Şintoizm, Şamanizm ile birlikte dünyanın en eski dinlerinden biri kabul edilir. Dünya genelinde yaklaşık 130 milyon kişi bu dine mensuptur. Japonya'nın ulusal dini olan Şintoizmin tarihi 8. yüzyıla kadar uzanır. Şintoizm ne zaman ve nasıl ortaya çıktı, özellikleri neler? Sizin için araştırdık.
#Şintoizm Nedir?Japonya'da babası Akihito'nun tahtından feragat etmesinden sonra 1 Mayıs'ta imparator olan Naruhito, toplam 37 milyon dolara mal olduğu öne sürülen bir törenle kutsallık kazanmak için "Güneş Tanrıçası ile baş başa yemek yedi". Ülkede, "Tanrıçanın yeryüzüne inip imparatorun bedenine girdiğine" inanılıyor.
#JaponyaÇorum’un sadece leblebiden ibaret olduğunu düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Kent, Hattilere, Hititlere, Frig, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmış tarihi bir bölgede yer alıyor. Alacahöyük, Boğazkale ve Yazılıkaya’daki açık hava müzeleri sizi 4 bin yıl öncesine götürüyor. İskilip dolması, keşkek, madımak ve çatal aşı çorbası gibi leziz yöresel yemekler de cabası...
Hattuşa, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında Anadolu’nun büyük bir bölümüne hakim olan Hititlilerin başkenti. Bugün ise Çorum’un Boğazkale ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bir asırı aşkın süredir kazı çalışmalarının yapıldığı şehirde, geçtiğimiz hafta dünya tarihine geçecek bir proje gerçekleşti.
Hattuşa, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında Anadolu’nun büyük bir bölümüne hakim olan Hititler’in başkenti. Bugün Çorum’un Boğazkale ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bir asırı aşkın süredir kazı çalışmalarının yapıldığı şehirde, geçtiğimiz hafta dünya tarihine geçecek bir proje gerçekleşti. Şehrin surlarının yüzde biri, orijinaline yakın olarak JTI sponsorluğunda tekrar inşa edildi. Yapımı yaklaşık üç yıl süren suru ve Anadolu tarihinin en eski uygarlığının kültürel dokusunu görmek isteyenler için Hattuşa’yı kazı başkanı Andreas Schachner ile birlikte dolaştık.
Kadınlara taht yolu açılsın mı, açılmasın mı? Şu günlerde Japonya’nın en önemli meselesi bu. Muhafazakar çevreler ‘2000 yıllık imparatorluk kanının’ bozulacağı gerekçesiyle ailenin küçük kızı Prenses Aiko’nun günün birinde tahta çıkmasını reddediyor. Sadece babadan oğula geçen Y kromozomu prenseste olmadığı için ileride onun çocuğunun da asil olmayacağı iddia ediliyor.
Japon Veliaht Prensi ve Prensesi'nin kızları Aiko'nun doğumu ülkedeki 'kadın-erkek ayrımcılığını' gündeme getirdi. Ülkede kadınlar tahta çıkamıyor, iş hayatında çifte standarda maruz kalıyor, işgücüne yeterince katılamıyor. Aiko'yla beraber değişim yanlıları seslerini daha çok çıkarırken, kapitalizmin kuralları işliyor: Düşük doğum oranı ve yaşlanan nüfus kadınlara iş hayatında daha çok kapının açılmasını sağlayacak gibi görünüyor. <br>
Geçen hafta Kuzey’in en büyülü rotalarından Laponya’daydık. Yaklaşık iki hafta boyunca bu coğrafyayı keşfettik. Aslında tam bir turizm cenneti olan bölgede her anınız farklı bir deneyime dönüşüyor. Macerayla geçen bir günün yorgunluğunu Laponya gecelerinin vazgeçilmezi ateş başında sohbetlerle atmak paha biçilemez. Biraz yorucu görünse de doğayla derin bir bağ kurmak isteyen herkese hayatlarında bir kez bu seyahati yapmalarını öneriyoruz.
#SeyahatHer hafta hem bu köşedeki yazılarımda hem de pazar günleri haftalık burç yorumlarımda gezegenlerden, kurdukları etkileşimlerden ve burç geçişlerinden bahsediyorum. Peki, nedir bu gezegenler? Hangi anlamları taşıyorlar? Bu hafta onları daha yakından tanıyalım...
#MerkürDünya’da kaynaklarımız hızla azalıyor, uzaydaysa giderek artan bir bolluk var. Starlink uyduları tüm dünyayı internet kapsama alanına sokmayı planlıyor. Chang’e-5 projesi sayesindeyse Ay’ın yüzeyinde helyum-3 maddesi tespit edildi. ABD Ay’a tekrar insan göndermek için çabalıyor. Teleskopumuzu gökyüzüne yöneltip uzaydaki gelişmelere birlikte yakından bakalım...
#Umut Fırat EroğluAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rotaİnsanların inançlarına baktığımız zaman birçok farklı inanç sistemi olduğunu görebiliriz. Her toplumda farklı bir inanç olması oldukça doğaldır. Tabi farklı inançların olması çeşitli dinler ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sabiilik nedir? Neye tapar? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Sabiilik hakkında bilgiler nelerdir detayları ile derledik.
Lavanta ne zaman çiçek açar sorusu, ekim yapmak isteyen kişilerce merak ediliyor. Genel olarak Akdeniz Bölgesinde yetişen lavanta çiçekleri, günümüzde oldukça popüler bir çiçektir. Oldukça hoş kokusuyla beraber daha çok sıcak havalarda ve yaz mevsimlerinde açar. Peki lavanta çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Lavanta çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları nedir ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lavanta ÇiçeğiO kadar eski, o kadar sırlarla dolu ki Mısır’ın tarihi... Nerede başladığı bile kesin değil; kimileri 7 bin yıl öncesine dayandırıyor. Mumyaları, piramitleri, hiyeroglifleri, firavunları, Kleopatra’sıyla yüzlerce filme ve kitaba konu olan gizemlere bir göz atalım.
#GeziYolculuk kendimizi keşfetmenin en muhteşem yollarından. İş ki nereye gideceğimizi bilelim... 2022 astroloji haritasını önümüze koyduk ve 12 burca rota çizdik. İkizler Artemis Tapınağı’nı, Aslanlar Bodrum’u ziyaret etmeli. Koçların yolu Mısır’dan, Başakların yolu Yunanistan’dan geçerse huzuru bulabilirler.
#Aygül AydınEge Bölgesi’nin en büyük gölü Bafa, öyle geçerken uğramak yerine enikonu zaman ayırıp unutulmaz anlar geçirebileceğiniz bir yer. Antik yerleşimleri, kuş gözlem alanları, salaş kır lokantalarıyla tarihe, doğaya ve lezzete çağıran bölgede gezerken Selene’nin hikâyesiyle hüzünlenecek, Latmos’un dansçılarıyla gülümseyeceksiniz. Tıpkı benim gibi…
#Kutsal Latmos