeyAYNEN bundan 20 yıl evvel sadece bir çöl halindeyken şu anda dünyanın turizm ve cazibe merkezine evrilen Dubai örneğinde olduğu gibi Yalıkavak da bundan 20 sene önce Bodrum’un az nüfuslu ve kendi halinde bir beldesiyken özellikle Yalıkavak Marina’nın da kurulmasıyla yükselen bir değer haline dönüştü. Şimdi ise global arenanın en ünlü markalarının mağaza ve restoranlarına ev sahipliği yapan, dünyanın en görkemli mega yatlarının demir attığı, Batı’dan ve Doğu’dan bölgeye akın eden varlıklı misafirleriyle Bodrum’un tam bir cazibe merkezi haline geldi. En lüks gayrimenkul projeleri, Michelin’e göz kırpan restoranlar, istanbul’da bile olmayan markaların hepsi burada. Bu yazımızda biz de Yalıkavak dosyasını açtık ve farklı lezzet arayışlarına yönelik alternatif mekanları sizler için kaleme aldık.
#1Yaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli HayatFenerbahçe'de beklenen oldu ve Jorge Jesus, Medipol Başakşehir maçının ardından görevinden ayrıldı. Yeni hoca arayışlarına başlayan Fenerbahçe'de 5 isim ön plana çıkıyor. Öte yandan sarı lacivertli takımın yeni teknik direktörü açıklaması muhtemel tarih de belli oldu.
#FenerbahçeCumhurbaşkanı Erdoğan, ATV - a Haber ortak yayınında gündeme dair gelen soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Toplam oyu 1'i bulmayan partiler 40 vekil kopardı. Sormazlar mı adama 'Ey CHP şimdi sana ne kalıyor?'. Hesap uzmanıyım diyorsun. 40'ını ufak partilere verdikten sonra sana ne kalıyor? Bizim böyle bir anlayışımız yok. Milleti kandırmakla siyaset olmaz. Bunlara gereken cevabı milletim verecek. Kılıçdaroğlu birbirine benzemez bu kadar şürekayla işin içinden nasıl çıkacak ben de merakla bekliyorum" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDışarıdan bakıp, ‘ne güzel çift diyoruz’ demeyelim. ‘Çok para kazanıyor çok mutlu’ diye öykünüyoruz, öykünmeyelim. Bakın sembol gibi gözüken, dışarıdan bakıldığında kusursuz bir tablo çizen ilişkiler de yıkılıyor bir bir... O yüzden ‘biricik’ olan başkaları değil sizsiniz aslında... İşte karşınızda son yıkılan kale: ‘Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ’...
#Orkun ÜnUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#UrfaUzunca bir süredir yeme-içme sektörüyle ilgili olsun ya da olmasın farklı yaşlarda ve gelir gruplarında arkadaşlarımızla, tanıdıklarımızla buluştuğumuzda konuştuğumuz konuların başında restoranlardaki yemek ve içecek fiyatlarının dramatik boyutlarda yükselişi geliyor.
#Müge AkgünDaha çok pop şarkıcısı olarak biliniyor ama Rebetiko da söylüyor, klasik Türk müziği de... Kıbrıslı şarkıcı Ziynet Sali’yle bu mirası, 80 kiloluk bir ergenden nasıl Türkiye’nin en seksi sanatçılarından birine dönüştüğünü ve günümüzün güzellik anlayışını konuştuk: “Dünyanın ihtiyacı, kişilerin iç güzelliği ama insanoğlu dış güzelliğe önem veriyor. Zaten estetik operasyonlar çıktı, mertlik bozuldu. Gerçek ve doğal güzellere haksızlık bu bence!”
#Ziynet SaliDaha çok pop şarkıcısı olarak biliniyor ama Rebetiko da söylüyor, klasik Türk müziği de... Kıbrıslı şarkıcı Ziynet Sali’yle bu mirası, 80 kiloluk bir ergenden nasıl Türkiye’nin en seksi sanatçılarından birine dönüştüğünü ve günümüzün güzellik anlayışını konuştuk: “Dünyanın ihtiyacı, kişilerin iç güzelliği ama insanoğlu dış güzelliğe önem veriyor. Zaten estetik operasyonlar çıktı, mertlik bozuldu. Gerçek ve doğal güzellere haksızlık bu bence!”
#Ziynet Saliİkilemli soruların bu haftaki konuğu; oyuncu ve sunucu Bekir Aksoy... Aksoy’la tiyatroyu, efsane hocalarını, Yeşilçam yıldızlarını, ekranın yeni yüzlerini, ayrıca eşi Nazife Aksoy ile birlikte 3.5 yıldır verdikleri taciz mücadelesini konuştuk. Kendisinin de oynadığı oyun sırasında karısını perde arkasında taciz eden Uğur Arda Aydın 2.5 yıl ceza aldı. Aksoy, “Nazife’nin bu haklı kazanımıyla, Şehir Tiyatroları’nda ‘Ben istediğimi yaparım, bana bir şey olmaz’ algısı tamamen yıkılmıştır” diyor.
#Bekir AksoyÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapTürkiye’nin en varlıklı ailelerinden birinin çocuğu. İlginç bir şekilde müziği ve DJ kabinlerini tercih etti. Bu yola öyle baş koydu ki hedefi bir gün Anıtkabir’e Grammy ödülü götürmek. İkilemli soruların konuğu Faruk Sabancı’yla zengin olmayı da konuştuk tabii. Paranın saadet getirmeyeceğini söylüyor: “Odağı para olanların saadeti bulduklarını hiç görmedim...”
#Faruk SabancıTürkiye’nin en varlıklı ailelerinden birinin çocuğu. İlginç bir şekilde müziği ve DJ kabinlerini tercih etti. Bu yola öyle baş koydu ki hedefi bir gün Anıtkabir’e Grammy ödülü götürmek. İkilemli soruların konuğu Faruk Sabancı’yla zengin olmayı da konuştuk tabii. Paranın saadet getirmeyeceğini söylüyor: “Odağı para olanların saadeti bulduklarını hiç görmedim...”
#Savaş ÖzbeyBu bayramda 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan Bodrum’dan yine her tatilde olduğu gibi bir adisyon düştü önümüze. ‘Önümüze’ diyorum zira yazı işleri toplantısında adisyonun şişkinliği kadar menüye yeni eklenen bir tat karşısında da şaştık kaldık. ‘Seafood (Deniz mahsullü) Lahmacun.’ Yani mutfağımızı modernleştireceğiz diye lahmacuna ahtapot, kalamar, midye koyma fikri beni dehşete düşürse de ‘Belki de fazla gelenekselim’ kaygısı ile bu işin bilenlerini aradım. Soru şu: ‘Deniz mahsullü lahmacun olur mu?
#LahmacunYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#Rota