Bozburun, Marmaris’e bağlı olan, yeşillikten biraz nasibini almamış, boz tepelerin eteğinde kurulmuş denize sıfır bir tatil beldesi. Havası çok güzel. Nem oranı çok düşük ve sürekli efil efil esen bir rüzgara sahip.
Bu sefer Bozburun’a gittiÄŸimizde Afrodit isimli bir aile iÅŸletmesinde mola verdik. Aşçıbaşı Tarsuslu, iki oÄŸlu ve karısıyla birlikte çalışıyor. Karısı nefis zeytinyaÄŸlı dolmalar yapıyor. Dolmalarının lezzet sırrını sorduÄŸumda bana kavurarak dolma yapmadığını, malzemeleri çiÄŸden koyduÄŸunu söyledi. Bol soÄŸan, salça, domates, pirinç ve bol pul biberli, acılı dolmalar... Ne de olsa o bir Tarsuslu ve acılı Akdeniz tatlarını mutfaÄŸa yerleÅŸtirmiÅŸ. Ayrıca fellah köftesi, zeytinyaÄŸlı nohutlu bamya ve zeytinyaÄŸlı kabak çiçeÄŸi dolması da onun mutfağının vazgeçilmezleri arasında. Ama bu yemeklerin hepsi bol ekÅŸili; yani tam benim damağıma göre. Ä°ÅŸletmede bütün aile çalışıyor. Aşçının büyük oÄŸlu patates soyuyor, küçük oÄŸlan soÄŸan rendeliyor, karısı dolma sarıyor ve kendisi ahtapot haÅŸlıyor. Ahtapotu nasıl haÅŸladığını biraz seyrettim. Odun ateÅŸinde su ve biberiyeyle bir buçuk saatte haÅŸladığı ahtapotu ocaktan alıyor. Tencereye bolca deniz suyu koyuyor ve öylece soÄŸumaya bırakıyor. Sonra süzüp kömür ateÅŸindeki ızgarada tekrar piÅŸiriyor. Ahtapotu incecik doÄŸrayıp sarmısaklı, sirkeli, zeytinyaÄŸlı sosla nefis bir salata hazırlıyor. ışletmenin sahibi ve kızlar servis yaparken eÅŸinin yaptığı fırından yeni çıkmış sıcacık ekmek de salatanın yanında çok iyi gidiyor.  Â
Gül tatlısı
Malzemeler Hamuru için; * 1 adet yumurta * 2 yemek kaşığı sirke (üzüm sirkesi) * 3 yemek kaşığı su * 6 yemek kaşığı zeytinyağı * 1 çay kaşığı kabartma tozu * 2 su bardağı un
Şerbeti için * 3 su bardağı tozşeker * 5 su bardağı su * Yarım limonun suyu
Kızartmak için * 1,5 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için * 2 su bardağı dövülmüş ceviz içi veya fındık
Yapılışı
Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri tencereye aktarıp karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Hamur için unu yoğurma kabına aktarıp üzerine sirke, su, yumurta, tuz ve zeytinyağını ilave edin, iyice yoğurun. (hamur ele yapışmamalı ve kulak memesi kıvamında olmalı) Hamurun üzerini bir mutfak beziyle örterek yarım saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın (yaklaşık 18-19 parça olacak). Mutfak tezgahını hafifçe unlayın. Bir parça hamuru merdaneyle fincan tabağı büyüklüğünde açın. Sonra bu yuvarlak hamurun üzerini eşit aralıklarla bıçakla üç yerinden kesin. Ama kenarları ayrılmasın. Sonra yuvarlak hamuru D şeklinde kapatıp 2 ucunu birleştirin. Hamurun uzun tarafını tekrar öbür tarafına katlayıp, hamuru tezgahtan kaldırıp, dikleştirin. Adeta gül şekli olacaktır. Eğer zorlanırsanız hamuru yarım santim kalınlığında açıp, bardak ağzıyla ya da kurabiye kalıplarıyla kesip şekiller çıkarın. Diğer taraftan tavada yağı iyice kızdırın. Sonra ateşi biraz kısın ve hamurları yağa bırakın. Bir el kevgiriyle çevirerek altın rengi oluncaya kadar kızartın. El süzgeciyle kızaran hamurları süzdürerek kızaran hamurları süzdürerek yağdan çıkarıp hemen soğuk şurubun içine atın. şurupta bir dakika kadar çevirerek bekletip, süzdürerek servis tabağına alın. Üzerlerine kalan şurubu gezdirip ceviz ya da fındığı serpiştirip servise sunun.