Bursa’nın önemli sanat kurumlarının kuruluş süreçlerinde görevler üstlenen Prof. Dr. İsmail Göğüş ile Bursa’nın sanat tarihine ışık tutmaya çalıştık. Göğüş, “Bursa orkestrası, operası, konservatuvarı ve sahneleriyle büyük bir kültür merkezi olmak zorundadır. Sizce de bu şehre bir oditoryum yakışmaz mı?” diyor.
#BURSAGörsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci ŞenkalAkademik yaşam, öğrencilerin gelecekte inşaa edecekleri kimlikleri için önemli bir etken. İyi bir okulda öğrenim görmek sadece iyi bir eğitim almak anlamına gelmez. Aynı zamanda öğrenirken mutlu olmak ve geleceğe güvenle ilerlemek anlamına da gelir. Eğitim kurumlarının sunduğu olanaklar, kurulan arkadaşlıklar, öğrencinin motivasyonu ve kişilik özellikleri gibi pek çok faktör bir araya gelerek, öğrencilerin bulundukları eğitim kurumundan en üst düzeyde faydalanmalarına yardım eder.
#Konuk Yazarİş Sanat Kibele Galerisi, doğumunun 118’inci yılında Zeki Faik İzer’i ‘Paris, İstanbul, Nice’ başlıklı sergiyle anıyor. Farklı disiplinlere duyduğu yakınlık nedeniyle ‘dağınıklık’ ve ‘kararsızlık’la eleştirilen İzer’in sanat anlayışına odaklanan sergi, sanatçının aile arşivindeki bazı resimleri ilk kez izleyiciyle buluşturuyor.
#Zeki Faik İzerEğlenmek sosyal bir varlık olan çocuğun temel haklarından biri. Bu hak, çocukların insan olarak haklarını güvence altına alan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 31’nci maddesinde “Taraf Devletler çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma, kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tanırlar” şeklinde belirtiliyor.
#Konuk YazarOna ‘Anadolu düşlerinin ressamı’ diyorlar… Gerçekten de tablolarına bakıyorsunuz ve kendinizi kâh Rize’nin çay bahçelerinde, kâh Akdeniz’de zeytin ormanları içinde gibi hissediyorsunuz… Anadolu’nun bağrı Çan’dan Köy Enstitüleri’ne, İstanbul’da sanat okulundan İzmir’de ‘büyük kümes’ lakaplı atölyeye.. ‘Kameraman olan ressam’ Yalçın Gökçebağ’ın hikâyesini dinledik.
#Yalçın Gökçebağİlk çeyreğini birkaç yıl sonra dolduracağımız 21’inci yüzyıl, kalan yıllarının nasıl olacağıyla ilgili önemli fikir ve mesajlar veriyor. Bu fikir ve mesajları almış veya alan birey ve toplumlar yüzyılımızın kalan yıllarına damgasını vuracakmış gibi duruyor. İçinden geçtiğimiz küresel salgın süreci ise bu mesaj ve fikirleri almayan, alamayan ya da almamakta direnen birey ve toplumlara adeta bunu dayatıyor.
#21'İnci YüzyılEğitimin özü öğrenmedir. Eğitim yoksa insan da yoktur. Öğrenmek zordur. Dikkat ister, emek ister, zaman ister. Öğrenciler iğneyle kuyu kazar gibi öğrenerek geleceklerini inşa eder. Öğrenmek çok değerlidir çünkü son tahlilde insan öğrendiği kadardır. Aylarca çalış, oku, yaz, öğren; sonra üç aylık tatil gelsin ve öğrendiklerini unutmaya başla. Tabii hiç kimse böyle bir şey istemez, ama maalesef böyle oluyor. Bunu önlemeliyiz. İnsan bu kadar müsrif olamaz. Ne birey ne de toplum olarak böyle bir lüksümüz yok.
#EğitimEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#Ankademiİsim babası Mustafa Kemal’den duvarlarına imzasını atan mimar Bruno Taut’a, Muhsin Ertuğrul’dan diğer tüm efsane hocalarına kadar modern Türkiye’yi var eden pek çok ismin emeğinin geçtiği bir eğitim ekolü Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi. Kısaca DTCF... Mezunları, bugün ülkenin kültür sanat hayatına yön veren isimler. Bu isimlerden biri de tiyatro bölümü mezunu, yazar Murathan Mungan. Bu hafta başında yayımlanan 686 sayılı KHK ile beş öğretim görevlisini kaybederek fiilen kapanma noktasına gelen okulunu, savunulması gereken bir kültür sanat kalesi olarak tarif ediyor.
#AnkaraOHAL kapsamındaki 686 Sayılı KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkarıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi. KHK ile Milli Eğitim Bakanlığından 2 bin 585, İçişleri Bakanlığından 49, Emniyet Genel Müdürlüğünden 417, Jandarma Genel Komutanlığından 893 kişi kamu görevinden çıkarıldı. KHK ile 330 akademisyen de ihraç edildi. İhraç edilenler arasında Marmara Üniversitesi’nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu ve öğrencilerinin ‘efsane’ olarak nitelendirdiği 82 yaşındaki Prof. Öget Öktem Tanör de var. Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu.
#KhkTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...