OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 11, 2004 00:00
Sofraların vazgeçilmez başlangıç yemeği çorba, yazın bastıran sıcak nedeniyle bir kenara itiliverir. Oysa gerek Türk, gerek diğer ülkelerin, özellikle de Akdeniz ülkelerinin mutfağında leziz soğuk çorbalar var. Bu hafta beş şef, beş ayrı tarifle, Akdeniz’den Anadolu’ya soğuk çorbaları evlerimize getiriyor.İspanya’nın güney kıyılarında turistlerin gelmesiyle bütün dünyada tanınan gazpacho’dan Anadolu’nun keşkek çorbasına kadar. Bu çorbaların çoğunda serinletici etkisi olan nane ve yoğurdun öne çıktığını görüyoruz.NANELİ PÜRELİ PATLICAN ÇORBASIFour Seasons Oteli İtalyan şefi Giancarlo Gottardo’danMALZEMELER 1 kilo patlıcan 500 gram sebze suyu 100 gram doğranmış soğan 15 gram doğranmış sarımsak 100 gram zeytinyağı 200 gram patates Tuz, karabiber. Nane püresi için: 100 gram nane, 34 gram yağ.YAPILIŞI Soyulmuş patlıcan ve patatesler, yağda sarmısakla birlikte 20 dakika kavrulur. Sebze suyu da ilave edilerek 10 dakika pişirilir. Tuz ve karabiberi eklendikten sonra, karışım blenderdan geçirilir. Ardından nane püresi ilave edilip servis edilir.EL GAZPACHO Mövenpick Otel’in İskoçyalı şefi Lorraine Sinclair’denMALZEMELER Bir yeşil biber Dört domates Bir soğan Üç diş sarımsak Bir çay kaşığı beyaz şarap İki çorba kaşığı limon suyu Bir tane yeşil soğan Yarım salatalık Yarım havuç Dört kaşık yoğurt Tuz, karabiber.YAPILIŞI Yeşil biber, domates, soğan ve sarımsak ufak parçalar halinde kesildikten sonra blenderdan geçirilir. Tuz, biber,limon suyu ve şarap eklenir. Eğer gerekirse içine su da ilave edilir. Bir süzgeçten içinde hiçbir parçacık kalmayacak şekilde süzülür. Buzdolabında bir gece soğutulur. Soğutulmuş tabakta üzerine kıyılmış yeşil soğan, incecik kesilmiş salatalık ve havuç ile yoğurt eklenerek servis edilir. SOĞUK AZERİ ÇORBASIParsifal’in şefi Aysel Siridinoğlu’ndanMALZEMELER Bir kilo yoğurt İki
yemek kaşığı süzme yoÄŸurt Yarım demet pazı Yarım su bardağı haÅŸlanmış hedik (çiÄŸ buÄŸday) veya buÄŸday Bir fincan mısırözü veya sızma zeytinyaÄŸ Taze nane ve dereotu YAPILIÅžI Ä°ki çeÅŸit yoÄŸurt iyice çırpılır. İçine haÅŸlanmış ve ince kıyılmış pazılar, haÅŸlanmış hedik ve ince ince doÄŸranmış dereotu, nane, tuz ve yaÄŸ eklenir. SoÄŸuduktan sonra servis yaparken üzeri nane ve dereotu ile süslenir.SOÄžUK KEÅžKEK ÇORBASILoft’un ÅŸefi Umut Özkanca’danMALZEMELER 250 gram dövülmüş keÅŸkeklik buÄŸday Bir büyük soÄŸan 250 gram nohut Yarım demet maydanoz Yarım demet nane 300 gram yoÄŸurt 50-60 gram zeytinyağı 2 kilo et suyu 2 kilo su Yeter miktarda tuz.YAPILIÅžI AkÅŸamdan ıslatılan buÄŸday ve nohut, sabah iyice yıkanır. Bir tencerede, ince kıyım soÄŸan, zeytinyağı ile kavrulur. İçine et suyu ve buÄŸdaylar eklenir. Bir saat kadar kaynatılır. Bu arada ayrı bir tencerede nohut haÅŸlanır. Suyu süzüldükten sonra buÄŸday karışımının içine eklenir. YoÄŸurt iyice çırpılarak, içine ince doÄŸranmış nane ve maydanoz ilave edildikten sonra, buÄŸday ve nohut karışımının içine yavaÅŸ yavaÅŸ karıştırılır. Çorba, kaynatılmadan ocaktan indirilip soÄŸutularak servis edilir. Bu çorba kışın sıcak olarak da servis edilebilir. ZENCEFÄ°LLÄ°, FESLEÄžENLÄ° (BÄ°BERÄ°YELÄ°) SOÄžUK PATATES ÇORBASIDivan’ın ÅŸefi Aybek Åžurdum’danMALZEMELER Bir litre tavuk suyu 750 gram patates 30 gram taze zencefil 1 gram muskat 20 gram soÄŸan 3 gram sarmısak 1 dal biberiye ya da 1 dal taze fesleÄŸen 0.5 gram beyaz biber 1 Cl zeytinyağı 25 Cl süt 25 gram tuzYAPILIÅžI SoÄŸan ve sarmısak zeytinyağında sotelenir. RendelenmiÅŸ patates, taze zencefil ve tavuk suyu ilave edilerek kaynatılır. Tuz, muskat ve biber ile lezzetlendirilerek el blenderıyla çekilir. Çorba soÄŸutulduktan sonra soÄŸuk süt blender ile köpürtülüp çorba üzerine konulur. Çorba arzuya göre fesleÄŸen veya biberiye ile süslenerek servis edilir. Â
button