Güncelleme Tarihi:
Ramazan boyunca kurduğumuz sofralara da şüphesiz ayrı bir özen gösteriyoruz. Ancak gözümüzü de fazlasıyla doyuracak seçimler yaparak nitelikten çok niceliğe önem verdiğimiz de olabiliyor. Oysa bu bereketli günlerin ruhuna, ziyan olacak miktarda yemek pişirmek yerine kökenini bildiğimiz, güvenilir gıdalarla, doğru porsiyon kontrolü yapmak yakışır.
Bir arada olmanın ve paylaşmanın huzurunu yaşatan ramazan sofraları için bir ay boyunca sürecek tatlı telaş da başladı. Gıda alışverişinin arttığı bu dönemde tercih edilen ürünlerde taklit ve tağşişe karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Hileli gıda üretenlerin sıklıkla başvurduğu yöntemlerden taklit ve tağşiş, ürünlerin besin değerini ortadan kaldırırken tüketicilerin sağlığı ve bütçeleri açısından sorunlar yaratıyor.
Diğer yandan, oruç tutarken işin sağlık yönü de bir o kadar önemli. Beslenme ve diyet uzmanı yazarımız Berrin Yiğit uzun süren açlığın ardından vücudun ilk aradığı şeyin sıvı olduğunu, o yüzden de orucu mutlaka bir bardak suyla açmamız gerektiğini söylüyor. Yiğit “Ardından ılık bir çorbayla devam edebilir, iftariyelik seçimimizi kan şekerini dengeli şekilde yükseltecek hurma, zeytin, kuru erik, çiğ kuruyemişlerden yana kullanabiliriz. Salata, az yağlı peynir çeşitlerini de tercih edebiliriz. Yine kan şekerini dengede tutmak için ağır ve yağlı hamurişleri yerine protein ve sebze yönünden zengin yemekler tercih edilebilir. Bir anda bünyemize yüklenmek yerine ara vererek az az yiyebiliriz” diyor. Yiğit’e göre hafif iftariyeliklerin ardından sebzeli bir ana yemek, salata ve yoğurt yeterli. Bu süreçte haftada bir gün de olsa güveçte veya fırında sebzelerle birlikte pişireceğimiz bir balıksa besleyici bir alternatif. Haftanın iki günüyse kuru fasulye, mercimek, nohut gibi baklagil yemeklerini tercih edebilir, kalan günlerde de sulu yemeklere yönelebiliriz. Mide bu süreçte daraldığı için ona besleyici ve kaliteli malzemeyle hazırlanmış, besin değeri yüksek yemekleri az porsiyonda sunmak gerekiyor. İçlerine baharat ve yanlarına yoğurt eklemek de bir o kadar faydalı.
DÖRT FARKLI RAMAZAN PAKETİ SEÇENEĞİ SUNUYOR
- İftar ve sahur sofralarında yemeklerin lezzeti kadar malzemelerin güvenilir olması önemli. Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 1990 yılından bu yana tüketicilerine güvenilir bir alışveriş deneyimi sunan Metro Türkiye, düzenli analiz ve denetimlerden geçen ürünleriyle ramazan sofralarına kalite ve güven de taşıyor.
- Ramazan boyunca sofralarınıza çıkarabileceğiniz iftariyeliklerden meyve ve sebze çeşitlerine, etten balığa ve hazır tatlılara onlarca ürün raflarında sunuluyor. Tüm bu çeşitlerin gıda güvenliğini korumak amacıyla analizler de gerçekleştiriliyor. Yapılan denetimlerle, ürün henüz reyona gelmeden üretim aşamasında kullanılan yem, su ve tarım ilaçlarının insan sağlığına ve yasalara uygunluğu, üretim tesislerinin hijyenik koşulları kontrol ediliyor.
- Taklit ve tağşiş konusu da Metro Türkiye’nin önem verdiği başlıklardan bir tanesi. Gıdaların tağşiş haritasını oluşturup elde ettiği sonuçlar ışığında 115 ürün çeşidinin 54 farklı taklit riskine karşı düzenli analiz çalışmalarını yapıyor. Bu konudaki mücadelesini yıllardır sürdürerek insan sağlığını tehdit eden hileli ürünleri tespit etmek amacıyla yıl boyunca analiz çalışmaları gerçekleştiriyor. Sadece analizlerden başarıyla geçen ürünleri satıyor.
- Bu ay yardımlaşma ve dayanışmanın bir sembolü de erzak paketleri. Metro Türkiye dört farklı seçenekle raflarında erzak paketleri sunuyor. En temel gıda ürünlerinden oluşan bu paketler 391,90 liradan başlayan fiyatlarla sunuluyor. Kurumların kendi tercihlerine uygun olarak erzak kolilerini özelleştirmesine de olanak sağlıyor.
GASTRONOMETRO ŞEFLERİNDEN İFTAR İÇİN ÖNERİLER
KAYMAKLI-GÜLLÜ İRMİK HELVASI (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 600 ml süt
◊ 170 gr şeker
◊ 90 gr tereyağı
◊ 225 gr irmik
◊ 30 gr Antep fıstığı
◊ 10 ml gül suyu
◊ 20 gr çamfıstığı
◊ 200 gr kaymak
NASIL YAPARIM?
◊ Kaymaktan servis sayısı kadar yuvarlak parçalar hazırlayın ve önceden dondurun.
◊ Süt, şeker ve gül suyunu orta ateşte kaynatın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip irmiği ekleyin. İrmiği tereyağında sürekli karıştırarak altın sarısı rengini alıncaya kadar kavurun.
◊ Kaynayan süt karışımını yavaş yavaş irmiğe ekleyin. Karıştırarak birkaç dakika pişirin. Antep fıstığı ve çam fıstığını da ekleyip kapağını kapatın. Kenarda demlendirin.
◊ Servis için bir kahve fincanının yarısına kadar helva koyun. Ortasına kaymak topu yerleştirin ve üzerini de helvayla kapatın.
◊ Helvayı tatlı tabaklarına ters çevirip servis edin. Sos ve taze meyvelerle süsleyebilirsiniz.
KARALAHANA ÇORBASI (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 2 lt su
◊ 400 gr karalahana
◊ 1 soğan
◊ 50 gr mısır
◊ 30 gr barbunya
◊ 50 gr yoğurt
◊ 80 ml krema
◊ 50 gr labne
◊ 30 ml sıvıyağ
◊ 20 gr mısır unu
◊ 15 gr domates salçası
◊ 3 gr pul biber
◊ 10 gr tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Sıvıyağı ısıtıp ince doğradığınız soğanları kavurun. Domates salçasını ekleyin. Suyu, ince doğradığınız karalahanayı ve baharat çeşitlerini ekleyin.
◊ Çorba kaynayınca altını kısın ve 30-40 dakika pişirin. Mısır ununu ekleyip karıştırarak bağlayın. Blender’la pürüzsüz kıvamda çekin.
◊ Krema, labne ve yoğurdu çırparak kabartın. Sıcak çorbayı yoğurt köpüğü, haşlanmış barbunya ve mısırla servis edin.
*Bu içerik sponsorludur