Paylaş
Öncelikle çemenin, aynı adı taşıyan bitkinin tohumlarından elde edildiğini söylemeliyiz. Özellikle Mısır ve Lübnan’da yetişir çemen otu. Ülkemizde de Trakya, Marmara, Orta ve Doğu Anadolu’da vardır.
Çiçeklerinin tohumları ayıklanır ilk etapta ve bu tohumlar dövülerek toz haline getirilir. İşte bizim, pastırmanın çevresinde gördüğümüz kırmızı tabaka da bu tozdan yapılır.
Nasıl mı? Çemen tozu bir miktar suyla bir gece kadar bekletilir. Ertesi gün fazla suyu süzülür ve üzerine dövülmüş sarmısak, yenibahar, karabiber, kimyon, kırmızıbiber ve tuz katılıp karıştırılır. Böylece kurutulmuş yağsız etin üzerine sürülecek olan sihirli karışım hazırlanmış olur.
Ancak, çemenin “pastırmanın olmazsa olmazı” olarak takdim edilmesinden, bu karışımın sadece pastırmada kullanıldığı sonucu çıkarılmasın. Anadolu insanı çemeni bir baharat gibi yemeklerine katmış, hatta bununla da kalmayıp sade olarak ekmeğin üzerine sürüp yemiştir.
Çemenin o muhteşem lezzetini düşününce Anadolu insanına hak vermemek de mümkün değil sanırım.
Baduş çorbası
Yeşil fasulyenin uçları kesilip atılır. Bir santim kalınlığında dilimlenir. Yıkanıp süzüldükten sonra bir kenarda bekletilir. Zeytinyağı orta boy bir tencerede kızdırılıp incecik, yemeklik doğranmış soğanlar kızgın yağda 4-5 dakika kavrulur. Üzerine salça, varsa kıyma, incecik halkalar halinde doğranmış sivribiber, küp küp doğranmış domates eklenip kavrulmaya devam edilir.
Et ya da tavuk suyu da ilave edilir. Çorba kaynamaya başlayınca yıkanıp süzülmüş mercimek, bulgur, taze fasulye, tuz ve karabiber de katılarak sebze çorbası kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Üzerine kızdırılmış tereyağına eklenen reyhan ve kırmızı biber gezdirilerek servise sunulur.
Not: Çok lezzetli yemekler yapan kayınvalidem bu çorbayı reyhan koymadan pişirmez.
Malzeme listesi
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 çay bardağı pilavlık bulgur
- Yaklaşık 250 gr taze yeşil fasulye
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Varsa 2-3 adet orta boy domates
- 2-3 adet yeşil sivribiber
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 8 su bardağı et ya da tavuk suyu
- Varsa 3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- Ayrıca; 20-30 gr tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 6 çay kaşığı kuru reyhan (kuru nane de kullanılabilir)
Paylaş