Güncelleme Tarihi:
Muharrem ayı, Ramazan ayından sonraki en mübarek ay olarak kabul görür ve her Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kutlanır.
Müslümanlar’ın yanı sıra Yahudiler ve Hıristiyanlar tarafından da kutsal sayılan, ibadet ve dua edilmesi önerilen Aşure Günü (Muharrem ayının 10. Günü) 10 peygambere değişik şekillerde Allah'ın lütfunun ulaşması nedeniyle kutsal kabul edilir. Edilen duaların kabul edileceğine inanılan Aşure günü bu yıl 3 Kasım Pazartesi tarihine denk geliyor.
Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü gerçekleşmiş önemli olaylardr.
Arapça ‘aşara' kelimesinden gelen Aşure tatlısı Ermeniler'de ‘anuş-abur', Ortodoks Hıristiyanlar'da da ‘koliva' ismiyle anılır. Birçok dini hikayeyi temsil eden ve farklı ritüellerle her yıl belli günlerde tekrar tekrar hayat bulan bu özel günde hazırlanan tatlılarda hayvansal ürün kullanılmaz.
OKTAY USTA AŞURE TARİFİ
Kişi sayısı: 10 Hazırlık süresi: 60dakika
BEKLEME SÜRESİ
30dakika
MALZEMELER
0.5kilogram buğday(yarım kg)
1çay fincanı pirinç
200gram kuru fasulye
200gram kuru ceviz
200gram fındık
100gram pilav fıstığı
1kilogram toz şeker
200gram nohut
4tane limon
50gram kuş üzümü
YAPILIŞI
Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın.
Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin.Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin.
Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun.
Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz ya da aşurenin üzerine tarçın ya da nar taneleri ekleyebilirsiniz. Aşure tarifi hazır. Afiyet olsun. (Kaynak: www.oktayustayemektarifleri.com)