Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kendine has mutfağı ve özgün tarifleriyle aslında tam bir gastronomi turizmi noktası. Yeme-içme alışkanlıkları coğrafyanın sıcaklığı nedeniyle sebze-meyve-et ağırlıklı olsa da Türkiye’den ortak mirasımız hamurişleri de çok özgün ve lezzetli.
#Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetiİtalya’da beni en çok mutlu eden yemekleri ‘osteria’ ya da ‘trattoria’ denen lokantalarda tattım. Eğer turistik olmayan yerlere gider ve seçiminizi de iyi yaparsanız olağanüstü lezzetli ve yöresel yemekler bulabilirsiniz. Gene fazla turistin olmadığı yerleri keşfederseniz gerçek İtalyan misafirperverliğini de görürsünüz.
#Vedat MilorGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıKışın ağırlığından kurtulmak isteyenlerin önceliği doğanın bize sunduğu gıdaları mevsiminde ve ölçülü bir şekilde tüketmek olsun. Karaciğere yardımcı, detoksifikasyonu destekleyen gıdalarla bedeni temizlemek için bol bol salata tüketebilir, sebzeleri omletlere dahil edebiliriz.
#YazRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞÖzenle kurulan iftar ve sahur sofralarının yeri bir başka... Sevdiklerimizi bir araya getirecek o yemekleri pişirirken sağlığımızı koruyacak seçimler yapmak da bir o kadar önemli. Beslenme uzmanı Berrin Yiğit kan şekerini dengede tutacak, protein ve sebze yönünden zengin tabaklara yönelmemizi öneriyor.
#RamazanBerrin Bal Onur ve Neşe Biber’in Balıkesir’in peynirlerini ve zeytinlerini anlattıkları çalışmalarının ardından serinin üçüncü kitabının kahramanı ekmek oldu. ‘Ekmek Şehri Balıkesir’ adlı kitap kendi kategorisinde Gourmand Awards 2023’te birincilik ödülünü aldı. İkili “Neredeyse tüm köylerinde ekşi mayalı, dumanı üstünde lezzetli ekmekleriyle insanı karşılar Balıkesir” diyor.
#GİZEM DİNÇBAŞBiri Isparta, diğeri Konya sınırlarında iki göl ve etrafında gelişen doğal, kültürel, tarihi birikim... Üzerlerinde belgesellere konu olan Mada, karaya incecik yolla bağlı Can ve Yeşil adalar ya da tamamen ıssız kayalıklar var. Dört mevsim turizme uygunlar: Kışın donan suların üzerinde yürüyüş ve keşif. İlkbaharda giderseniz yüzbinlerce leylekle müthiş fotoğraflar. Beyşehir ve Eğirdir göllerinin etrafındaki gastronomik çeşitlilik de kâşifleri bekliyor.
#Ferdi AKARSUKandillerin vazgeçilmezlerinden olan kandili simidi tarifi pastaneler yerine evlerinde hazırlayıp sunmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Pastane usulü kandil simidi püf noktaları ile kıyır kıyır hamurişleri hazırlayabilirsiniz. pastane usulü kandil simidi nasıl yapılır, malzemeleri ve püf noktaları neler? İşte Mahlepli, mahlepsiz kandil simidi tarifi ve yapılışı...
#Kandil SimidiGeçen hafta bir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında Türkiye’den öne çıkanları paylaşmıştım. Bu hafta da yurtdışı seyahatlerimde deneyimlediğim ve unutamadığım tatları paylaşmak istiyorum. Tıpkı geçen haftaki gibi sıralamam 1’den 10’a değil, hepsi eşit…
#GastronomiHassasiyetimiz olsun olmasın arpa, çavdar ve buğday gibi unlardaki protein çeşidi glüten, hemen herkesin gündeminde. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’ya kimlerin tüketip tüketmemesi gerektiğini sorduk ve glütensiz beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları öğrendik. 10 yıldır glütensiz beslenen eğitmen şef Burak Özbay’dan glütensiz tatlı-tuzlu tarifler aldık...
#Glutensiz BesinAstrolojik olarak yılın en önemli haftalarından birindeyiz çünkü Terazi burcunda Güneş tutulması meydana gelecek. Tutulmalar önemli astrolojik zamanlardır, göz ardı ettiğimiz konuları gözümüze sokar. Önemli inisiyatifler almak zorunda kalabiliriz ya da hayatımızın gidişatını değiştirecek temalar ön plana çıkabilir...
#Dinçer GünerProgram çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#AzerbaycanZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıKaradeniz’in içlerinde kalmış 8 bin 500 yıllık yerleşim birimi, geçmişten günümüze çok farklı medeniyetlerin izlerini korumayı başarmış. Kendinizi Amasya sokaklarına bırakın ve tarihin kültür galerisinde yolculuğa başlayın. Önce Kral Kaya Mezarları’nı gezin, sonra Osmanlı’nın izlerini takip edin. ‘Şehzadeler Şehri’nde Yeşilırmak boyunca ilerleyip bu açık hava müzesinin tadını çıkarmaya bakın.
#Amasyaİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenAnnem sebze yemekleri ve hamurişlerinde tam bir ustadır; üzerine zeytinyağlı-maydanozlu bir karışım sürdüğü katmerini, göce mantısını ve ıspanaklı gül böreğini asla onun gibi yapamadım. Hayvansal proteine olan alerjisi nedeniyle ben küçükken et pişiremezdi çünkü dokununca elleri kabarır, midesi bulanırdı. Yine de yılmaz, eldivenle de olsa o köfteyi yoğururdu. Dillere destan olmazdı yaptığı ama hasta olmayı göze alarak pişirdiği o yemek, benim için dünyanın en lezzetli yemeğidir her zaman.
#Sebze Yemekleri TarifYarın Anneler Günü... Keşke onlardan daha çok şey öğrenebilsek... Benim canım anneannem hepimizden önce uyanır, pişi hamurunu mayalar, çayı demlerdi. Babaannemin sofrasındaki tatlar, dolgun, bol yağlı ve salçalı olurdu. Annemin yaptığı içi hurma ezmeli mamulüyse, benim diyen pastane ustası bile zor yapar...
#Anneler GünüSevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram günlerinde maalesef soframızı ağırlıklı olarak hamurişleri, pilavlar ve şerbetli tatlılarla donatıyoruz... Sizlere sağlıklı ve bir o kadar leziz tariflerimi anlatıp öyle güzel tüyolar vereceğim ki vücudunuz da bayram edecek...
#Bayram