Finike Portakalı haberleri sayfasında Finike Portakalı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 114 Finike Portakalı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Pandemi dönemi ihracatımızda rekor yılı oldu. Hele hele Antalya’nın yaş meyve sebze ihracatındaki performansı takdire değer. Benim aklıma takılan soru şu; Kumluca’daki Ahmet Amca, Ayşe Teyze alın teriyle ürettiği domates, portakaldan hak ettiği parayı kazanabiliyor mu? Biraz da buna mı kafa yorsak?
#ÇevreYöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, coğrafi işaretli ürünlerde sahtecilik olduğuna dikkat çekerek bu ürünlerin başında Ezine peyniri, Erzincan tulumu, Finike portakalı ve Ayvalık zeytinyağı geldiğini söyledi. Türkiye'de 489 tescilli ürün olduğunu belirten Prof. Dr. Tekelioğlu, bu sahtecilik nedeniyle üreticinin ekonomik olarak ciddi zarara uğradığını kaydetti.
#Coğrafi ÜrünFinike’deki portakal bahçelerine zarar vereceği düşüncesiyle tepkilere neden olan otoyol projesiyle ilgili Hürriyet’e açıklamada bulunan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Yolun kıyıdan kaldırılması ve daha kuzeye kaydırılması fikri doğrultusunda bir ön çalışma yapıldı. Halkımızın istemediği hiçbir projeyi yapmayız” dedi.
#Finike PortakalıNar üretimiyle adından söz ettiren Antalya’nın Finike İlçesi’nde yağmur ve ruhsatsız ilaçta yaşanan sıkıntı nedeniyle 3 bin ton nar dalında patladı. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, tüccarın narın kilosunu 50 kuruştan nar suyu fabrikalarına satmak zorunda kaldığını açıkladı.
#FinikeSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeBu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroYeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak Ürünleri31 Aralık akşamı uzun uzun sohbetlerin edildiği masalar kurulur. Birbirinden güzel mezeler, yemekler sıra sıra dizilir. Bu sofranın yılbaşına yakışır şıklıkta olması da önemli ve bunun için nelere dikkat etmek gerekir? 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi “Pandemiden sonra klasiklere dönüldü. Yine kırmızı, yeşil ve dore ön planda” diyor. Gastronometro’nun şefleri de bu renkli sofra için leziz yılbaşı tarifleri veriyor.
#YılbaşıGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiDoğal güzellikleri, antik kentleri, sahilleri ve doğasıyla her yıl yerli-yabancı binlerce tatilciyi ağırlıyor. Gezip görülecek, yapılacak çok şey var. “Antalya’da nereye gitmeli, ne yapmalı” diyenler için jürimiz şehri adım adım anlattı. 10 ayrı turistik noktanın en iyilerini öneren jürimizin seçimlerinin başrolünde o muhteşem deniz ve tarih var.
#HürriyetBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanRamazan ayı boyunca özenle kurulan iftar ve sahur sofralarına taşınan lezzetlerin kıymeti bir başka... Bu süreçte sağlığımızı koruyacak seçimler yaparken tattan vazgeçmemek önemli. Hele bir de o sofra yerel malzemelerle kurulmuşsa, örneğin Karacadağ pirinciyle yapılmış bir pilav masaya geliyorsa... Yazarımız Sahrap Soysal’a göre kullanılan ürünün hikâyesini anlamak en az pişirilen yemeğin tadı tuzu kadar mühim. Diyetisyen Berrin Yiğit ise “Kan şekerini dengede tutmak için kuruyemiş ve kuru meyvelerin gücünden faydalanmak, büyük öğünler yerine ara vererek az az yemek gerek” diyor.
#RamazanPandemi dönemi ihracatımızda rekor yılı oldu. Hele hele Antalya’nın yaş meyve sebze ihracatındaki performansı takdire değer. Benim aklıma takılan soru şu; Kumluca’daki Ahmet Amca, Ayşe Teyze alın teriyle ürettiği domates, portakaldan hak ettiği parayı kazanabiliyor mu? Biraz da buna mı kafa yorsak?
#ÇevreYerli Malı Haftası olarak hafızalarımızda yer edinen Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası yarın başlıyor. İlkokulda öğrencilerin sınıfa yöresel ürünler getirip şiirler okuyarak kutladığı bu özel gün son yıllarda biraz unutulsa da coğrafi işaret tescilli ürün listemiz her geçen sene biraz daha genişliyor, yerel malzeme kullanmanın önemi giderek artıyor.
#Yerli MalıCoğrafi işaretli ürünlere sahip olan turistik bölgeler, gastronomi turizmine katılan turistler açısından memnuniyet yaratır. Topraktan sunuma kadar tüketicilerin yaşayarak edinecekleri deneyimler turist memnuniyetini artırırken, bölge açısından da gerçek bir katma değer yaratır.
#ANTALYAYaşadığımız ülkede tescillenmiş kaç tane coğrafi işaretli ürün var ve biz kaçını yedik, kokladık, dokunduk, tattık, dahası neler olduğunu biliyoruz? Hani, yurt dışına çıkınca araştırır, gider buluruz ve deneyimleriz ya... İşte onu kentimizde ne kadar yaptık, yapıyoruza dikkat çekmek istiyorum.
#Coğrafi İşaretTürkiye'nin coğrafi işaretli ürün sayısı, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvurular ve tescillerle giderek artıyor. Ülkede coğrafi işaretli ürün sayısı 519'a ulaşırken, çiğ köftesinden şıllık tatlısına, eşkilisinden saç kavurmasına kadar 30 ürünü için onay alan Şanlıurfa, iller sıralamasında ilk sıradaki yerini koruyor.
#ŞanlıurfaYöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, coğrafi işaretli ürünlerde sahtecilik olduğuna dikkat çekerek bu ürünlerin başında Ezine peyniri, Erzincan tulumu, Finike portakalı ve Ayvalık zeytinyağı geldiğini söyledi. Türkiye'de 489 tescilli ürün olduğunu belirten Prof. Dr. Tekelioğlu, bu sahtecilik nedeniyle üreticinin ekonomik olarak ciddi zarara uğradığını kaydetti.
#Coğrafi ÜrünFinike’deki portakal bahçelerine zarar vereceği düşüncesiyle tepkilere neden olan otoyol projesiyle ilgili Hürriyet’e açıklamada bulunan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Yolun kıyıdan kaldırılması ve daha kuzeye kaydırılması fikri doğrultusunda bir ön çalışma yapıldı. Halkımızın istemediği hiçbir projeyi yapmayız” dedi.
#Finike PortakalıBen yazı kasımda bitirenlerdenim. Güneyde yaz kasım ayının ortalarına kadar devam ediyor ve inanın özellikle eylül ve ekim aylarında Antalya çok daha keyifli oluyor. Geçen yazımda Fethiye’den bahsetmiştim. Bu yazımda da Fethiye gezisinin devamında yolculuk ettiğim Çıralı, Olimpos, Adrasan ve Finike’den bahsedeceğim. Ülkemizin gizli kalmış cennet köşeleri diyebilirim. Gezip görmekte fayda var. Neden mi? Gelin anlatayım…
#Adrasan