Gelişen teknolojiler bazı mesleklerin yavaş yavaş popülaritesini azaltıyor. Bazıları da tamamen ortadan kalkıyor. İşte bazıları... Oxford Üniversitesine göre yakın gelecekte (20 yıl sonra) yüksek ihtimalle gelecekte yok olacak meslekler:
#Geleceğin MeslekleriBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıHürriyet Gazetesi ve TÜGİAD ortaklığında Ankara’da düzenlenen ‘TÜGİAD Ekonomi Platformu ve Türkiye’nin Gelecek Vizyonu’ toplantısında konuşulan konu başlıklarından bire de ‘KOBİ’lerin ekonomideki rolü’ oldu. TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, “Türkiye’nin gelişmesi ve istihdamın artması için KOBİ’lerin büyümesi sağlanmalı” dedi.
#TÜGİADAlman fütürist Gerd Leonhard, Hürriyet’e geleceğin dünyasından önemli ipuçları verdi: “2030 yılında şu an var olan mesleklerin yüzde 70’i kalmayacak. Makineyi insana karşı değil de insanla kullanan yeni meslekler gelişecek. İklim değişikliğinden etkilenmeyen şehirler kuran, doğayı, yeşili koruyan insanlar olacak.”
#Fütürist LeonhardGeçmişten günümüze baş döndürücü bir değişimin sonuçları ile karşı karşıyayız. Dünün hayalleri, bugünün gerçekleri oldu. Bu değişim, siyasetten, ekonomiye, toplumun sosyolojik yapısından sanata, hukuktan ahlaka kadar bütün alanlarda etkisini gösteriyor.
#Endüstri 2.0Yuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariDr. Şebnem Özdemir ile Eylül ayında Sn. Birol Güven’in Gelecek Geliyor Programı’na konuk olduğumda tanıştım. Öncesinde de özellikle veri bilimi ve yapay zeka odaklı çalışmalarını takip ediyordum. Şebnem Hoca, İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanlığı’nı yürütüyor ve aynı zamanda Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Lab’ında araştırma işbirlikçisi olarak çalışmalarına devam ediyor. Futuristler Derneği Başkan Yardımcısı da olan Dr. Özdemir, ülkemizde özellikle yapay zekanın gelişimi, uygulama alanları ve geleceğin meslekleri odağında öncü çalışmalar gerçekleştiren akademisyenlerin de başında geliyor.
#Ergi ŞenerYaratıcı Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı, ödüllü eğitimci Paul Collard, gençlerin mesleklerinde başarılı olmak için beş beceriye ihtiyacı olduğunu söylüyor: Merak, ısrar, yaratıcılık, disiplin ve işbirlikçilik. Oluşturduğu program dünyada yüzlerce okulda uygulanan eğitimciye göre, bu becerilerin geliştirilmesi için öğretmenlere büyük görev düşüyor.
#GazetehaberleriGoogle’ın sürücüsüz araç projesini yürüttükten sonra Aurima'da yönetici olarak otonom araç sensörü teknolojilerine yoğunlaşan otonom araçlar ve yapay zeka sistemleri uzmanı Seval Öz, "İstanbul'un trafik probleminin de otonom araçlar sayesinde çözülebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Otonom araçların en büyük avantajı paylaşımlı olarak ortaya çıkacak olması. Bu araçlar ilk aşamada paylaşımlı olarak ortaya çıkacak. Birden fazla insan otonom araçları paylaşarak beraber seyahat edecek. Otonom araçlar kişisel araç sayısının düşmesini ve trafiğin stabil bir şekilde seyretmesini sağlayarak trafik problemini ortadan kaldıracak." dedi.
#İstanbulPwC’nin Türkiye başkanı Haluk Yalçın, Türkiye’nin dünyanın en gelişmiş ekonomileri sıralamasında 2050’de 11’inci olmasının beklendiğini ifade ederek, “Türkiye’nin önünde tek saniyesi boşa geçirilmemesi gereken bir dönem var. Bu fırsatlar coğrafyasında gereken sıçramayı yapamazsak gelecek kuşaklara bunun hesabını veremeyiz” dedi.
#GazetehaberleriTBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, başta kız çocukları olmak üzere, gençlerin Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (BTMM) alanlarına yönlendirilmesi konusunda alt komisyon oluşturacak.
#TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği KomisyonuBugünlerde Amerika’daki teknoloji çevrelerinde herkes New York Times gazetesinin ‘Bestseller’ listesine giren ‘Robotların Yükselişi’ kitabını konuşuyor. Kitabın yazarı Martin Ford’a göre, gittikçe artan yapay zekâ teknolojisi karşısında çok büyük bir ekonomik dönüşüm bizi bekliyor. Ford’a göre çok da uzak olmayan bir gelecekte geleneksel birçok meslek yok olacak, robotlar karşısında yaratıcılığı ve insanlarla karmaşık ilişkiler kurmayı gerektiren meslekler ayakta kalacak. Türkiye’de Kronik Kitap’tan çıkan ‘Robotların Yükselişi’ kitabının yazarı Martin Ford, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Martin FordGelecekte iş dünyası beklediğiniz gibi bir yer olmayabilir. Hatta sadece birkaç yıl içinde sizden yeni beceri ve bilgiler beklenebilir. Artan iletişim olanakları, sayısallaşan dünya ve akıllı makinelerin yükselişi sektörleri dönüştürürken, geleceğin yeni nesil çalışanlarından beklenilenleri de kökünden değiştiriyor. Peki, 2020’lerde iş dünyasında hangi beceriler ortaya çıkacak? Bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz? Cevap bu konuda hazırlanan en kapsamlı raporlardan biri olan ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’de. Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında belirleyici olacak 10 beceri ele alınıyor. IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın alanlarında önde gelen şirketlerinin yanı sıra Stanford Üniversitesi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan raporda, becerilerin değişmesine neden olan altı neden de sıralanıyor.
#İş DünyasıDeğişimin hızlı yaşandığı 21’inci yüzyılda gençlerde aranan beceriler de farklılaşıyor. Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Gülgöz, gelecekte gençlerin sahip olması gereken yedi ana beceriyi ‘adaptasyon, yaratıcı düşünme, çözüm odaklılık, bilgiye erişebilme ve kullanabilme, İngilizce, teknolojiyi kullanma ile girişimci ruh’ olarak sıralıyor.
#EğitimTürkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın düzenlediği bir etkinlik için İstanbul’a gelen Prof. Dr. Sascha Stowasser, dijitalleşmenin önüne geçilemeyeceğini ancak bunun bir gecede olmayacağını, sürekli devam eden bir süreç olduğunu belirtiyor. İnsanlar, hemen yarın işlerini robotlara kaptıracakları telaşına kapılmamalılar ancak hiçbir şey yapmadan da oturmamalılar. Bu konuda şirket yöneticilerin sorumluluğu büyük.
#DijitalleşmeVakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu tercih yapacak öğrencilere her şeyden önce gönüllerinde olanın peşine düşmelerini ve üniversite hayatlarında bir hedefi takip etmelerini öneriyor. Ayrıca tercih döneminde üniversitelerin geleceklerini göz ardı etmemeleri gerektiğini de hatırlatarak, “Belki mezun olduğunuz üniversite 10 yıl sonra olmayacak ya da değerini kaybedecek” diyor.
#TercihÜniversite adayları, şimdi de tercih telaşında. Peki iş bulma sorunu yaşamayacağınız meslekler hangileri? BM İnsani Gelişmişlik Endeksi, size bu konuda yol gösterebilir. Çalışmada yer alan ‘geleceğin mesleklerine’ göz atıp, bu işlerin uzmanlarının anlattıklarına kulak vermeden, seçim yapmayın.
#MeslekDünyanın en zeki insanı olarak tanınan fizikçi ve fütürist Prof. Dr. Michio Kaku, gelecekte eğitimin altüst olacağını söyledi. Prof. Kaku, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) Ankara’da düzenlediği ‘Türkiye’nin Geleceğine İnanıyoruz: Geleceği Okuyoruz’ konulu forum öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Einstein’ın rol modeli olduğunu belirten Prof. Kaku’nun eğitimle ilgili öngörüleri şöyle:
#Michio KakuÇalışma hayatı ve insan kaynakları sektörü son 19 yılda büyük bir değişim geçirdi. Peki 19 yıl sonra ofisler ve iş yapış şekillerimiz nasıl bir değişim geçirecek. M-GEN Gelecek Planlama Merkezi’nin kurucu ortağı ve başkanı fütürist Ufuk Tarhan, mekana ve ofise bağlı çalışmanın ortadan kalkacağını, her yerin ofis her yerin iş olacağını söylüyor.
Son yıllarda en hızlı gelişen istihdam alanlarından biri bilgisayar teknolojisi. Teknolojik ilerlemeler ile bilişim teknolojilerinin ve dijital iletişimin özel sektör, kamu sektörü ve gönüllü sektörlerde işyerlerine sürekli entegrasyonu bu eğilimin bir süre devam edeceğini gösteriyor.
20-30 yıl sonrasının eğitim sisteminin tartışıldığı ‘Eğitimde İnovasyon’ sempozyumu TED Ankara Koleji’nce düzenlendi. Dünyaca ünlü uzmanlar gelecekte okul binalarının azalacağı; öğretmenin bilgi veren değil büyükanne gibi motive edici olacağı öngörüsünde bulundu. Eğitim teknolojisi alanında deneysel çalışmalara imza atan eğitim teknolojileri profesörü Sugata Mitra ve geleceğin eğitimine yeni bir bakış açısı kazandıran Anne Shaw, geleceğin sınıflarını anlattı.