Bu sıcakta serin serin çorba

Güncelleme Tarihi:

Bu sıcakta serin serin çorba
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 11, 2004 00:00

Sofraların vazgeçilmez baÅŸlangıç yemeÄŸi çorba, yazın bastıran sıcak nedeniyle bir kenara itiliverir. Oysa gerek Türk, gerek diÄŸer ülkelerin, özellikle de Akdeniz ülkelerinin mutfağında leziz soÄŸuk çorbalar var. Bu hafta beÅŸ ÅŸef, beÅŸ ayrı tarifle, Akdeniz’den Anadolu’ya soÄŸuk çorbaları evlerimize getiriyor.Ä°spanya’nın güney kıyılarında turistlerin gelmesiyle bütün dünyada tanınan gazpacho’dan Anadolu’nun keÅŸkek çorbasına kadar. Bu çorbaların çoÄŸunda serinletici etkisi olan nane ve yoÄŸurdun öne çıktığını görüyoruz.NANELÄ° PÃœRELÄ° PATLICAN ÇORBASIFour Seasons Oteli Ä°talyan ÅŸefi Giancarlo Gottardo’danMALZEMELER 1 kilo patlıcan 500 gram sebze suyu 100 gram doÄŸranmış soÄŸan 15 gram doÄŸranmış sarımsak 100 gram zeytinyağı 200 gram patates Tuz, karabiber. Nane püresi için: 100 gram nane, 34 gram yaÄŸ.YAPILIÅžI SoyulmuÅŸ patlıcan ve patatesler, yaÄŸda sarmısakla birlikte 20 dakika kavrulur. Sebze suyu da ilave edilerek 10 dakika piÅŸirilir. Tuz ve karabiberi eklendikten sonra, karışım blenderdan geçirilir. Ardından nane püresi ilave edilip servis edilir.EL GAZPACHO Mövenpick Otel’in Ä°skoçyalı ÅŸefi Lorraine Sinclair’denMALZEMELER Bir yeÅŸil biber Dört domates Bir soÄŸan Üç diÅŸ sarımsak Bir çay kaşığı beyaz ÅŸarap Ä°ki çorba kaşığı limon suyu Bir tane yeÅŸil soÄŸan Yarım salatalık Yarım havuç Dört kaşık yoÄŸurt Tuz, karabiber.YAPILIÅžI YeÅŸil biber, domates, soÄŸan ve sarımsak ufak parçalar halinde kesildikten sonra blenderdan geçirilir. Tuz, biber,limon suyu ve ÅŸarap eklenir. EÄŸer gerekirse içine su da ilave edilir. Bir süzgeçten içinde hiçbir parçacık kalmayacak ÅŸekilde süzülür. Buzdolabında bir gece soÄŸutulur. SoÄŸutulmuÅŸ tabakta üzerine kıyılmış yeÅŸil soÄŸan, incecik kesilmiÅŸ salatalık ve havuç ile yoÄŸurt eklenerek servis edilir. SOÄžUK AZERÄ° ÇORBASIParsifal’in ÅŸefi Aysel SiridinoÄŸlu’ndanMALZEMELER Bir kilo yoÄŸurt Ä°ki yemek kaşığı süzme yoÄŸurt Yarım demet pazı Yarım su bardağı haÅŸlanmış hedik (çiÄŸ buÄŸday) veya buÄŸday Bir fincan mısırözü veya sızma zeytinyaÄŸ Taze nane ve dereotu YAPILIÅžI Ä°ki çeÅŸit yoÄŸurt iyice çırpılır. İçine haÅŸlanmış ve ince kıyılmış pazılar, haÅŸlanmış hedik ve ince ince doÄŸranmış dereotu, nane, tuz ve yaÄŸ eklenir. SoÄŸuduktan sonra servis yaparken üzeri nane ve dereotu ile süslenir.SOÄžUK KEÅžKEK ÇORBASILoft’un ÅŸefi Umut Özkanca’danMALZEMELER 250 gram dövülmüş keÅŸkeklik buÄŸday Bir büyük soÄŸan 250 gram nohut Yarım demet maydanoz Yarım demet nane 300 gram yoÄŸurt 50-60 gram zeytinyağı 2 kilo et suyu 2 kilo su Yeter miktarda tuz.YAPILIÅžI AkÅŸamdan ıslatılan buÄŸday ve nohut, sabah iyice yıkanır. Bir tencerede, ince kıyım soÄŸan, zeytinyağı ile kavrulur. İçine et suyu ve buÄŸdaylar eklenir. Bir saat kadar kaynatılır. Bu arada ayrı bir tencerede nohut haÅŸlanır. Suyu süzüldükten sonra buÄŸday karışımının içine eklenir. YoÄŸurt iyice çırpılarak, içine ince doÄŸranmış nane ve maydanoz ilave edildikten sonra, buÄŸday ve nohut karışımının içine yavaÅŸ yavaÅŸ karıştırılır. Çorba, kaynatılmadan ocaktan indirilip soÄŸutularak servis edilir. Bu çorba kışın sıcak olarak da servis edilebilir. ZENCEFÄ°LLÄ°, FESLEÄžENLÄ° (BÄ°BERÄ°YELÄ°) SOÄžUK PATATES ÇORBASIDivan’ın ÅŸefi Aybek Åžurdum’danMALZEMELER Bir litre tavuk suyu 750 gram patates 30 gram taze zencefil 1 gram muskat 20 gram soÄŸan 3 gram sarmısak 1 dal biberiye ya da 1 dal taze fesleÄŸen 0.5 gram beyaz biber 1 Cl zeytinyağı 25 Cl süt 25 gram tuzYAPILIÅžI SoÄŸan ve sarmısak zeytinyağında sotelenir. RendelenmiÅŸ patates, taze zencefil ve tavuk suyu ilave edilerek kaynatılır. Tuz, muskat ve biber ile lezzetlendirilerek el blenderıyla çekilir. Çorba soÄŸutulduktan sonra soÄŸuk süt blender ile köpürtülüp çorba üzerine konulur. Çorba arzuya göre fesleÄŸen veya biberiye ile süslenerek servis edilir. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!