Hıdırellez yemekleri bu yıl da unutulmayacak
Hıdırellez, her ne kadar dilek ve etkinliklerle anılsa da, farklı ritüelleriyle de unutulmuyor. Türkiye, kendine özgü mutfağı ve yemekleriyle adını dünyaya duyurmuş bir ülke. 7 bölgesinde de çeşitli lezzetlerin yer alması bu mutfağın ne kadar zengin olduğunun da en büyük göstergesi. Peki Hıdırellez gününde Türk mutfağında neler pişer? İşte Türkiye'nin 7 bölgesine göre Hıdırellez günü yapabileceğiniz lezzetler...
Türkiye, geleneklerinin ve kültürünün yanı sıra yemekleriyle de dilden dile nam salmış, eşsiz bir ülke. Hıdırellez Bayramı'nda yapılan ve yedi bölgesine ait çeşitli yemekleri ve tatlıları parmak yedirtecek kadar lezzetli. Peki Türkiye'nin bölgelerine göre Hıdırellez Bayramı'nda yapılan en ünlü yemekleri hangileri? İşte Hıdırellez'in en ünlü yemekleri...
Bölgelere göre Hıdırellez yemekleri
Marmara Bölgesi
Yaprak sarması, kuzu-oğlak çevirmesi, keşkek, Hıdırellez salatası, haşlanmış yumurta, börek çeşitleri, pilav, lokma, kuzu dolması, peynir helvası, taze bakla, köfte, kağıt kebabı, etli bulgur plavı, mısır haşlaması.
Karadeniz Bölgesi
Baklalı dolma, keşkek, sac yağlısı, kalburabastı, kuzu dolması, ısırgan çorbası, pancar sarması, mayıs helvası, fasulye pilakisi, patates piyazı, katlama, rokul, kabak ve ıspanak böreği, Hıdırellez çöreği, ponut, biberli çorba, mıhlama, argun elma, erik pekmezi.
Ege Bölgesi
Peynirli ve tahinli kıymalı pide, zeytinyağlı dolma, haşhaşlı katmer, höşmerim, börek, libada dolması, peynirli ocak bükmesi, akıtma, keşkek, oğlak ve keçi çevirmesi, hamursuz, Hıdırellez halkası.
Akdeniz Bölgesi
Kuzu çevirme, börek, dolma, aşure, dövme çorbası, etli kömbe, kuzu dolması, peynirli pide, düğün çorbası, güveç.
Orta Anadolu
Hamur işleri, pilav çeşitleri, kuzu çevirmesi, ekşili bamya, yaprak dolması, hindi, kuzu kızartma, çerkez tavuğu, sac arası, nohutlu ekmek, madımak.
Doğu Anadolu Bölgesi
Hengel, çörek, hasıl, pilav, et, çevreye özgü yemekler, etli ve yağlı yemekler, tuzlu kıkıl, tuzlu ekmek, dilek yemeği, keşkek, hasıl, kömbe, kavurmalı bulgur pilavı, kaburga, yumru köfte, kavut, ayran aşı.
Güney Doğu Anadolu Bölgesi
Yaprak sarma, etli pilav, pekmez şerbeti, şiş kebabı, çiğköfte, bastık, çerez, un helvası.
Hıdırellez'in en ünlü yemeği neden kuzu?
Eski İstanbul Hıdırellez'inin en önemli yemeği kuzu idi. 22 Nisan'a kadar İstanbul'da yaşayan Müslüman halk kuzu eti yemeği günah sayardı. Bu yüzden Müslüman kasaplar kuzu kesmezlerdi. Kış günleri kuzu eti sadece Beyoğlu kasaplarında bulunurdu. İstanbul tarafındaki Müslüman ve Hıristiyan kasaplar da Hıristiyan müşteriler için Hıdırellez'e kadar kuzu kesseler bile gizlice satarlardı. Bunun için fakir, orta halli, zengin bütün İstanbul Müslümalar'ı 22 Nisan'da evlerine mutlaka, aile fertlerinin sayısına ve gelirine göre yarım veya bir kuzu alırdı. Hanımlar da alınan kuzuyu Hıdırellez gecesi için pişirir, hazırlardı.
Bu gelenek dolayısıyla Hıdırellez günü, İstanbul'un bütün kışlalarındaki askere de kuzulu pilav ile irmik helvası çıkarılırdı. Ayrıca Kağıthane'de mekteplere, mekteplilere ziyafetler çektirilirdi. Harbiye, Mühendishane, Mülkiye mekteplerine burada kuzu dolmaları, helva ve salata çeşitleri ikram edilirdi. Böylece kutlu ve uğurlu olduğu düşünülen Hıdırellez gününde eskiden İstanbul halkı yakınlaşmakta, toplumsal birlik ve beraberlik sağlanmaktaydı."
Kaynak: Atlas Dergisi