Sabiilik nedir? Neye tapar? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Sabiilik hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Sabiilik nedir Neye tapar Ne zaman ortaya çıkmıştır Sabiilik hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 19:32

İnsanların inançlarına baktığımız zaman birçok farklı inanç sistemi olduğunu görebiliriz. Her toplumda farklı bir inanç olması oldukça doğaldır. Tabi farklı inançların olması çeşitli dinler ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sabiilik nedir? Neye tapar? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Sabiilik hakkında bilgiler nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Sabiilik hakkında merak edilen birçok soru olduğu bilinmektedir. Çünkü insanların bu dinin nereden çıktığını ve neye tapındıklarını merak ettikleri dikkat çekmektedir. Birçok kişi bu dini duymuş olsa da daha ilk defa duyan kişiler olmasıda mümkündür. Bundan dolayı merak duyulan bu din hakkında bilgi almaya çalışan çok sayıda insan bulunmaktadır.

 Sabiilik Nedir? Neye Tapar?

 Sabiilik, Mandeizm olarak bilinen tek tanrılı bir dindir. Sabiilere baktığımız zaman tanrı tasavvurlarının temelini düalizm oluşturmaktadır. Yani onlara göre bir yanda nur ve ışık, diğer yanda ise karanlıklar alemi yer almaktadır. Sabiilerin sahip oldukları tasavvurların genel olarak mitoloji ile alakalı olduğu görülmektedir. Yani onların zihinlerinde canlananlar mitolojiyle iç içedir.

Haberin Devamı

 Sabiiilere göre insan şu iki unsurdan meydana gelir;

 - Madde,

 - Ruh.

 

Sabiiler ibadet ve ayin yaparken ölüleri yad etmek adına dini yemekler düzenlerler. Geçmişten günümüze kadar birçok batıl dinin ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu batıl dinlerin bir geçerliliği ise olmamıştır. Çünkü Yüce Allah'a ve O'nun bir peygamberine dayanmayan dinlerin kutsal bir yanları yoktur. Çünkü batıl inançlı dinlerin yapmış oldukları birçok farklı unsur bunabilir.

 Sabiilerin Güneş başta olmak üzere 7 yıldıza taptıkları bilinir. Özellikle Güneşi Tanrının yerine koymuşlardır. Onlar için Güneş tanrısı "Şamaş" en yüce tanrı olarak kabul edilmiştir. Ayrıca onun dişil yönünü ise Ay tanrıçası "Sin" karşılamıştır.

 

Sabiilik Ne aman Ortaya Çıkmıştır? Sabiilik Hakkında Bilgiler

 Sabiilik oldukça eski olan dinlerden birisidir. Bu yüzden bu dinin ne zaman çıktığı tam olarak bilinmez. Sabiilik! MS. İlk üç yıl içerisinde orduya ortaya çıkmış olan bir dindir. Dinin ortaya çıkışı oldukça eski olmakla birlikte son derecede karmaşıktır. Çünkü Sabiilik çok farklı bir inanç sistemi ile ortaya çıkmıştır.

 Sabiilik dininin inançları içerisinde Asur ve Babil inançları da yer almıştır. Ayrıca Müslümanlığa ait olan öğelerde Sabiilik dininde yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Sabiilik Hakkındaki Bilgiler

 - Sabiilik diğer ismi ile Mandeizm olarak bilinir.

 - Orta Doğu'da yaygın olan bir dindir.

 - Eski zamanlarda bu dine mensup olan kişiler en çok Suriye ve Irak'ta bulunurdu.

 - Sabiilerde bir yıldız tapınımı olduğu dikkat çekmektedir.

 

- Sabiilere göre en büyük tanrı Güneş olmakla birlikte Ay ve diğer gezegenlerde sırayla devam etmiştir.

 

- Sabiilere göre meleklerin yurdunun yıldızlar olduğu düşünülür. Bu durum yıldızlara karşı saygı duyulmasına neden olmuştur.

  Sabiilere göre bir Işık Kralı vardı ve bu tanrıya gündüz üç kez ibadet etmişlerdir. Geceleri ise 2 kez ibadet yapılmıştır. Sabiilerin sahip oldukları dini inanç içerisinde Hristiyanlık, Yahudilik ve hatta Müslümanlık ile ilgili unsurlarda yer almıştır.

Haberin Devamı

  Sabiilerde kurban, hac ve oruç gibi ibadetlerde vardı. Zaten bundan dolayı bu dinin oldukça farklı bir din olduğu görülmüştür. Sabiiler günlük ibadet yaparken güneşin gökyüzündeki konumunu dikkate alırlardı. Ayrıca ibadet öncesinde su ile temizlenme işleri vardı. İbadetlerinde bunlara dikkat etmişlerdir.

 Sabiilik dininin etkisi ise İslam dininin ortaya çıkışı ile azalmıştır. Azalan bu etkinin Sabiilik dinini yok etme noktasına getirdiği bilinmektedir. Ancak bu din tam olarak sona ermemiştir. Bundan dolayı günümüzde 60.000 civarında Sabiilerin olduğu düşünülmektedir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!