Arda’nın Mutfağı programının sunucusu Arda Türkmen, geleneksel Türk mutfağının en sevilen lezzetlerini ekran karşısındakilerle buluşturmaya devam ediyor. Arda'nın Ramazan Mutfağı programının 22 Mayıs 2019 Çarşamba günü yayınlanan bölümünde yapılan tariflerden biri de gül tatlısı oldu. Peki, gül tatlısı nasıl yapılır? Arda'nın Mutfağı çift renkli gül tatlısı tarifi
#Gül Tatlısı Nasıl YapılırOn bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir güllaç. Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan güllacın, lezzetinden ziyade bir de tarihi olmalı değil mi? Reçeteyi vermeden önce size kısaca güllacın günümüze yolculuğunu aktarmak istiyorum.
#GüllaçGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#BursaOsmanlı Saray Mutfağı'nda ferahlatıcı etkisi olduğu için mutlaka eklen gül suyu hem yapraklara hem de süt içerisine eklenerek katılmaktadır. Ekseriyetle Ramazan ayında rağbet edilmesi sebebiyle, Ramazan ayının denk geldiği mevsime göre üzeri süslenir. Bilhassa nar ile süslenmesi geleneksel tercih olsa da diğer göz alıcı renklere sahip olan çilek, kızılcık gibi meyvelerle veya ceviz, antep fıstığı ile de süslenebilir yahut sade olarak da servis edilebilir. Bunun yanında sarma güllaç da yaprakların sütle ıslatılıp yumuşatılması sonrası yapılan başka bir türüdür. Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyorlar.
#GüllaçUkrayna yüzyıllardır önemli bir tahıl üreticisi; dolayısıyla geleneksel ekmek ve pastalarıyla ünlü. Tıpkı bizim gibi Ukraynalılar için de ekmeği çöpe atmak günah; yere düşerse öpüp kaldırmak alışkanlık... Lviv sokakları kış ve kar sevenler için şu sıralarda çok uygun; anneden kıza aktarılan geleneksel ekmek üretimini, güllü dolgulu pampushka’ları, 5 ay taze kalan stollen’lerin en lezzetlilerini ararken buz gibi havanın da tadını çıkardık.
#HürriyetLübnan geceleri tatlısının yapılışı ve malzemeleri araştırılan konulardan biri oldu. Zengin mutfağı ile sevilen lezzetlere sahip olan Lübnan mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan Lübnan geceleri tatlısı malzemeleri arasında gül suyu, irmik ve sütte bulunuyor. İşte Lübnan geceleri tatlısı tarifi
#Lübnan GeceleriGüllaç, Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından. Hafif tadıyla da iftar sofralarına ayrı renk ve lezzet katıyor. Farklı şekillerde hazırlanabilen güllaç gül suyu ve fındıkla da ayrı güzel oluyor. Peki güllaç nasıl yapılır? İşte gül suyu ile yapılan güllaç tarifi...
#GüllaçZerde tatlısı tarifi, geleneksel tatlı lezzetlerinin başında geliyor. Hazırlaması oldukça kolay olan zerde tatlısı, özel günlerde misafir sofralarınız için farklılık yaratabilir. Pirinçle su pişirilerek hazırlanan zerde tatlısını denemek istiyorsanız tarifimize göz atabilirsiniz. Peki, Zerde nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir ? İşte, Osmanlı mutfağından günümüze gelen zerde tatlısı tarifi ve adım adım yapılış aşaması.
#Zerde NedirHadi gelin öncelikle bir tanışalım... 47 yaşında eski profesyonel beyaz yakalı, yeni şef Gökhan Akalın’ı takdim edeyim sizlere. Bir yeme içme sevdalısıyım diyebiliriz. İyi yemek nerede ben orada… Bu çocukluğumdan beri böyle geldi böyle de gidecek sanırım. Duyularımı harekete geçiren tüm tabaklar, benim için sanat eseri cinsinden kabulüm oldu şimdiye kadar. Temiz, mevsiminde ve taze malzemeler ile doğru tekniklerle pişmiş enfes tabaklar yaptım eşime, aileme, dostlarıma ve bana bu yeni yolculuğumda eşlik eden misafirlerime.
#Gökhan AkalınOruçluyken düşen kan şekerinizi iftardan sonra yiyeceğiniz tatlılarla dengeleyebilirsiniz. Ramazan ayında yapılabilecek birbirinden farklı tatlı tarifleri ile seçenekler çoğalıyor! İşte, sizler için hazırladığımız ramazanda afiyetle yiyebileceğiniz 14 tatlı tarifi...
#Ramazan AyıZerde, Osmanlı dönemlerinden bu yana toplantıların vazgeçilmezleri arasında yer almıştır. Eski dönemlerde matem yemeği olarak bilinen Zerde, sonraları sünnetlerde, düğünlerde ve zafer kutlamaları gibi özel günlerde de servis edilmeye başlamıştır. Zerde'nin bu dönemlerde bu kadar sevilmesinin nedeni ise safranın güneşe ve altına benzeyen güzel sarı rengi olmuştur. İşte, Zerde hakkında detaylı bilgiler
#ZerdeHatay bence gastronomi turizminin en önde gelen kentlerinden biri... Arap, Türk, Nusayri, Ermeni, Yahudi kültürlerinin birbirlerini etkilemesiyle ortaya muhteşem bir mutfak çıkmış. Masalar öylesine lezzetli yemeklerle donanıyor ki insan hangisinden başlayacağını şaşırıyor. İşte Hatay'ın lezzet durakları...
#SeyahatRamazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi iftar sofralarının da kimyasını değiştirdi. Ramazanla özdeşleşmiş hurma ve güllaç gibi alışıldık lezzetler sofralarda alışılmadık şekillerde yer almaya başladı. Hurmanın ve güllacın serinlemiş, hatta buz tutmuş halleri bu ramazanın yıldızı. İftar saatlerinde sıcakta çabuk bozulan hurma yerine buzlu hurma ve klasik güllaç yerine dondurmalı güllaçla serinlemek de mümkün.
Çok şükür ki çilek mevsimi geldi. Bence baharın bu nimetinden yararlanmanın her yolunu denemek lazım. Bugün size bir dizi çilek tarifinin yanısıra, bir İngiliz tatlısı olan ‘fool’dan söz etmek istiyorum. Fool (fuğl okuyun) ahmak anlamına gelen İngilizce bir sözcük.