Güncelleme Tarihi:
Bebeğin günlük süt ihtiyacını karşılayan sağlıklı bir anne günde 700-800 ml kadar süt salgılar. Süt salgısının devamlılığı bebeğin büyümesi ve gelişmesi açısından önemlidir. Bunun için vücut günde fazladan 750 kaloriye ihtiyaç duyar. Emzirme döneminde fazladan harcanan 750 kalorinin 500 kalorisi yediğimiz yemeklerden sağlanırken, 250 kalorisi annenin gebelik döneminde depoladığı yağlardan karşılanır. Bu dönem depolardan enerji oluşturulduğu için annenin gebelikten kalan fazla kilolarını vermesine de büyük ölçüde katkı sağlayan bir dönemdir. Anne sütü, bebek için mucize besindir. Bebeğe ihtiyacı olan tüm besin ögelerini sağlarken, bebeğin bağışıklığını destekleyici ögeleri de içeriğinde barındırır.
Bebeğiniz büyüme eğrisinin altında kalmıyorsa (ağırlık kazanımı varsa) ve günde 5–6 bez kirletiyorsa, sütünüz bebeğinize yetiyordur. Eğer bebeğiniz büyüme eğrisinin altında kalıyorsa kilo alımı yeterli değilse; günde ne kadar su içtiğinizi, ne kadar emzirdiğinizi, ne kadar dinlendiğinizi ve uyuduğunuzu kontrol etmelisiniz. Anne sütünün miktarını etkileyen en önemli unsur bebeğin ne kadar emdiğidir. Ne kadar talep varsa vücut o kadar süt üretir. Bunların hepsi tek başına anne sütünü etkiler. Bunlarla alakalı bir problem yoksa nasıl beslendiğinize ve neler yediğinize dikkat etmelisiniz.
• Anne sütünü artıran en önemli besin ögesi sudur. Çünkü anne sütünün büyük bir kısmını su oluşturmaktadır. Günde 3 litre sıvı tüketin. Bunun 1.5-2 litresi yalnızca sudan, kalan kısmı ise bitki çayları ( anason, rezene, papatya, melisa, ıhlamur, kuşburnu) , komposto, çorba, limonata, ayran, boza, lohusa şerbeti gibi sıvılardan karşılanabilir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar malt içeceğinin de anne sütünü artırıcı özellikte olduğunu ortaya koymuştur. Yine kefir tüketimi de anne sütünü artırmaya yardımcı besinler arasındadır.
• Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketin.
• Her gün örnek protein olan 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterin. (Kurubaklagilin haşlanan suyunu mutlaka dökün ve gaz problemi yaratıyorsa kurubaklagil tercih etmeyin.)
• A vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinlere beslenme programınızda sık yer verin.
• Vitamin ve minerallerin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyvelere her gün düzenli olarak beslenmenizde yer verin.
• Yediğiniz besinlerin, besin değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemek açısından yemeklerle beraber çay tüketmeyin.
• Çay, kahve, asitli içecekler gibi kafein içeren içecekleri tüketmeyin. Bu içecekler bebeğinizin nabzında artış ve uykuya dalmasında güçlük gibi problemlere yol açabilir.
• Hızlı kilo verdiren, düşük kalorili ve tek tip beslenmeyi prensip edinmiş diyetlerden uzak durun.
Çemen otu tohumu: Hint mutfağı ve ayurvedik tıpta yaygın olarak kullanılan çemen otu tohumu, anne sütünü artırmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar 2 hafta boyunca düzenli olarak çemen otu tüketiminin anne sütünü belirgin oranda artırdığını ortaya koyar.
Rezene: Rezene, anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin hormonlarının üretimini teşvik eder.
Dereotu: Rezene gibi anne sütü üretimini destekleyen hormonların üretimini teşvik eder.
Siyah susam: Kalsiyumdan zengin olan siyah susam, anne sütünü artırıcı etkidedir. Susamı yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Kimyon: Süt üretimini teşvik ettiğine inanılan kimyon, doğumdan sonra anneyi güçlendirmek için önemli bir mineral olan demir bakımından da zengindir.
Arpa: Arpa ile pişirilmiş pilav veya çorba süt yapımını artırmak için kullanılabilir.
Fesleğen: Sindirim sistemini düzenleyici, sakinleştirici etkisi bulunan ve iyi bir K vitamini kaynağı olan fesleğen yemeklerle beraber veya çay olarak tüketilebilir.
Yeşil sebzeler: Yeşil sebzeler laktasyonu artırmakla beraber sindirime yardımcı olur ve vücudu güçlendirir. Ancak brokoli, lahana gibi bazı kükürtlü sebzeler bebekte gaz problemine ve sütün tadını değiştirerek süte karşı isteksizliğe neden olabilir. Bu tür sebzeler bebeğin süte karşı istek durumu gözlemlenerek tüketilmelidir.
Kırmızı-turuncu sebzeler: Beta-karoten bakımından zengin olan havuç, tatlı patates, ve diğer kırmızı-turuncu sebzeler anne sütünü artırmaya yardımcı olur.
Yulaf: Besin lifi, demir ve kalsiyumdan zengin olan yulaf ile kendinize yulaf püresi hazırlayabilir ve besin değerini artırmak için içerisine fındık, süt, meyve ya da baharat ilave edebilirsiniz.
Yağlar: Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve susam yağı gibi sağlıklı yağlar emzirmeye yardımcı olur.
Ayrıca incir, beyaz üzüm, beyaz dut, hurma, yer elması, erik, sumak, kişniş, nane, zencefil de anne sütünü artırıcı besinler arasında yer almaktadır.
Yulaflı kurabiye
Malzemeler
2 su bardağı yulaf ezmesi
6 adet kuru kayısı
4 adet kuru erik
4 çorba kaşığı kuru üzüm
1.5 su bardağı kaynar light süt
Tarçın
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri bir kâsede karıştırın. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine köfte şeklinde dizin (10 adet çıkmalı). Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Sütlü yulaf
Malzemeler
Süt
Yulaf ezmesi
Orman meyveleri
Tarçın
Hazırlanışı
1 bardak süt (200ml) ve 6 kaşık yulafı yapışmaz tavada karıştırarak pişirin. Yulaf, sütü çekince tarçın ilave edip ocaktan alın. Orman meyveleri ile süsleyin.
Süt artıran bitki çayı
Malzemeler
1 yemek kaşığı ıhlamur
1 yemek kaşığı ısırgan otu
1 yemek kaşığı anason
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı papatya
Hazırlanışı
Bitkiler karıştırılır ve kaynatılmış suda 8-10 dakika demlenerek tüketilir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL