40 yıldır hemen her kitabını okuduğum, kitaplarının arası biraz uzasa merak edip sorduğum, bende ‘tiryakilik’ yaratan bir isim Murathan Mungan. Denemelerini topladığı ‘Evrak Çantası’nda müzikten sinemaya, politikadan toplumsal yaşama, elbette edebiyata, şiire dair yazılar var. Mungan gibi edebiyatımızın yetkin adlarının denemeye nefes aldırması, iyi yazarların edebiyatı savunmasıdır aynı zamanda.
#Murathan MunganTuğrul Keskin, Söke’de yapılacak bir edebiyat şenliği için beni ve Gülten Akın’ı çağırmıştı. Sahneye birlikte çıktık. Beni gönendiren bir konuşma yapmıştı: “Bizim okunmamızda, tanınmamızda Doğan Hızlan’ın büyük rolü vardır. Ona teşekkür ederiz.”
#Gülten AkınGülten Akın’ın Türkiye’nin tarihinden, sosyolojisinden ayrı okunamayacak şiirine, ‘İncelikler Tarihi’ başlıklı kolektif çalışmada Cevat Çapan, Haydar Ergülen, Pelin Özer, Semih Çelenk’in de aralarında olduğu şair ve yazarların bakışıyla yeni bir pencere açılıyor. Şiir incileriyle süslü bu incelikler tarihinin şairi, ince elenip sık dokundukça daha da büyüyecektir. Kitabın bir müjdesi de budur...
#Gülten AkınTüm iyi, ince, büyük, şahane şairler, boşluk bırakan ve bu boşlukla alan açan şairlerdir. Tamamlansın diye eksik bırakan, eksikleri başkaları tarafından tamamlansın diye şiir boşluğu bırakan şairler... Gülten Akın da bu şairlerden işte. Bir cumhuriyet gibi çalışıyor şiiri, demokratik bir cumhuriyet gibi, yetmeye, yetişmeye çalışıyor. Büyük şairin şiirleri YKY’nin Delta serisinden, özel ciltli baskısıyla şimdi elimizde...
#Gülten AkınTürk Edebiyatında, Garip, 2. Yeni ve Mavi akımlarının etkisiyle çok sesli bir şiir ortamı oluşmuştur. Bu dönemin en özgün kalemleri arasında İsmet Özel, Ülkü Tamer, Metin Eloğlu ve Ece Ayhan sayılabilir. Bu şairlerin eserlerinde tasavvufi, gerçeküstü ve düşsel ögeler bir arada kullanılmıştır. Bakış Kuşu eseri hakkında tüm detayları derledik.
88 yaşında hayata veda eden büyük şair Sezai Karakoç, 1950’lerin ortasından itibaren modern Türk şiirine yepyeni bir soluk getiren İkinci Yeni akımının etkili isimlerindendi. Karakoç, düşüncelerini ‘Diriliş’ kavramı etrafında formüle etmiş bir düşünürdü aynı zamanda.
#Sezai KarakoçToplu şiirlerini ‘Dalgın Rüzgâr’ ve ‘İştahlı Makas’ adlı iki ciltte bir araya getiren Abdülkadir Budak’ın şiiri eleştirel bir şiirdir; kendinden başlar; eve, oradan aşka geçer... Okura da güzel, iyi, gülümseten, düşündüren bir şiir geçer. İnce ama can alıcı sorular sorar hep. Kanımca Budak, Behçet Hoca’nın (Necatigil) sınavını, özgür esinlenmeyle başarıyla vermiş birkaç şairimizdendir.
#Abdülkadir BudakBazı adları yan yana görmek bile heyecan vericidir; edebiyatta, şiirde de: Necatigil, Nilgün Marmara, Mustafa Irgat, Hulki Aktunç, Anita Sezgener, Bülent Keçeli, Elif Sofya, Şeref Bilsel, küçük İskender... Bazı adların yan yana geldiği kitapları okumak da bir o kadar heyecan vericidir. ‘Açıklığa Doğru’ işte o kitaplardan biri. Yazarı Asuman Susam, şair-eleştirmenlerden değil. Sık değil, sıkı yazan bir şair-okur..
#Asuman Susamİki ay önce “Justice League”in dört saatlik yönetmen kurgusunu izlediğimiz Zack Snyder bu kez, korku ve bilimkurgu türlerini birbirine karıştırdığı aksiyon filmi “Ölüler Ordusu” ile karşımızda. Ünlü şarkıcı Pink’i turnede ve özel hayatında yakından izleyen “P!nk: All I Know So Far” ve Rusya’da erkekleri baştan çıkarmanın yollarının öğretildiği bir kursta yaşananları anlatan “Baştan Çıkarma Dersleri”, belgesel meraklılarını bekliyor. Aralarında Morgan Freeman, Anne Hathaway, Helen Mirren’ın da olduğu zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çeken spiritüel bilimkurgu “Solos”, haftanın en dikkat çekici dizisi. Kitap raflarında ise bu hafta, Murathan Mungan’ın 80 şairden 127 şiiri buluşturan seçkisi “Aile Albümü” var.
#Uğur YükselŞiirimizin iyi seslerinden Salih Bolat, titiz ve özenli demeyi de unutmayayım, olgunlaşan, özellikle son yapıtları ‘Atların Uykusu’ (2014) ve ‘Rüya Zamanı’ (2019) ile yetkinleştirdiği şiirinin yanına bir de deneme kitabı ekledi: ‘Gittikçe Yakın’
#Salih Bolat‘İncirin İçindeki Arı’ adlı kitabıyla şiir dalında Yunus Nadi Ödülü’ne değer görülen müzisyen-şair Mehtap Meral’in şiirleri göndermelerle yüklü. Sözcükleri bir enstrüman olarak kullanan şairin şiirinde müziği buluyoruz. Adı geçen türkülerde kendini arayan, kendini soran, yargılayan, bağışlayan kişinin sanki bütün partisyonlarda sesini duyuyoruz.
#İncirin İçindeki ArıNecmiye Alpay’ın yeni kitabı ‘Beklediler Gitmedik’, ilkgençliğinden bugüne şiirin, şairin, ülkenin tam içinde yer almış, şiraze sahibi bir eleştirmenin izleriyle dolu. 1940’lardan bu yana, Necmiye Alpay’ın büyüteci, rehberliği ile şiirler ve şairlere ‘yaklaşıyoruz’.
#Necmiye Alpay