Fesleğen bakımı nasıl yapılır ve Fesleğen çiçeğinin özellikleri nedir sorularının cevapları internette sıklıkla aranan konular arasında geliyor. Haberimizde Fesleğen çiçeği ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını derledik. Peki Fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir? Fesleğen bakımı nasıl yapılır?
#Fesleğen Nasıl Toplanır?Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımPenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaBuzdolabında güzelce soğutulmuş halini yemenin keyfi hiçbir şeye benzemese de taze kayısıyla sorbeden reçele, ters-yüz kekten crumble’a çeşit çeşit tatlı yapmayı çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkana dek et yemeklerine ve salatalara katmayı da ihmal etmiyorum. İncik ve kuskusla yaptığım kayısı salsalı yemeğimi mutlaka deneyin.
#SorbeDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikSivrisinek ısırıkları yaz aylarının gelmesiyle artmaya başladı. Bu ısırıklar vücutta kaşıntı ve kızarıklıkların oluşmasına neden oluyor. Ayrıca çok nadir eklem şişliği ve yüksek ateş gibi ciddi durumları da beraberinde getiriyor ve böyle bir durumda da sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Sadece kaşıntı durumlarında sivrisinek ısırıklarına karşı birkaç doğal yönteme başvurabilirsiniz. Peki sivrisinek ısırığına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Evde sivri sinek ısırığına iyi gelen doğal çözümler
#Sivrisinek Isırığına Ne İyi GelirŞanslıyız, baharın çeşit çeşit taze otlarını toplayıp yemeklerimize katabildiğimiz, kurutup aromalarından yıl boyu faydalandığımız verimli topraklarda yaşıyoruz... Aromatik otlar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetine boyut atlatıyor. Bazen de ağır ya da yağlı tatları dengeleyerek ferahlık hissini güçlendiriyor...
#Aromaİngilizce dilinde 'Tatlı Fesleğen, Kırmızı Fesleğen' gibi isimlerle bilinen reyhan otu, kokusuyla diğer bitkilerden ayırt edilebiliyor. Kullanımı yaygın olan reyhan otunun, sağlık bakımından onlarca faydası bulunuyor. Reyhan otu nedir, nasıl kullanılmalı, ne işe yarar, faydaları nelerdir, neye yarar, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Reyhan OtuSıcak yaz aylarının gelmesiyle birlikte pek çok sivrisinek ısırmasına maruz kalmaya başladı. Atopik cilde sahip kişilerde sadece ısırıldıkları bölgelerde değil de tüm vücutta kabarma, kaşıntı, kızarma şişlik gibi alerjik belirtiler gösterebiliyor. Sivrisinek ısırmasının neden olduğu kaşıntı, kaşıntının beraberinde getirdiği acı ve şişmeler için doğal çözümler bulunuyor. Peki, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer? İşte sivrisinek ısırmasına doğal çözümler…
#Sivrisinek Isırığına Ne İyi GelirHer mevsimde görülse de en çok kış aylarında ortaya çıkan ve genellikle burun ve geniz akıntısı ile kendisini belli eden sinüzit, tedavi edilmediği takdirde kişilerin günlük yaşam kalitesini düşürebilir. Sinüzite iyi gelen bitkisel ve doğal yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki sinüzit nasıl geçer? Evde sinüzite ne iyi gelir? İşte evde sinüzite iyi gelen bitkisel ve doğal yollar
#Sinüzite Ne İyi GelirFesleğen, Ballıbabagiller familyasına ait Ocimum cinsi tek yıllık bir bitkidir. Ilıman iklimde yaşamaya uygun olan fesleğen evlerde saksı içinde yetiştirilebilir. Peki, fesleğen tohumu nasıl ve zaman ekilir? Fesleğen tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte fesleğen tohumuyla ilgili merak edilen tüm detaylar.
Biberiye, fesleğen, lavanta ve ada çayı ailesinin bir üyesi olup çoğunlukla Türkiye'nin Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitki olma özelliği barındırmaktadır. Biberiye bitkisinden elde edilen biberiye yağı bu anlamda önemli bir doğal üründür. Sizin için biberiye yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Biberiye yağı faydaları ve kullanımı konularını derledik.
#Biberiye YağıTatlı patates A vitamini açısından çok zengin. Hem cilde hem de gözlere iyi geliyor. Üstelik tam zamanı! Ünlü şeflerden sebzenin lezzetini katlayacak tarifler aldık. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da bize yararlarını anlattı. Yoksa siz hâlâ yemeklerde annenizin patateslerini mi kullanıyorsunuz?
#GazetehaberleriDoğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile 4 yıl önce Kars’ta Peynir Sempozyumu sırasında tanışmıştım. O dönemde bölgenin endemik bitkilerini araştırıyor, özel bir üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünde fitoterapi dersleri veriyordu. Bitkilere ilişkin bilgisinden çok etkilenmiştim.
#Müge AkgünBahar ve yaz; şifalı otlarla, diğer tıbbi bitkiler için en güzel zamandır. Otlar çiçek açar, sıcaklar başladığında tohumları olgunlaşır, kökler güçlenir. Bir çok hastalığın çaresi doğada filizlenirken, kısırlıktan dert yanan kadınlar için de bir çok bitki boy verir. Doğal doğurganlık takviyeleri bir çok toplumda popülerdir. "Şifalı otlar ve tıbbi bitkiler gebe kalamayanlara nasıl faydalı olabilir?" sorusuna tabiatta çok yanıt mevcut.
#Doğal Yollarla Doğurganlığı Artırmak“İlk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü vermeniz yeterlidir. 6. aydan sonra ufak ufak ek gıdaya başlanmalı ve 2 yaşa kadar ek gıdanın yanında bebek mutlaka anne sütü almalıdır” diyen Diyetisyen Başak İnsel, anne sütünü artıran besinler ve içecekler konusunda bilgi verdi.
#Süt Artıran TatlılarKış geldi mi bedenlerimiz yağlanmaya başlıyor. Buna bir de “kış miskinliği” eklenince üç-beş kilo yağlanmak kaçınılmaz hale gelebiliyor. Oysa biraz dikkat edebilsek kış ya da yaz fark etmiyor, sağlıklı bir kilo aralığında kalmamız her mevsim mümkün olabiliyor. Bunun için Yaşasın Hayat Ekibi olarak sizi beş gün sürecek bir “beslenme yolculuğuna” çıkarıyoruz.
Anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, hindistancevizi, hindistançiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı...