Kazım DOĞAN / FRANKFURT
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 17:22
Nazi rejiminden kaçarak Türkiye’ye yerleşen ve ömrünün sonuna kadar kendini Türk müzik eğitimine adayan Alman müzik adamı Prof. Dr. Eduard Zuckmayer, Mainz’de anıldı.
ANKARA’da Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik bölümünü kuran, 1938 ile 1972 yılları arasında yöneten Prof. Dr. Eduard Zuckmayer’in anısına, Almanya’nın Mainz ke
ntinde konser ve belgesel
film günü düzenlendi. Peter Cornelius Konservatuvarı’da düzenlenen konserde piyanist Gülru Ensari, kemancı Cihat Aşkın, kemençe sanatçısı Derya Türkan ile çellist Prof. Dr. Alexander Hülshoff, sahne aldı. Konserde Zuckmayer’in bestesi Türk halk dansları ile Paul Hindemit ve Bach eserleri seslendirildi. Konsere
Prof. Dr. Zuckmayer’in öğrencisi Prof. Dr. Ali Uçan da katıldı.
Eduard Zuckmayer’in Mustafa Kemal
Atatürk’ün isteği üzerine Türkiye’ye çağrıldığını belirten Uçan, “O gelmeden önce Alman müzik sisteminden vazgeçerek Türk ezgilerine uygun sistemi seçmiş ve adeta kendisini Türkiye’ye hazırlamıştı. Türk ulusuna hizmeti insanlığa hizmet olarak gördü. Hep uzun soluklu düşündü. 1940’lı yıllarda asistanlığı, 1950’li yıllarda da yurtdışı eğitimini getirdi. Kurduğu bölüm 25 bölüme ulaştı. Alman mülteciler ülkelerine geri dönerken, Zuckmayer ömür boyu ülkemize hizmet etti. Zuckmayer iki kültür, iki ülke, iki dünya arasında çok önemli köprüdür. Bu köprünün değerini bilelim” dedi. Zuckmayer belleğine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Prof. Dr. Uçan, iki ülkede ayağı olan bir Zuckmayer vakfı kurulması gerektiğini söyledi.
KENDİME SORARDIM
Türkiye’den çok yetenekli sanatçılarla karşılaştığını kaydeden Prof. Dr. Alexander Hülshoff, “Hep kendi kendime ‘Bunun temeli ne’ diye sorar dururdum. Öğrendim ki temel Zuckmayer’in 1938’den itibaren yerleştirdiği sistem imiş. Çok sevindim. Zuckmayer Mainz için de çok önemli bir insan” diye konuştu.
Anma etkinliği Barbara Trottnow’un ‘Eduard Zuckmayer – Ein Musiker in der Türkei’ belgesel film gösterisi ile devam etti.