Türk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiTunceli'nin yöresel yemekleri, et yemekleri, hamur işleri, çeşitli mezeler ve salatalar da dahil olmak üzere zengin bir yelpazeden oluşuyor. Tunceli'nin yöresel yemeklerinin içinde genellikle et yer alıyor. Aynı zamanda yemekler bol baharatla tatlandırılıyor. Tunceli’nin meşhur yemekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tunceli YemekleriŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikEskiden esnaf lokantalarının menüsünde olan beyinli Beykoz kebabı, Hicaz pilavı, irmik çorbası gibi pek çok yemek artık günümüz lokantalarında bulunmuyor; haliyle gençler bunların adını bile duymuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu tatları hatırlatmak için yazmaya karar verdiği ‘Esnaf’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre esnaf lokantaları ‘aşçılığın kalesi ve şehrin kalbi’... Yalçınkaya ayrıca “Çağlalı enginarımı yemeden kimse ölmesin” diyor.
#Mehmet YalçınkayaŞef Şerife Aksoy, Beykoz’daki çiftliğinde sebze-meyvesini kendi yetiştiriyor, ‘sıfır atık’ felsefesinin izinde gübresine varıncaya kadar kendi üretiyor. ‘à la Şerife’ adlı yeni yemek programına başlayan Aksoy’u çiftliğinde ziyaret ettik, sağlıklı bir mutfağın izini sürdük.
#Şef Şerife AksoyKaralahana çorbası Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Orjinalinde yarma kullanılan karalahana çorbasında bulgur kullanarak da çorbanızı hazırlayabilirsiniz. Peki, karalahana çorbası nasıl yapılır? Karalahana çorbası tarifi…
#Kara Lahana ÇorbasıAşure, kelime manasıyla Muharrem ayı içerisindeki onuncu gün anlamını taşımaktadır. Hicri yeni yılın ilk günlerinde gerçekleştirilen aşure günü, bolluk ve bereketin de temsilini nitelemektedir. Muharrem ayında tutulan orucun sona ermesiyle birlikte ikram edilmeye başlanan aşure, çevredeki insanlara dağıtılmaya başlanır. Aslen tatlı bir çorba olarak nitelendirilebilecek olan bu tatlı, temelinde buğday ve fasulye barındırmaktadır. Peki, aşure ne zaman yapılır ve ikram edilmeye başlanır? İşte, birçok vatandaşın merakla araştırdığı o konu hakkında bazı bilgiler
#AşureYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiAşure Günü için kısa bir süre kaldı, tarif araştırmaları sıklaştı. Muharrem ayının 10. gününün sembolü olan aşurenin yapımıyla ilgili en çok merak edilen konu malzeme listesi. Peki geleneksel tarife göre Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri kaç çeşit olmalı?
#Aşure Nasıl YapılırHıdırellez, her ne kadar dilek ve etkinliklerle anılsa da, farklı ritüelleriyle de unutulmuyor. Türkiye, kendine özgü mutfağı ve yemekleriyle adını dünyaya duyurmuş bir ülke. 7 bölgesinde de çeşitli lezzetlerin yer alması bu mutfağın ne kadar zengin olduğunun da en büyük göstergesi. Peki Hıdırellez gününde Türk mutfağında neler pişer? İşte Türkiye'nin 7 bölgesine göre Hıdırellez günü yapabileceğiniz lezzetler...
#SeyahatKış geldi mi bedenlerimiz yağlanmaya başlıyor. Buna bir de “kış miskinliği” eklenince üç-beş kilo yağlanmak kaçınılmaz hale gelebiliyor. Oysa biraz dikkat edebilsek kış ya da yaz fark etmiyor, sağlıklı bir kilo aralığında kalmamız her mevsim mümkün olabiliyor. Bunun için Yaşasın Hayat Ekibi olarak sizi beş gün sürecek bir “beslenme yolculuğuna” çıkarıyoruz.
Çorum, Hitit başkenti Hattuşa ile 1986’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmişti. Kent valiliği uzun yıllar sonra kültür turizminde önemli bir hamle başlattı. Geçen yıl Hitit yerleşimlerinin çevresindeki eski yolları işaretlendi, toplamı 380 kilometreyi bulan 17 yürüyüş parkuru, 400 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu. Atılım bu yıl da gastronomi ve yürüyüş turizmine açılan Kızılırmak havzasıyla sürüyor. Çorum Gastronomi ve Yürüyüş Yolu için 25 güzergahta toplam 190 kilometrelik yürüyüş yolu işaretlendi. Ayrıca 606 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu, 1186 kilometrelik cip safari güzergahı, lezzet durakları belirlendi. 702 kilometrelik manzaralı araç yolu haritası hazırlandı. Ersin Demirel’in hazırladığı parkurların haritaları kitap ve web sitesine dönüştürüldü. Çorum şimdi bu zenginliğini 18 Mayıs’ta başlayacak üç günlük festivalle duyurmaya hazırlanıyor.
O tam bir yoğurt canavarı, yoğurt olmadan hiçbir şey yiyemiyor. Etli yaprak sarmasına bayılıyor, tatlıyı bile aç karnına tercih ediyor, “Kokoreç için ölürüm” diyor, Arnavutciğeri ve işkembe çorbasının hastası. Tek korkusu, diyetisyeninin bu röportajı okuyacak olması çünkü şu sıralar sıkı bir yemek ve aşk diyetinde