Çorbadan vatandaş

Güncelleme Tarihi:

Çorbadan vatandaş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2004 18:12

Gazeteler nedense bu haberi alaycı bir üslupla verdi. Oysa Türk Vatandaşı olmak için başvuran yabancılara “Atatürk kimdir?” diye, “Kuru fasulyeyi sever misiniz?” sonra da “Tarhana çorbası nasıl yapılır?” diye sormalarında ne beis var, anlamadım.

Haberin Devamı

Önce haberi hatırlatayım size:

Antalya’da Vatandaşlık Başvurusu İnceleme Komisyonu, TC vatandaşı olmak için müracaat eden yabancılara yazılı imtihan yapmış. Rus, Özbek, Avustralyalı, Kazakistanlı, Kırgız ve Azerî sekiz kadın adaya çeşitli sorular sorulmuş.

Önce tabii ki Atatürk’ü tanıyor musunuz, kimdir?”

Arkasından kimi adaylara “Kuru fasulye sever misiniz?” kimilerine ise “Tarhana çorbası nasıl yapılır?” diye sormuşlar.

Son olarak da, Türkçe’ye yazılı hâkimiyetlerini ölçmek içir birer dilekçe yazdırılmış.

*

Birincisi, Türk Vatandaşı olacaksan, “Atatürk Kimdir?”, bileceksin. Lamı cımı yok!

Biz, Cumhuriyet kurulalı beri vatanî görevini yerine getirmiş yüz milyonlarca Türk erkeği, hıyar mıydık da sopayla ezberledik, “Atatürk kimdir?” diye?

Haa, “Ama kadınlar askere gitmiyor ki...” diyeceksiniz. Bu da, Türkiye’yi yıllardır idare eden erkeklerin, kadınları cahil bırakarak tahakküm altında tutma politikasının menfur bir parçası.

(Askerlik yapmamış olanlar “Atatürk Kimdir?” andını bilmez, burada ne demek istediğimi anlayamazlar, onun için aşağıda anlatacağım size... Bu arada yukarıdaki satırları Atatürk düşmanlığı olarak algılayacak en az bir tane dıııııt çıkacaktır nasılsa. Benim yıllardır “Atatürk’e yapılacak en büyük iyilik, Atatürkçüler’den kurtarmaktır” şiarımı hatırlayarak okuyun bu satırları.)

*

Kuru fasulye...

Haberin Devamı

Türk kültürünün önemli bir parçası. Kuru fasulyeyi ya sev ya terk et, kendine başka bir vatandaşlık bul, millet kapıda kuyruğa giriyor zaten...

Sonra büyüklerimiz insafsızlık etmemişler, elin keferesine “kokoreç sever misin?” yahut “şirden dolması yer misin?” diye sormamışlar.

Tarhana da öyle...

Bu hususta da insaflı davranmışlar. Ya mantı açtırıp yaprak dolması sardırsalar, yahut “Doldur bakalım bize bir kepaye” deselerdi?

İşte o zaman seyreyle sen Avustralyalı Elizabeth ile Beyaz Rus Tatyana’yı, “Ya abi, çok zor soruydu be, hep çalışmadığım yerden geldi!”

*

Son olarak da vatandaş aday adaylarına “Otur bir tane dilekçe yaz” demişler.

Düşündüm de, acaba ben olsam, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı gibi ulvî bir payeye ermek için yalvarıp yakaran Avustralyalı, Fransız, Alman, Kırgız yahut Bulgarlar’ı nasıl bir imtihana tabi tutardım?

Bir defa ciddî bir tıbbî kontrolden geçirir, iyi bir ruh doktorundan rapor isterdim, “Manyak olmasın” diye.

Sonra hepsini mesela Zeyrek’e götürür, İMÇ’nin önünde salar, Atatürk Bulvarı’nın karşı tarafına geçmelerini isterdim.

Kalan sağlar bizimdir!

Haberin Devamı

Hâlâ yaşayanları, hazır karşıya geçmişken, Zeyrek Baba Türbesi’ne götürürdüm. Türk kadını hangi yatırdan hangi dilekte bulunacağını bilir, bilmezse de Star’da Sadettin Teksoy’un Evliyalar Dünyası dizisini okur en azından.

Dön sola, Sosyal Sigortalar Kurumu’na dal. Mesela de ki TC Vatandaşlık Aday Adaylarına, “Şimdi mahsuscuktan Sağlık Karnesi çıkartacakmışsınız...” Bakalım ne yapacaklar?

Danışma’dan bedavaya verilmesi gereken Başvuru Formu’nu alt kattaki çay ocağından isteyip, “fotokopi parası” ayağına üç kuruş atmayı bilebilecekler mi? Ellerinde evrak, birinci kata çık, bodruma in, dörde çık, zemine in, karşıdaki büfeden 500 liralık pul al, beşinci kata çık, kim? şef yemeğe çıktı, öğleden sonra gel, öğleden sonra gidince ‘geç kaldın hemşerim, vezne 12’de kapandı, iyisi mi sen yarın gel’ derken kimseyi dövmeden ve cak cak sakız çiğnerkene aynı zamanda Melahat’in dedikodusunu yapıp çayını yudumlayıp sigarasından bir fırt çeken memureden dayak yemeden sıyrılabilecekler mi bakalım?

Başka testler de düşünülebilir tabii ki... Mesela akşam saat 19’da Şişhane’den halk otobüsüne bindirmek, Cerrahpaşa’da dahiliyeciye görünmek, Ziraat Bankası’nda hesap açtırmak (Ulan ben de acımasızım be!), bir 31 Mart günü Hocapaşa Vergi Dairesi’ne gelir beyannamesi verdirtmek, erkeklere 230 kişilik asker koğuşunda bir gece geçirttirmek, kadınlara TEM otoyolunda araba kullandırtmak, adayları penceresiz bir odaya kapatıp Popstar finalisti Bayhan dinlettirmek... gibi mesela!

Haberin Devamı

Hasılı, kolay değildir Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaş olmak!

 

 

 

Not: Hâlâ var mı, bilmiyorum çünkü ben 12 Eylül darbesinden hemen sonra askere gittim, askerin haşur huşur beyin yıkadığı günlerdi. Binlerce üniversite mezunu, elimizde birer cep defteri, tuvalette bile ezberliyorduk, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, Harbiye Marşı, Piyade Marşı, Yedeksubay Marşı filan ve hepsinden önemlisi Atatürk Kimdir? Yemin töreninde bizi anamızın babamızın karşısında sıraya dizdiler, her cümlenin sonunda esas duruşa geçerek hep bir ağızdan haykırdık:

1-Atatatürk Türkiye Cumhuriyeti'ni kurup bugünkü hür ve demokratik ortamda yaşamamızı sağlayan en büyük insandır.

2-Atatürk, düşmanları muharebe meydanlarında yenerek zaferler kazanmış en büyük komutandır.

3-Atatürk, Türkiye'nin çağdaş milletler seviyesine ulaşabilmesi için büyük atılımların öncüsü olmuş, bütün Türklerin sevgisini kazanmış en büyük liderdir.

4-Atatürk, "Ne mutlu Türküm diyene." demek suretiyle Türklere milli bir ruh, şahsiyet ve onur kazandıran en büyük Türk'tür.

5-Atatürk, "Yurtta sulh, Cihanda sulh" demek suretiyle memleketimizin sulh ve sükun içinde gelişmesine ve ilerlemesine yön veren en büyük siyaset adamıdır.

6-Atatürk, din ve devlet işlerini birbirinden ayırarak laik bir devlet kuran ve bu devleti ileri milletler seviyesine çıkaran en büyük devlet adamıdır.

Haberin Devamı

7-Atatürk, ordusu tamamen dağılmış, silahları elinden alınmış, memleketimizin silahlı kuvvetlerini yeniden kurarak düşman karşısına eğitimli,disiplinli, yepyeni bir ordu çıkararak düşmanlarını mağlup eden ve Türk Silahlı Kuvvetlerini modern ve dünyanın en kuvvetli ordusu haline getiren en büyük teşkilatçıdır.

8-Atatürk, memleketimizde din, dil, tarım, ekonomi, imar, kültür ve eğitim alanlarında büyük gelişmeler yapan en büyük inkılapçıdır.
9-Atatürk, kuvvetli olmak, mutlu bir Türkiye yaratmak için memleketimizde milli birlik ve beraberlik içinde yaşamak lazım geldiğini bir düstur olarak belirleyen en büyük dahidir.

10-Atatürk, kuvvetli, mesut ve istikrar içinde yaşayan bir Türkiye yaratmak için milli bir dış siyaset takip gerektiğini karşılıklı dostluklara lüzum olduğunu belirten en büyük politikacıdır.

Haberin Devamı

11-Atatürk, "Bizim akıl, mantık, zeka ile hareket şiarımızdır." diyen, hiç bir işi talihe bırakmayan gerçekçi bir insandır. (Bu sonuncusu yeni çıkmış galiba!)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!