Ankara’da BİR VAHA

Geçen hafta Divan Grubu CEO’su Richard Appelbaum’un davetlisi olarak Ankara Divan Çukurhan’daydık. Koç Ailesi neye el atarsa gustosu bir başka oluyor.

Haberin Devamı

Geçmişi 17. yüzyıl başlarına uzanan, Ankara Kalesi’nin karşısında At Pazarı olarak adlandırılan bölgede bulunan Çukurhan, Osmanlı döneminde konaklamalı tipik bir han olarak hizmet vermiş.
2006 yılında Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralanan Çukurhan’ın restorasyonu üç yıla yakın sürmüş. Ortaya 19 odası da farklı tasarlanmış, son derece zarif ve kimlikli bir kent oteli çıkmış.
Çukurhan Otel’de 2500 parça kayıtlı, sigortalı antika obje varmış. Anı olarak bu objeleri almak isteyen konuklar da oluyormuş!

Ankara’da BİR VAHA
Rahmi Koç silikon heykeli

HER ŞEYE RAĞMEN CİZRE’DE OTEL
CEO Richard Appelbaum’a göre İstanbul başta olmak üzere turistik bölgelerdeki otelleri zorlu bir yıl bekliyor. Turizmde çalan tehlike çanları Divan otellerini de etkiliyor.
Appelbaum “Bizim için de zor bir yol olacak ancak yatırımlardan, kalite ve servisten ödün vermeme kararı aldık” diyor. Cizre, Diyarbakır ve Kayseri’de yeni otel açıyorlar.


TERS CACIK VE  ANKARA TAVASI İÇİN BİLE GİDİLİR

Divan Grubu executive şefi Giancarlo Gottardo ve Çukurhan Oteli’nin şefi Murat Taşdemir, Çukurhan Oteli’nin restoranında bizler için çok özel bir akşam yemeği menüsü hazırlamışlardı.
Her tabak son derece yaratıcı ve lezzetliydi. Ama içlerinden ikisi çok özeldi.
İlki geleneksel cacığın başarılı bir yorumu olan “Ters Cacık”... İkincisi de otantik haliyle domatesli, taze baharatlı, arpa şehriye pilavlı, ağır ateşte pişirilmiş kuzu incikten oluşan “Ankara Tava”.
Sadece bu yemekler için bile Ankara’ya gidilir...

Haberin Devamı

Ankara’da BİR VAHA
Richard Appelbaum

ÇENGELHAN RAHMİ KOÇ MÜZESİ
16. yüzyıldan kalma Çengelhan, Vehbi Koç’un iş yaşamına çırak olarak adım attığı yer olduğu için Koç ailesi açısından önemi büyük.
Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Çengelhan Rahmi Koç Müzesi, 2005 yılında açılmış. Müzede kısa bir süre önce kaybettiğimiz Mustafa Koç’a ait özel eşyaların yer aldığı bir bölüm de var.
Rahmi Koç’un Murat Daşkın’ın yaptığı silikon heykelini ise kendisinden önce biz görme şansına sahip olduk...

 

Haberin Devamı

Son dönemin en popüleri: Populist

Ankara’da BİR VAHA

Cheeseburger, cips & guacamole, kokoreç pizza, kıvırcık patates ve dana kaburga gibi çekici yemekler eğer dur demezseniz birbiri ardına ortaya geliyor. Her biri de hayır denmeyecek denli lezzetli. Tabii bir o kadar da tehlikeli!
Bir yanda canlı müzik eşliğinde dans edenler, bir yanda neşe içinde sohbet edenler. Giriş, alt kat, üst kat, teras her taraf dopdolu. Bu sahneler geçen hafta başında Oktoberfest İstanbul etkinliğinin yapıldığı Bomontiada Populist’ten. Başarılı konsept dizaynını İspanya’nın ödüllü tasarım ofisi Lagranja’nın yaptığı Populist’in sayısı 24’ü bulan bira çeşitlerinin ardında ise ünlü bira uzmanı “Brewmaster” Jan Koch var.
Populist’in hem enerjisini hem de yemeklerini çok sevdim...

 

Haberin Devamı

Yurtdışında tek şansımız yerli üzüm cinsleri

1929 yılında Cenap And’ın kurduğu Kavaklıdere şarapları, bugün ikinci ve üçüncü kuşağa emanet. Yönetimin başında Ali Başman ve Murat Başman var. Satış ve pazarlama ise Ali Başman’ın kızı Cevza Başman’ın sorumluluğunda.
Hafta sonu Kavaklıdere’nin Salihli Kemaliye’de adını Latince “Beş Köy” anlamına gelen “pence horyos”tan alan Pendore bağlarındaydık.
Farklı minerallere sahip toprak yapısı sayesinde Öküzgözü, Boğazkere, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sangiovese, Petit Verdot ve Malbec gibi yerli ve yabancı üzüm cinsleri toprağa uyum sağlamış.
Ali Başman yine de “Türkiye şaraplarının yurtdışında tek şansı yerli üzüm cinsleriyle yaptığımız şaraplar, uluslararası üzüm cinslerini sadece iç piyasa için üretiyoruz” diyor. Başman’ın vurguladığı gibi şarabın ülke ekonomisine katkısı, üzümle karşılaştırıldığında çok yüksek. Şaraplarımız da dünya ölçüsünde iyi.
Ancak maliyetlerin yüksekliğinden dolayı yurtdışında, son 50 yılda şaraplarıyla ülkelerine milyonlarca dolar gelir sağlayan Şili ve Yeni Zelanda gibi ülkelerle rekabet etme şansımız yok.

Haberin Devamı

Ankara’da BİR VAHA

Büyük Tadım

Kavaklıdere ürün portföyünü sektör profesyonellerine tanıtmak amacıyla ilk kez geçen yıl düzenlediği Grand Tasting etkinliğini 28 Eylül’de gerçekleştirdi.
500’den fazla ziyaretçinin katıldığı etkinliğe restoran sahipleri, şefler, sommelier’ler ve otel işletme müdürleri büyük ilgi gösterdi. Keşke bu gibi tanıtımlar, tadımlar markaların bir araya gelmesiyle yurtdışında da yapılsa...

 

İstanbul Gastronomika

Ankara’da BİR VAHA

Yeme-içme dünyasının en önemli etkinliklerinden biri kabul edilen, ülke mutfaklarının kendilerini anlatma platformu bulduğu, dünyadaki trendlerin belirlendiği San Sebastian Gastronomika’ya bu yıl güçlü bir ekiple katıldık. Türkiye’den hem şef olarak hem de gazeteci kimliğiyle katılan ve organizasyona destek veren isimlerle konuşma fırsatı buldum.
Sunumlarda ve gastroshow’larda hem yeni hem de geleneksel Anadolu mutfaklarının temsil edilmesi son derece isabetli. Mehmet Gürs, Deniz Şahin, Mustafa Otar, Cüneyt Asan gibi farklı gelenekten gelen isimlerin mutfağımızın tanıtımı için katkısının büyük olduğuna inanıyorum.
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de heyecan verici bir gelişmenin müjdesini verdi. İstanbul Gastronomika’nın tescili alınmış. Önümüzdeki yıldan itibaren 35 ülkenin katılımıyla İstanbul Gastronomika’nın yapılması planlanıyor.
San Sebastian Gastronomika Genel Direktörü Roser Torras da tecrübelerini aktaracağını bu projenin gerçekleşmesine destek vereceğini söylemiş. Umarız gerçekleşir...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları