Mavi çiçekli baharat

Çok eski çağlarda yaşamış olan güzel mi güzel bir Mısır prensesi varmış. Prenses bir gün dağlarda dolaşırken beyaz, küçük çiçekli bir bitkinin yanında durmuş.

Haberin Devamı

Beyaz çiçekleri o kadar güzelmiÅŸ ki bu bitkinin, prenses dokunmuÅŸ çiçeklere. Güzel prenses bitkinin yanından ayrılırken sırtındaki mavi pelerin çiçeklerin üzerinde kalmış. Ä°ÅŸte o günden sonra bitkinin beyaz çiçekleri mavi oluvermiÅŸ.Â
Çiçekleri açık mavi renkte olan bu bitki biberiyedir. Pek azımız biliriz biberiyenin yararlarını ve gerek mutfaklarda gerekse diğer alanlarda nasıl kullanılacağını. Hatta kimilerimizin bahçesinde ilkbahar ve yaz boyunca çiçekli kalan bu bitkiden vardır ama onun biberiye olduğunu bile fark etmeyiz.
Çok yüksek olmayan bir bitkidir biberiye. Taze ve kurutulmuş olarak kullanılır. Nasıl ki taze nane yapraklarını salatalara koyabiliyorsak, biberiye yapraklarını da aynen öyle kullanabiliriz. Kurutulmuş biberiye ise baharat olarak et yemeklerimizi ve yumurtalı yemekleri süsler ve onlara lezzet verir. Ayrıca bitkinin yaprakları kaynar suda bekletilerek çay olarak da içilebilir. Yani biberiyeyi hayatımıza sokabilmenin pek çok yolu vardır.
Peki neden bu bitki hayatımıza girmeli? Çünkü doğadaki pek çok bitki gibi biberiye de şifa deposudur. Bir kere, biberiye yağı kanser tümörlerini yok edici özelliğe sahiptir. Kanser tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir. Kan dolaşımını hızlandırıp kılcal damarları açar, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar, karaciğeri tamir etme özelliğine sahiptir. İdrar söktürücü olarak da kullanılan biberiye safra salgısını arttırır ve hazımsızlığım sonucu olan gazların vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Biberiyenin yaprak ve sürgünlerini toplayıp serin ve kuru bir yerde kurutur, daha sonra da çayını yaparsanız bütün bu şifa verici özelliklerinnden faydalanabilirsiniz. Ancak bitkiden maksimum fayda sağlamak için çiçeklerin üzerinde olduğu ilkbahar ve yaz aylarını tercih etmeniz gerekli.
Ayrıca topladığınız biberiye yapraklarını banyo yaptığınız suyun içinde beklettiğinizde cildinizin pürüzsüz bir güzelliğe eriştiğini görürsünüz.

Egeli taze börülce salatası

6 KiÅŸilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişme süresi 15 dakika

Malzeme Listesi 
1 kg taze börülce 
1 adet kırmızı kuru soğan 
2 adet orta boy domates 
2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu 
8-10 adet çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin 
2-3 yemek kaşığı tulum peyniri 
1 adet bayat ekmeğin içi
(Çavdar, kepekli ya da yulaflı ekmek kullanabilirsiniz.)
Sosu için;
 3 diş sarmısak 
1 adet limonun suyu 
6 yemek kaşığı zeytinyağı 
2 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
 1 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru nane

Haberin Devamı

YAPILIŞI : Taze börülcelerin uçlarını fasulye gibi kesip kılçıklarını ayıklayın. Bütün olarak ya da ortadan ikiye bölünmüş şekilde kaynayan bol tuzlu suda 20-25 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğuk sudan geçirip tekrar süzdkten sonra servis tabağına alın. Kırmızı soğanı soyup ortadan ikiye böldükten sonra ince halkalar halinde doğrayın. Üzerine biraz tuz atıp elinizle ovalayarak yumuşatın. Domatesleri tavla zarı formunda doğrayın.
Soğan ve domatesi servis tabağındaki börülcelerin üzerine aktarıp karıştırın. Üzerine incecik kıydığınız dereotunu ve elinizle pirinç tanesi büyüklüğünde ufaladığınız bayat ekmekleri de ilave edin. Zeytini ve tulum peynirini de katıp malzemeleri iyice karıştırın. Sosu hazırlamak için; dövülmüş sarmısakları, zeytinyağını ve limon suyunu küçük bir kaseye koyun.
Bir taraftan çatalla çırpmaya devam ederken, tuz, pul biber, fesleğen ve naneyi serpin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırın. Soğuk olarak servise sunun. İsterseniz bu salataya ebegümeci, kuzukulağı gibi taze otlar da katabilirsiniz. İşte o zaman bu salata tam bir Ege salatası olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları