Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2005 00:00
Sicilyalı şef Giancarlo Gottardo, yemeklerinde kullandığı bazı tatlandırıcı bitkileri Four Seasons Oteli’nin bahçesinde yetiştiriyor. ‘Yemekte lezzet önce malzeme kalitesine, sonra aşçının becerisine bağlıdır’ diyen şef, bahçıvanlardan kendisine küçük bir yer ayırmasını istedi. Fesleğen, kekik, maydanoz, reyhan, kiraz domates, biber, nane dikti. Sonuçtan kendisi kadar müşteriler de memnun kalınca hedefi büyüttü: ‘Bahçıvanlara çaktırmadan yavaş yavaş bahçemi genişleteceğim.’
Bir zamanların Sultanahmet Cezaevi’ni, dünyanın önde gelen beş yıldızlı otellerinden birine dönüştüren Four Seasons, mutfağıyla da her zaman iddialı. Geçen yıllarda Avrupa’nın en iyi otel restoranı seçilmişti.
Otelin 37 yaşındaki Sicilyalı şefi Giancarlo Gottardo, bu başarıyı sade ve özgün
yemek geliştirme çabasına bağlıyor. Temel prensibi, ‘Mükemmel kalitedeki malzemeleri keşfetmek ve en yüksek standartta hazırlayıp sunmak.’ Tazelik, kalite ve zarafetin tabakta böyle buluştuğunu söylüyor.
Tüm yemeklerinde fesleğen, soğan, sarmısak, maydanoz ve parmesan peyniri kullanmayı seven İtalyan şef, baharatları da kendisi yetiştiriyor. Otelin bahçesindeki bir bölümde organik tarım yapıyor. Fesleğen, reyhan, kekik, maydanoz, domates, biber, nane ekiyor.
FESLEĞENİN, REYHANIN TAZESİ
Gottardo, iki yıl önce Türkiye’de çalışmaya başladığında ilk iş şöhretini duyduğu Mısır Çarşısı’nı gezmiş. Daha önce rastlamadığı tüm baharatları toplayıp, yemeklerinde denemeye başlamış. Ardından, bazı lezzetlendirici bitkilerin tabaklara taze konabilmesi için yöntemler düşünmüş.
‘Otel yöneticilerine gidip fikrimi söyledim. Bazı bitkileri bahçeye ekmek istiyorum, bahçeden toplayıp tabaklara koyarız, taze taze daha iyi olur, dedim. Çok şaşırdılar. 5 yıldızlı otelin bahçesinde tarım yapmak fikri onlara da ilginç gelince çiçeklerin arasında yerler belirledik. Bahçıvanlarla, bitki uzmanlarıyla görüştüm. Bahçenin estetiğini bozmayacak hem de güzel görülmesini sağlayacak düzenleme yaptık.’
TEK RAKİBİ BAHÇIVANLAR
Tamamen doğal yöntemlerle yetiştirdiği ürünleri yemeklerde kullanması, bunu öğrenen Four Seasons müdavimlerinin de ilgisini çekti. Kendisi kadar müşterilerin de memnun olduğunu gören Sicilyalı şef, bahçesini geliştirmenin yollarını arıyor şimdi: ‘Bahçıvanlar çiçeklerin yerine benim bitkilerimi ekmeyi kesinlikle kabul etmiyor. Yavaş yavaş, çaktırmadan çiçeklerin arasına ektiklerimizi diğer alanlara yaymayı, organik tarım alanımı genişletmeyi planlıyorum.’
AŞK GEMİSİ’NİN AŞÇISIYDIGottardo, Milano doğumlu. Sicilya’da eğitimini tamamlayıp 1988’de çalışmaya başlamış. 10 yıl Palermo, Sardunya başta olmak üzere İtalya’nın farklı bölgelerinde çalışmış. Milano’da Principe di Savoia ve Four Seasons’da tecrübesini geliştirip, 1997’de Amerika’ya gitmiş. Bir zamanların popüler TV dizisi Aşk Gemisi’nin çekildiği Pasifik Prenses’te aşçılık yapmış. New York ve Chicago’da Bice, ardından Ralph Lauren Restoran, Los Angeles Zucca Restoran’da executive chef’lik görevine getirilmiş.İki yıldır Türkiye’de. İtalyan ve Türk damak tadının birbirine çok benzediğini, birçok ortak yemek bulunduğunu söylüyor. ‘Gezerek öğrendiğim bütün tatlar yemeklerime yansır’ diyen Gottardo’nun en sevdiği yemekler taş fırında pişirdikleri.