Güncelleme Tarihi:
PORTAKALI ile dünyaca üne sahip olan Finike nar üretimiyle de adından söz ettiriyor. Nar hasadının sona erdiği ilçede yağmur ve ruhsatsız ilaç sorunu nedeniyle 3 bin ton nar dalında kaldı. Üreticinin narların kilosunu 1,30’dan tüccara sattığını belirten Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, “Üreticiden çok bu yıl tüccar zarara uğradı” dedi.
İLAÇ SORUNU
Bu yıl ruhsatsız ilaçla ilgili sıkıntı yaşadıklarını aktaran Halil Sarıçobanoğlu, şöyle konuştu: “Narlar toplandıktan sonra mantar olmasın diye ilaçlı suya batırılır ve 3 gün bekletildikten sonra kurutulup buzhaneye konur. Narları korumak için kullandığımız ruhsatsız olarak satılan ilaç nedeniyle geçen yıl ihracattaki mallarda kalıntı çıktığını söylediler. İlaç bu yıl yasaklandı. Fakat ilacı kullanmadan narları depoya koyarsak çürür kalır. Nar toplama mevsiminde durumu yetkililere bildirdik ve ruhsatlı ilaç istedik. Ruhsatlı ilaç 10 gün gecikmeli geldi. Yağmurda yağınca 3 bin ton dalında patladı.” Bölgedeki bir tüccarın 1000 ton nar aldığını ancak 400 tonunu depoya koyabildiğini açıklayan Sarıçobanoğlu, “600 ton nar o tüccarın elinde patladı. Patlayınca 50 kuruştan nar suyu fabrikasına verdi” diye konuştu.
İHRAÇ KAPISI AÇILMALI
Şu anda narların Ukrayna, Bulgaristan ve Moldovya’ya ihraç edildiğini bunun yeterli olmadığını belirten Sarıçobanoğlu, “Devletimizin ihracat kapısı açması gerekiyor” dedi. 2013 yılında narenciyenin dalında kaldığını anımsatan Sarıçobanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “2016’daki fiyatlar çok düşüktü. Narın kilo fiyatı 40 ila 60 kuruş arasındaydı. Bu yıl ise 1,5 lirayı buldu. Normalde Finike’de 150 bin ton narenciye üretilirken bu yıl 200 bin ton narenciye üretildi. Bir çok bölgede tonaj fazlalığı var. Eğer Rusya’ya ihracat açılmazsa 2013 yılında yaşadığımız felaketi yine yaşarız. Bize pazar bulsunlar.”