Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2005 00:00
Kadınlara taht yolu açılsın mı, açılmasın mı? Şu günlerde Japonya’nın en önemli meselesi bu. Muhafazakar çevreler ‘2000 yıllık imparatorluk kanının’ bozulacağı gerekçesiyle ailenin küçük kızı Prenses Aiko’nun günün birinde tahta çıkmasını reddediyor. Sadece babadan oğula geçen Y kromozomu prenseste olmadığı için ileride onun çocuğunun da asil olmayacağı iddia ediliyor.
VELİAHT Prens Naruhito’nun, eski bir diplomat olan Prenses Masako ile evliliğinden dünyaya gelen Prenses Aiko henüz 4 yaşında. Evlendikten sonra yıllarca çocuğu olmadığı için büyük sıkıntı yaşayan ve ancak yapay döllenmeyle hamile kalabilen Prenses Masako, Aiko’nun doğumundan sonra, veliaht olabilecek erkek bir bebek doğuramadığı için bunalıma girmişti. Prens Naruhito’nun (45) 42 yaşındaki eşi Masako’nun yeniden hamile kalmak istemeyeceğinden yola çıkarak Japonlar 1947 yılında yürürlüğe giren ve kadınların tahta çıkmasını yasaklayan yasayı tekrar gözden geçiriyor. Çünkü imparatorun 40’lı yaşlarındaki diğer oğlunun da iki kızı bulunuyor ve üçüncü bir çocuk için niyetleri olmadığı anlaşılıyor.
Japon sarayında yaşanan veliaht sıkıntısı nedeniyle yasayı gözden geçiren bir hükümet komitesi geçtiğimiz günlerde kadınlara taht yolunun açılması için yasağın kaldırılmasını tavsiye etti. Gelecek yıl yasanın kabul edilmesi halinde cinsiyetine bakılmadan imparatorun ilk çocuğuna tahta çıkma hakkı tanınacak, bu durumda bir gün imparatoriçe olacak Aiko’nun dünyaya getirdiği ilk bebeği de kendisiyle aynı hakka sahip olacak.
BİR İNSAN NİYE İMPARATOR OLUR
İşte esas fırtına burada kopuyor, çünkü Japon efsanesine göre Güneş Tanrıçası Amaterasu’nun akrabası olduğu kabul edilen ilk imparator 2665 yıl önce yaşadı ve o zamandan bu yana babadan oğula uzanan Y kromozomu zinciri hiç bozulmadı.
İmparatorluk uzmanı Tsuneyasu Takeda, kadın veliahtın, tıpkı ülkenin en eski ahşap ibadethanesi olan Horyu Tapınağı’nı yıkıp yerine beton bir tapınak yapmak gibi olacağını savunuyor. ‘Bir insan zeki ya da yakışıklı olduğu için imparator olmuyor. Babadan oğula geçme vasıtasıyla 2 bin yıldır korunan kanın varisi olduğu için imparator oluyor’ diyor. Kadınlarda iki X kromozomu olduğunu, erkeklerde ise X ve Y kromozomu bulunduğunu, babadan oğula geçen bu Y kromozomuyla sülalenin devam ettiğini savunuyor.
Aiko emanetçi olsun
KADINLARIN tahta çıkmasına karşı çıkanlar ise Prenses Aiko’nun kriz döneminde tıpkı önceki sekiz imparatoriçe gibi ‘emanetçi’ olmasını savunuyorlar. Ancak Japon toplumunda kadın-erkek eşitliğinin yakalanması gerektiğini savunan çevreler ise Prenses Aiko’nun tahta çıkması halinde imparatorun arkasında yürüyen imparatoriçe görüntüsünün hafızalardan silinerek cinsiyetler arasında dengenin yakalanabileceğini savunuyor.