Güncelleme Tarihi:
Fesleğen, boyu yaklaşık olarak 20 - 60 cm'e kadar çıkabilen Güney Asya'ya özgü bir bitkidir. Ege ve Akdeniz kıyılarında sıklıkla rastlanan bir bitkidir.
Fesleğen Tohumu Nedir?
Fesleğen; ılıman iklimlerde yaşamaya elverişli, sivri yaprak uçlu ve yaz sonunda beyaz, pembe, sarı renkli çiçekler açan bir bitkidir. Ev içinde saksıda rahatlıkla yetiştirilen fesleğen faydalarıyla da bilinen bir bitkidir. Fesleğen tohumundan rahatlıkla evlerde saksı yetiştirmek mümkündür. Fesleğen kurutularak veya çiğ olarak tüketilen bir bitkidir ve yemeklerde kuru veya çiğ şekilde yaygın olarak kullanılır.
Fesleğen Tohumu Nasıl Olur?
Fesleğen tohumu hoş kokulu ve lezzetli fesleğen yetiştirmek için kullanılır. Güneş alan ılıman bölgelerde kısa sürede yetiştirilebilir ve yemeklerde kullanılabilir.
Fesleğen Tohumu Nerelerde Alınır ve Bulunur?
Fesleğen tohumu özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında sıklıkla karşılaşılan bitkilerdendir. Bu nedenle fesleğen tohumu almak için pek çok farklı alternatif ve satıcı bulunur. Günümüzde pek çok internet sitesi üzerinden fesleğen tohumu bulmak ve almak mümkündür. Ayrıca çiçekçilerde, fidanlıklarda, seralarda ve tohum merkezlerinde de fesleğen tohumu satışı yapılmaktadır. Pek çok fidancılığın, seranın, çiçekçinin ve tohum merkezinin internet üzerinden de satışı bulunur. Bu nedenle fesleğen tohumu kolay bir şekilde alınabilir.
Fesleğen Tohumu Nasıl Ekilir?
Fesleğen tohumunu ekmekte mevsim oldukça önemlidir. Ayrıca fesleğen ekiminde ve yetiştiriciliğinde bahçede veya saksıda yetiştirme tekniğine göre de farklılıklar olur. Fesleğen ekiminde uygulanan farklı yöntemler vardır. Fesleğen tohumu ekmeden önce tohumların birkaç saat suda bekletilmesi hızlı filizlenme sağlayacağından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Bu şekilde suda bekletildikten sonra yerine alınan fesleğen tohumunun üzerine toprak eklenir ve bir miktar can suyu verilir.
Bahçeye ekilen fesleğenlerin domates ve salatalık yanına ekilmesi daha kısa sürede gelişim göstermesini sağlar. Saksıya ekilen fesleğen tohumu 1 hafta içinde kök salmaya başlar. Işıktan ve sıcak havadan hoşlanan fesleğenin güneş gören bir yerde, haftada bir sulamayla kısa sürede gelişmesi mümkündür.
Fesleğen Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Fesleğen tohumu ekiminde mevsimlerin büyük önemi vardır. Saksıda fesleğen tohumu ekimi için en uygun zaman mart ayıdır. Bahçede fesleğen tohumu ekimi içinse havaların biraz daha sıcak olduğu mayıs ayı tercih edilir.
Fesleğen Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Saksıya ekilen fesleğen tohumları 10 gün içinde çimlenmeye başlar. Bahçeye ekim yapıldığı sırada havanın daha sıcak olması ve bahçede fesleğenin daha kısa sürede gelişmesine katkı sağlayacak domates ve salatalık gibi sebzelerin bulunması, bahçede fesleğen tohumu çimlenme süresini kısaltır.
Fesleğen Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Fesleğen tohumu, sıcak ve güneşli havalardan hoşlanır ve fazla sulama istemez. Can suyu verilen ve yerine yerleştirilen bir fesleğen tohumunun sağlıklı gelişim göstermesi için haftada bir bol suyla sulama yeterli olur.
Fesleğen Tohumu Nasıl Saklanır?
Fesleğen tohumunun serin ve kuru ortamda saklanması gerekir. Ancak uzun süre bekletilen tohumlardan iyi verim almak mümkün olmayabilir. Işıksız, kuru ve serin ortamlarda uzun süre çimlenmeden kalabilen fesleğen tohumu hava almayan kavanoz ve kaplarda saklanabilir. Fesleğen tohumlarının uzun ömürlü olması için nemsiz ortamda tutulması gerekir. Bu nedenle kavanozların içine kil koymak fesleğen tohumunu uzun süre saklamaya yardımcı olur.