Güncelleme Tarihi:
Eski dönemlerde "Zerdesiz sünnet düğününe düğün denilmez" sözleriyle bilinen Zerde tatlısı, gerçek safran, hakiki bal, pirinç, kuş üzümü ve nar ile ikram edilmekteydi. Zerde'nin günümüzde pek fazla yapılmamasının nedenleri arasında ise hammaddesini oluşturan Safran'ın kilogram bazındaki pahalılığı dolayısıyla satışının yapılmaması yer almaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman'ın Şehzadeleri Bayezid ve Cihangir'in 1539'daki sünnet düğününde ikram edilen yemeklerin kaydedildiği defterde vezirlere verilen ziyafet için yapılmıştır. 13 gün süren bu sünnet kutlamaları sırasında zerde sadece vezirlerin sofralarında değil, toplumun farklı kesimlerine verilen tüm ziyafetlerinde yer almıştır.
Zerde Tarifi:
Malzemeler(6 kişilik)
1 Bardak Pirinç
2 Lt Su (8 Bardak
1/2 kg Şeker (2,5 Su Bardağı) ya da 1,5 Su Bardağı Bal
2 Kaşık Mısır Nişastası
1/2 Bardak Gül Suyu
1 Gr Safran
1/2 tatlı kaşığı Zerdeçal
Süslemek İçin
30 gr Kuş Üzümü
30 gr Çam Fıstığı
Yapılışı
-Safran gül suyu içinde 2-3 saat demlendirilir
-Kuş üzümleri yıkanıp uçları ayıklanıp yumuşayıp şişmeleri için bir müddet suda bekletilir.
-Pirinç yıkanır ve 2 lt suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.
-Nişasta yarım bardak suda eritilir. Pirincin içine katılır. Şekeri ya da balı safranlı gülsuyunu ve zerdaçal eklenir. Devamlı karıştırılarak bir iki taşım kaynatılır.
-Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır ve zerdenin yoğunlaşması için biraz daha pişirilir.
-Ateşten alınıp kaselere dökülür, süslenerek servis edilir.