Güncelleme Tarihi:
ÖĞRETMENLİK DÖNÜŞECEK
Öğrenciler; gözlerini kırptığında karşılarına sınırsız bilgi taşıyan kontakt lensler eğitimde devrim yaratacak. Artık periyodik cetvel ezberlenmeyecek, bir göz kırpışta tüm bilgiye erişebilecekler. Teknoloji eğitimde öğretmenlerin yerini tamamen almayacak, ancak rolünü bir hayli değiştirecek. Artık ezberleme anlayışı olmayacak. Çünkü tüm bilgilere anında erişebilecekler. Öğretmenler artık öğrencilerini yönlendiren, onların gelişimini denetleyen akıl hocalarına dönüşecek. Evlerin duvarlarına yerleştirilecek akıllı duvar kağıtlarının internet bağlantısıyla tıp, hukuk ve eğitim gibi alanlarda tüm bilgiler anında ve etkileşimli olarak aktarılabilecek. Doktor ve avukatlar da bu teknolojik devrim nedeniyle ortadan kalkmayacak ama rolleri öğretmenler gibi danışman ve akıl hocalığı temelinde gelişecek. Öğrencileri 1950’li yıllara göre eğitiyoruz ama o yıllarda yaşamıyoruz ki! Eğitim sistemi, gelecekteki değişikliklere nasıl ayak uyduracağını öğretmiyor. Sistemin değişmesi şart. Gelecekte eğitim altüst olacak. Bilgiye erişim sınırsız ve ücretsiz hale gelecek. Eğitimle ezber bilgi değil, prensipler ve kavramlar öğretilecek. Gelecekte de okul binaları olacak. İnsan doğasına aykırı öngörüler boş çıktı. İnsan doğası 100 bin yıldır aynı. Başka insanlarla ilişki kurmaya, sosyalleşmeye ihtiyacımız var ve bunlar değişmeyecek.
DİPLOMA ÖNEMLİ OLACAK
Gelecekte diplomaları olan daha başarılı olacak, daha yüksek maaş alacaklar. Bu yüzden gençlerin teknolojiyi daha fazla öğrenmeleri, eğitimin önemini anlamaları gerek. Geleceğin en büyük üniversitesi icloud (bulut) olacak. Bütün bilgiler burada toplanacak. Eğitimde başarı için iletişim, kişisel dokunma şart.
Eğitimciler ilham vermeli
HEPİMİZ doğuştan bilim adamıyız. Bilime olan bu merak, ilgi 16 yaşında biter. Nedeni akran baskısı ve bilimin sıkıcı gelmeye başlamasıdır. Eğitimciler, 10-16 yaş arasında çocuklara ilham verip rol model olmalı. Başarılı kişilerin hep rol modelleri vardır. Bilim insanı ya da öğretmenleri, onları teşvik edip heyecanlandırmıştır. Bu sağlanırsa bilime ilgileri hayat boyu devam eder. Einsten’ın bilime merakı, pusula ile başlamıştır.
Geleceğin meslekleri neler?
Brokerlık, acentalık gibi kendini tekrarlayan işler robotlar tarafından yapılacak. Ama çöpçülük, bahçıvanlık, polislik, inşaat işçiliği gibi meslekler gelecekte de hep olacak. Yaratıcılık, hayal gücü, sağduyu gerektiren konularda robotlar çalışmayacak. Robot doktorlar, robot öğretmenler olacak. Örneğin, hastalandığınızda duvarınıza “Ayna ayna robot doktorla konuşmak istiyorum” diyeceksiniz. Ama robot doktorlar da robot öğretmenler de sadece yardımcı olacak, asıl mesleği yapanların yerini alamayacak. Örneğin robot mentor olamaz. Mentorlar öğrenciyi anlar, güçlü ve zayıf yanlarını bilirler. Robotlar bunu anlayamaz.
‘Tümör’ literatürden silinecek
Dijitalleşmenin en çok etkileyeceği alanlardan biri tıp olacak. Dijitalleşme sağlık harcamasını düşürecek. Kamera ve çipler hap boyutuna getirildiğinde tahlil yöntemleri tarih olacak. Kansere nano-tıbbi malzemelerle saldıracağız ve ‘tümör’ sözcüğünü tıp literatüründen sileceğiz.
Hayatın tamamı etkilenecek
Dünyada dijitalleşme devrimi müzikle başladı. CD’leri ortadan kaldıran dijitalleşme, dijital kağıt ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle tıp, finans ve iş dünyasını da etkisi altına alacak. Çip maliyeti günden güne azalacak ve 2025 yılında çip maliyeti bir kuruş seviyesine inecek. İnsanları evlerinden alıp iş yerlerine götürecek sürücüsüz arabalar, gözlüksüz 3D televizyonlar yakın gelecekte insanların yaşamına girecek.