Paylaş
HAFTANIN TARİFİ
Közlenmiş domates çorbası
-Ne lazım? 3 adet orta boy domates, 5-6 diş sarmısak, 6 dal taze kekik, birer
yemek kaşığı tereyağı ve un, 750 ml tavuk suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber
-Nasıl yapılır? Domatesleri ortadan ikiye bölün ve fırın tepsisine yerleştirin, içlerine birer diş sarmısak saplayın. Üzerlerine birer dal kekik, tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirin. 200 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
Fırından çıkan domatesleri kabuklarından ayırın. Bir tencerede tereyağını eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Domatesleri ilave edin ve kavurmaya devam edin. Tavuk suyunu ekleyin ve kıvam alıncaya kadar kaynatın. Dilerseniz tadına bakıp tuz ve karabiber ilavesi yapabilirsiniz, sıcak servis edin.
Bir çorba malzemesi olarak....
Közlenmiş sebzeler
Havuç, patates, domates, kereviz, patlıcan, soğan gibi sebzelerin kimisi tezgâhlara yeni girdi kimisi son günlerini yaşıyor. Bu sebzeleri önce mangalda közleyin ya da önceden ısıttığınız fırında
közleyerek pişirin. Tabii közlemeden önce biraz tuz karabiber ve hatta biraz da sarmısakla lezzetlendirmenizde fayda var. Közlediğiniz bu sebzeleri lezzetli bir et veya tavuk suyuyla karıştırıp,
parçalayıcıdan geçirdiğinizde
elde ettiğiniz lezzete inanamayacaksınız.
Kızartılmış minik köfteler
Yoğurt, yayla veya buğday çorbası gibi her zaman yaptığınız çorbaların nasıl yapıldığını tabii ki anlatmayacağım ama bu çorbalara sınıf atlattırmanız için gizli bir malzeme vereceğim: Önce una bulayıp ayrı bir tavada biraz tereyağında kızartılmış, sonra çorbanın içine atılmış minik köfteler!
Muhtelif bakliyat
Şeker fasulye, mercimek, nohut, barbunya, maş fasulyesi, börülce, bulgur, pirinç, buğday gibi sonsuz çeşitlilikte bakliyat ve tahıllarla dolu bir ülkede yaşıyoruz. Yemeklerde sık kullanılan bu ürünler aynı zamanda nefis birer çorba malzemesi. Saf bir fasulye çorbası yapıp parçalayıcıdan geçirdiğimizde de çok güzel bir yoğunluk yakalıyoruz.
Ispanak, semizotu gibi otlar
İçine bazen ıspanak bazen
semizotu attığım erişteli bir
yeşil mercimek çorbası tarifim var. “İkisinin ne farkı var?” diyenlere: Ispanak çok güzel bir lezzet verirken semizotu biraz ekşilik katar çorbaya. Semizotu koyduğumuz zaman çorbaya limon koymamıza gerek kalmıyor ancak ıspanak koyduğumuzda biraz limon suyu lezzeti uçurur.
Paylaş