Her yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumHer ülke mutfağını ve kültünü dünyaya anlatma ve tanıtma konusunda çok ciddi hamleler yapmakta. İtalya bunların başında yer alıyor. Zorlu AVM’de yer alan ITALY başlı başına bir proje. Bu işi çok başarılı bir şekilde yaptıkları kesin. Ülkemize ve şehirlerimize örnek olması açısından paylaşıyorum.
#BursaRestorana gidersiniz, menüye bakarsınız, siparişinizi verirsiniz, biraz bekledikten sonra garson tabağınızı getirir önünüze koyar. Bazen servisi yapan garsonun yanında elinde ufak bir ağaç ölçülerindeki karabiber değirmeniyle bir garson daha olur. “Karabiber alır mısınız efendim?” Kırt-kırt-kırt üç tur döndürür, zaten lezzetli olan yemeğinize daha bir lezzet katar. Peki o kırt-kırt-kırt karabiber değirmenini kimin icat ettiğini biliyor musunuz? Doğru cevap Leonardo da Vinci!
#Leonardo Da VinciCİZRE Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkanlığını yürüten Karçağ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çağlı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 2013 Haziran ayı sonlarında bölgeye gerçekleştirdiği tur sonrası verdiği şu mesajla dikkati çekti:
#Vahap MunyarTürkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen, Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt, bu hafta sizler için açık büfesiyle öne çıkan otelleri seçti.
Sicilyalı şef Giancarlo Gottardo, yemeklerinde kullandığı bazı tatlandırıcı bitkileri Four Seasons Oteli’nin bahçesinde yetiştiriyor. ‘Yemekte lezzet önce malzeme kalitesine, sonra aşçının becerisine bağlıdır’ diyen şef, bahçıvanlardan kendisine küçük bir yer ayırmasını istedi. Fesleğen, kekik, maydanoz, reyhan, kiraz domates, biber, nane dikti. Sonuçtan kendisi kadar müşteriler de memnun kalınca hedefi büyüttü: ‘Bahçıvanlara çaktırmadan yavaş yavaş bahçemi genişleteceğim.’
Önce ABD’de başladı, sonra Avrupa’ya sıçradı. Son bir yıldır da Türkiye’de. Chef’s Table deniliyor. Türkçesi, Şefin Masası. Nedir şefin masası derseniz, cevabı şöyle: Büyük otel ve restoranlarda Executive Chef olarak tanımlanan başaşçılar, mutfaklarında size özel yemek yapıyorlar. Mutfakta en fazla 10 kişilik bir masa hazırlanıyor ve masanın karşısına geçen büyük şef, servisini de kendisi yapıyor. Siz ve şef baş başa. Ödenecek para mı? Tabii ki, restoran kısmındakinin kat kat fazlası.
Sofraların vazgeçilmez başlangıç yemeği çorba, yazın bastıran sıcak nedeniyle bir kenara itiliverir. Oysa gerek Türk, gerek diğer ülkelerin, özellikle de Akdeniz ülkelerinin mutfağında leziz soğuk çorbalar var. Bu hafta beş şef, beş ayrı tarifle, Akdeniz’den Anadolu’ya soğuk çorbaları evlerimize getiriyor.