Türkçeyi öğrenmeye başladığınız andan beri fiil kelime her zaman duyulmaktadır. Fiil kelimesi günlük hayatta da insanların karşısına çıkan bir kelimedir. Fiil ne demek? Fiil kelimesinin kaç tane eş anlamlı kelimesi vardır? Fiil kelimesinin eş anlamlıları ile nasıl cümle kurulur? Sizler için Fiil kelimesinin eş anlamlarını ve örnek cümlelerini derledik.
#TDKDilbilgisi üzerinden en önemli konulardan biri olarak geçişli fiil öne çıkar. Özellikle cümlenin öğeleri bulunurken gerekli olan en önemli kurallardan biri olduğunu ifade etmek mümkündür. Peki, geçişli fiil nedir? Nasıl bulunur? Geçişli ve geçişsiz fiil örnekleri konusunda merak edilenler.
#Geçişli FiilBileşik fiiller kendi aralarında birkaç çeşide ayrılmaktadır. Özellikle Türkçe dersinde sıklıkla karşılaştığımız bileşik fiillerden olan kurallı bileşik fiiller dilimiz için önemli fiillerden birisidir. Gün içerisinde de sıklıkla kullanılan kurallı bileşik fiiller merak edilmektedir. Peki kurallı birleşik fiil nedir, ekleri ve türleri nelerdir? Kurallı birleşik fiil örnekleri ile konu anlatımını sizlere detaylıca derledik.
#EğitimYardımcı fiiller, isim soylu kelimelerin yanına getirilerek bu kelimelerden birleşik fiil yapar. Örneğin ''yardımcı'', isim soylu bir sözcüktür. ''Yardımcı olmak'' ise cümle içerisinde birleşik fiil olarak kullanılır. Yardımcı eylemler, fiil soylu sözcüklerle de kullanılabilir. Örneğin: ''Yapıp etmek'' Yardımcı fiil nedir ve ne zaman kullanılır tüm detayları ile derledik.
#EğitimTürkçede yer alan bazı ekler kelimelere getirilerek farklı anlamlar ifade eden yeni kelimeler oluşmaktadır. Ek getirilen kelimelerin başında isim, sıfat ve fiil sözcükleri gelmektedir. Bunlara getirilen eklerden dolayı fiilimsi kavramı ortaya çıkmaktadır. Fiilimsiler tek başlarına anlamı olmayan ancak cümle içinde kullanıldığında anlam kazanan kelimeler olarak ifade edilmektedir. Peki, isim fiil nedir, ekleri nelerdir ve nasıl bulunur? Ad eylem örnekleri ile konu anlatımı nasıl olmaktadır? İşte, isim fiil hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimCümlenin ögeleri üzerinden ele alındığı vakit en zorlu konular içerisinde geçişsiz fiil gelmektedir. Ancak öğrencilerin mutlaka bilmesi gerektiği konular arasında yer aldığını ifade etmek mümkün. Peki geçişsiz fiil nedir ve nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#Eğitimİsim soylu kelimeleri miktar, yoğunluk, renk ve biçim bakımından niteleyen sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar ek aldığında cümle içerisinde adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılabilir. Örneğin: ''Yorulan kişiler ara verebilir.'' cümlesinde yorulan kelimesi sıfattır. ''Yorulanlar ara verebilir'' cümlesinde ise yorulanlar sözcüğü adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılmıştır. Adlaşmış sıfat fiil nedir ve fiilimsi midir detayları ile derledik.
#EğitimYapılarına göre fiiller üç ana başlıkta toplanır. Cümle içerisinde ek almadan kullanılan fiillere, basit fiil denir. Örneğin: ''Yapmak, bulmak, aramak, sormak.'' Birleşik fiiller ise en az iki fiilin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. (Yapıvermek, Bakakalmak, Yazabilmek) Türemiş fiil nedir ve nasıl olur tüm detayları ile derledik.
#EğitimCümle içerisinde öznenin yaptığı ya da etkilendiği eylemlere fiil denir. Fiillerde çatı öznesine ve nesnesine göre ikiye ayrılır. Nesnesine göre fiiller ise geçişli, geçişsiz, oldurgan ve ettirgen olmak üzere dört ana başlıkta toplanır. Oldurgan fiil nedir ve nasıl bulunur? Sizin için örnek kelimelerle ve cümlelerle derledik.
#EğitimTürkçe de birçok dil bilgisi kuralı bulunmaktadır. Fiiller ise oldukça geniş bir şekilde incelenmekte olan konular arasında yer almaktadır. Fillerin bir çeşidi olan sıfat fiillerin ise ne olduğunu ve ne şekilde bulunduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Sıfat fiil nedir ve nasıl bulunur? Sıfat fiil (ortaçlar) örnek cümleleri ile konu anlatımı ne şekilde olmalıdır tüm detayları ile derledik.
#EğitimNesne ve yüklem ilişkisine göre fiiller, dört ana grupta toplanır. Nesnesi olan fiillere geçişli fiil denir. Örneğin: ''Masayı taşıyalım.'' Bu cümlede ''taşımak'' eylemi geçişlidir çünkü ''neyi'' sorusuna cevap verir. Geçişsiz fiiller ise nesne almaz. Örnekler: Ağlamak, uyumak, gülmek, yorumlamak, bakmak. Geçişli fiil nedir ve nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimFiiller yapılarına, çatılarına ve aldığı eklere göre birçok türe ayrılır. Örneğin nesnesi olan fiillere geçişli (Bırakmak, Tutmak, Götürmek, Görmek), nesne almayan fiillere ise geçişsiz (ağlamak, bakmak, susmak) denir. Özne tarafından gerçekleştirilen eylemler ise etken fiil olarak adlandırılır. Dönüşlü fiil nedir ve ekleri nelerdir? Sizin için örnek cümlelerle detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimCümle içindeki eylemlerin ne zaman yapıldığını bildiren eklere kip denir. Örneğin: Görüyor. (Şimdiki zaman). Gördü. (Geçmiş zaman). Görecek. (Gelecek zaman) İki ayrı zaman ekiyle oluşturulan fiillere ise birleşik çekimli fiil denir. Örneğin: (Görüyordu.) Çekimli fiil nedir, kaça ayrılır ve nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimBirleşik zamanlı fiil, çekimlenirken aldığı kip eki birden fazla olan fiil çeşidine denmektedir. Birleşik zamanlı fiil, cümle içinde yüklem olarak kullanımı sırasında bazı kip eklentileri de almaktadır. Ek olarak alınan kipler ise birleşik zamanlı çekimli fiilleri oluşturmaktadır. Kullanıldığı cümle içinde tek bir ek alan fiiller basit zamanlı, birden fazla ek alanlar ise birleşik zamanlı fiillerdir. Burada, birleşik zamanlı fiil nedir? Birleşik çekimli eylem türleri ile konu anlatımı konusunda detayları derledik.
#EğitimFiilim grubunda yer alan fiillerden birisi de bağ eylem veya bağ fiildir. Ulaç, zarf fiil veya bağ eylem adı ile de bilinen bağ fiiller en çok eki bulunan fiilimsi grubunu oluşturmaktadır. Öğrenciler için oldukça zor ve karmaşık olarak görülen bağ fiiller pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Peki bağ fiil nedir ve ekleri nelerdir? Bağ eylem (Ulaç) örnekleri ile konu anlatımını sizlere detaylıca derledik.
#EğitimCümle içerisinde geçişli ve geçişsiz fiiller varken, aynı zamanda bunlar üzerinden oldurgan ve ettirgen fiiller öne çıkar. Özellikle öğrencilerin en çok karıştırdığı konular arasında geldiğini ifade etmek mümkün. Peki, ettirgen fiil nedir ve nasıl bulunur? Ettirgen fiil örnekleri ile konu anlatımı üzerine merak edilenleri derledik.
#EğitimDil bilgisi açısından en önemli konular içerisinde ek fiil gelmektedir. Özellikle yüklem üzerinden ele alınması ile beraber isim fiil eşliğinde de anlatmak mümkün. Peki ek fiil nedir, yapım mı yoksa çekim eki mi detayları ile derledik.
#EğitimCümle içerisinde öğelere bakıldığı zaman en karıştırılan konulardan biri olarak edilgen fiil gelmektedir. Özellikle birçok farklı sınav üzerinden cümlenin öğeleri eşliğinde en çok sorulan konular arasında gelir. Peki edilgen fiil nedir ve nasıl bulunur? Edilgen fiil ekleri ve örnekleri ile konu anlatımını sizler için derledik.
#EğitimTürkçe, belli kuralları olan bir dildir. Türkçe cümleler kurulurken cümlenin ögelerinin yapıları da çok önem taşımaktadır. Özellikle de cümlenin ana ögeleri fiillerdir. Fiiller arasında çekimli fiiller de bulunur. Çekimli fiil nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Çekimli Fiil Nedir?Neredeyse her dil ailesinde olduğu gibi Türkçe de kendisine özgün bir dil bilgisi kurallarına sahiptir. Fiil de bunlardan birisi olup herhangi bir konu hakkında yapılan eylemi belirtir. Oldukça geniş kullanım alanına sahip olan fiiller gündelik yaşamda sıklıkla kullanılan kalıplar arasında bulunur. Fiil nedir, fiil çeşitleri nelerdir ve fiil konu anlatımını sizin için derledik.
#Fiil Nedir?Dilbilgisi konuları içerisinde fiiller öncelikli bir öneme sahiptir. Bu durumun nedeni fiillerin doğru bir biçimde öğrenilmesi halinde cümle yapısına dair pek çok veri elde edilmesi ve karşılaşılan sorunların çözümünde kolaylık sağlaması önceliğidir. Genellikle sınavlarda karşılaşılan şaşırtma temelli sorularda fiiller üzerinden oluşturulur. Bu soruların başında da ek fiiller gelir; ek fiiller diğer adıyla ek eylemler olarak da ele alınırlar. Ek fiiller cümlenin anlamına kesinlik katabildiği gibi farklı şahıs eklerine göre cümle içerisinde sıklıkla kullanılırlar. Ek fiil konusunun detaylıca öğreniliyor olması soruların çözümü konusunda büyük avantaj sağlar. Peki ek fiil nedir ve görevleri nelerdir? Ek fiil örnekleri ve konu anlatımına dair tüm detayları ile derledik.
#Ek Fiil Nedir Ve Görevleri Nelerdir?Türkçe dersi anlatımı doğru şekilde yapılabilmesi için birçok kuralın yer aldığı bir derstir. Türkçe dersi çerçevesinde her sınıf düzeyinde bir önceki sınıftan gelen bilgilerin üzerine daha da geniş bilgiler eklenir. Böylece her sene öncelikle bir önceki sene görülen konuların tekrarı yapılırken daha sonra yeni bilgiler üzerine eklenir. Türkçe dersi 7. Sınıf konuları içinde de ek fiil konusu yer almaktadır. Ek fiil konusu ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Türkçe Ek Fiil (Ek Eylem) Konu AnlatımıDilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır. Elzem nedir, TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
Bir şeyin kendisini rahatsız eden bir durumdan ya da kişiden uzaklaşıp rahatlamasına kurtuluş denir. Düşmanlar tarafından işgal edilip sonrasında yeniden bağımsızlığına kavuşan şehirler ve ülkeler için de aynı kelime kullanılır. Kurtuluş, ülkemizde erkek çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Türkiye'de 5 binden fazla kişi bu ismi taşımaktadır. Kurtuluş ve kurtulma kelimelerinin bulmacadaki yanıtlarını derledik.
Eski Türkçede san kelimesi sayı demektir. Dokuzuncu yüzyıldan itibaren bu kelime, kişinin sayılması yani bilinmesi anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Bir kişinin yetenekleri ve başarıları doğrultusunda büyük çoğunluk tarafından tanınmasına san denir. Bu kelime birçok atasözünde ve deyimde de geçer. ''Adı sanı duyulmamak'' bulmaca cevaplarını sizin için derledik.