Hititler’den günümüze Çorum mutfağı

Ankara’da oturduğumuz zamanlarda Samsun üzerinden Gümüşhane’ye giderken, babamın mutlaka uğradığı leblebiciler şehriydi Çorum benim için.

Haberin Devamı

Birçok şehrin arasında bir kavşak noktasında konumlanmasının dışında Hititler’in yaşadığı topraklar olmasıyla da ayrı bir önemi vardı.
4 bin yıl önce Anadolu’yu ve çevresini etkisi altına alan Hititler’in yaşam biçimleri, yeme-içme şekilleri, arkeolojik kazılarda çıkarılan kap kacakları hep çok ilgimi çekmiştir. Bundan 20-25 yıl önceki ziyaretlerimizde kazılar hâlâ devam ediyordu ve henüz müzeler açılmamıştı.
Çorum’un muhteşem valisi Nurullah Çakır’ın davetiyle geçenlerde çok kalabalık bir gazeteci grubu olarak yola çıktığımızda hepimiz heyecanlıydık. Biz yemekçiler, her tarafından tarih fışkıran Çorum mutfağını Hititler’den başlayarak günümüze kadar inceleme fırsatı bulacaktık.
İçimdeki yemekçi, yine yepyeni lezzetleri keşfetmenin heyecanıyla çoktan yola koyulmuştu. Çorum’un hepimizi şaşırtan beş yıldızlı oteli Anitta’dan içeri girdiğimizde donup kaldık. Hititler’in meşhur güneş tanrıçası, savaş tanrısı, bereket tanrısı, fırtına tanrısı, kral ve kraliçesi bizi karşılamaya gelmişti. Sanki bir zaman tünelinden geçip 4 bin yıl önceye gelmiştik. Neyse ki hemen kendimize geldik ve fotoğraf çekmeye başladık.
Çorum Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin aylarca araştırdıktan sonra diktiği bu muhteşem kostümler kız ve erkek öğrencilere giydirilmişti. Hepsi tarih sahnesinden çıkıp gelmiş kadar gerçek ve bir o kadar da büyüleyiciydi. Bir taraftan da akşam yemeğinde ikram edilecek Çorum yemeklerinin hayalini kurmaya başlamıştım...

Haberin Devamı

Çikolatalı poyralı keki

Yumuşamış yağ, rendelenmiş portakal kabuğu ve tozşekeri derin bir kaba koyun. Mikserin orta devriyle iyice çırpın. Elenmiş unu ve vanilyayı yedirerek yavaş yavaş ilave edin. Kabartma tozu, portakal suyu ve kremayı ekleyip tekrar çırpın. Son olarak, yumurtaları kırıp pürüzsüz bir hamur elde edin.
Damla çikolatayı da katıp bu kez kaşıkla karıştırın. Diğer taraftan, küçük kağıt kalıpları hazırlayın. Kek hamurundan biraz daha sert olan hamurdan kaşıkla alıp kalıpları ağızlarında bir santim kabarma payı kalacak şekilde doldurun. Kekleri 5 dakika önceden ısıtıp 170 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 20-25 dakika pişirip çıkarın. Ilık hale gelmelerini bekleyip kalıplarından çıkarın ve servis tabağına yerleştirin.
Sosu hazırlamak için; su, tozşeker, un ve kakaoyu küçük bir tencereye koyun. Kısık ateşte, tahta çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp ılık hale gelinceye kadar karıştırın. Sosu keklerin üzerine gezdirin ve servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 100 gr bitkisel margarin
(oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
- 1,5 su bardağı tozşeker
- 1 adet orta boy portakalın kabuğunun rendesi ve suyu
- 3 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
- 1 paket   kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan hazır süt kreması
- 2 yemek kaşığı damla çikolata
- 2,5 su bardağı un
Çikolatalı sos için;
- 2 su bardağı su
- ½ su bardağı tozşeker
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 2 tepeleme yemek kaşığı kakao

Yazarın Tüm Yazıları