Ergenlik Dönemi haberleri sayfasında Ergenlik Dönemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1253 Ergenlik Dönemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ergenlerin neredeyse dörtte biri uykusuzluk problemiyle boğuşuyor. Uzmanlar ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor. Gelişme çağındaki gençlerde dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve kimi fiziksel sorunların yaşanmasına yol açan uyku bozukluğunu tersine çevirmek mümkün mü? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, merak edilenleri cevapladı. İşte yanıtları…
#Uyku BozukluğuMelis’in ikizleri ergenlik dönemine yaklaşıyor ve haliyle cinsellikle ilgili konuları merak ediyorlar, akıllarına takılan şeyleri soruyorlar. Gizem’in kızı daha 4 yaşında ama o da kadın ve erkek bedeniyle ilgili ayrımı fark etmeye başlıyor. Çocuklara cinsellik eğitimi ilk olarak ebeveynleri tarafından verilmeli. Peki ama onlarla konuşurken nelere dikkat edeceğimizi biliyor muyuz?
#Bebek Nasıl OlurErgenlik dönemi çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlikte çocukluktan erişkinliğe geçerken çeşitli fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişiklikler yaşanır. Erinlik ergenlik yıllarının başlangıcında, hızlı değişikliklerin meydana geldiği dönemdir.
#Ergenlik DönemiBeden algısının daha çok önem kazandığı ergenlik döneminde yapılan bilinçsiz diyetlerin birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, “Bilinçsiz diyet uygulamaları sonucunda hızlı kilo kaybı, tüm vücut sistemlerini etkileyebilir ve özellikle hormonal ve metabolik bozukluklara neden olabilir” dedi.
#Dyt. Havva KılınçErgenlik, çocukluk ile yetişkinlik arasında yer alan fiziksel ve psikolojik bir geçiş dönemidir. Kişiyi yetişkin yaşamına hazırlayan bir ara istasyondur. Bu dönemdeki gelişim ve değişim oldukça belirgin ve çoğu zaman fırtınalıdır. Peki, bu değişim sürecinde ailelere hangi görevler düşüyor? Ergen bireye nasıl davranmalı? Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, ergen anne babalarına tavsiyelerde bulundu.
#ErgenlikGünümüzde ergenlik dönemindeki gençlerin çoğu cep telefonu ve bilgisayar üzerinden sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorlar. Üstelik pek çoğunun kişisel profillerini oluşturdukları sosyal medya hesapları da var. Sosyal medya iletişim, haber alma ve paylaşma konularında cazip görünse de aslında gençler için oldukça riskli ve tehlikeli yönleri de içinde barındırıyor.
#ErgenlikErgenlik adı verilen gelişim döneminde genç birey başkalaşıyor, tam bir yetişkine dönüşürken kişiliğini kazanmaya çalışıyor. Bu dönemi genç bireyle birlikte yaşayan ebeveynler zaman zaman endişeleniyorlar. Uzman Psikolog Dilara Sayar, ergen anne babalarına konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Ergenlik Dönemi Problemleri"200 Adımda Ergenlik Rehberi" kitabı, bir çocuğun okula başlamasından o çocuğun ergenlik sürecini bitirinceye dek geçen süreçteki merak edilen soruların yanıtlarını, uzmanların görüşleriyle bir araya getirdi. Hızla büyüyen çocukların büyüme çağında yaşadığı tüm zorlukların çözüm önerilerini sunan kitap, rehber niteliği taşıyor.
#Ergenlik DönemiErgenlik dönemi belirtilerinden biri olan sivilceler gençlerin psikolojisini kötü etkiliyor. Ter salgısını arttıran, derideki bakteri ve mantarların üremesiyle yoğun kötü koku oluşmasına sebep olan ergenlik kokusu da, gençlerin sosyal hayatını olumsuz etkiliyor.
#Ergenlik KokusuÇocukluk dönemi, bireyin kişilik ve davranışlarını belirleyen en önemli faktörlerden biri. 3 yaş grubundaki çocuklar, cinsel kimliklerinin farkına varmaya başlarken, bu dönemde anne-babayı daha sık taklit ediyor. Çocuklarını süsleyerek sosyal medyada sıkça paylaşan ailelere dikkat çeken Klinik Psikolog Aynur Sayım, çocukluk döneminde fiziksel özelliği ön plana çıkarılan çocukların ileride yeteneklerini keşfedemediğini belirterek, sosyal medya etkisi ile ergenlik yaşının 8’e kadar düştüğünü vurguladı.
#Sosyal MedyaErgenlik dönemi, kişinin çocukluk çağından çıktığı ve yetişkinliğe doğru adım attığı son derece önemli bir dönemdir. 11-20 yaşları arasını kapsayan bu dönem kişinin genetik yapısına, çevreye ve hatta cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha önce başlar.
#Ergenlikte Çocuğa Nasıl DavranılmalıSosyal medya etkisiyle “mükemmel görünme” kaygısı en çok gençleri etkisi altına aldı. Uzmanlar, güzellik baskısı altında gençler arasında sosyal medyada başta olmak üzere zorbalık yaşandığını ve bunun da gençleri dolgu, botoks gibi medikal estetik uygulamalarına yönelttiğini açıkladı.
#Sosyal MedyaMillî Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim kademesinde öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik, ebeveynlerin rol modeli olarak çocuklarının hem akademik hem de bütüncül gelişimlerine desteklerinin artırılması amacıyla veli rehberlik kitapları yayımlandı.
#Millî Eğitim BakanlığıDeniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla karakolluk olmaya kadar varan çatışması, birçok ailede de benzer sorunların yaşandığını ortaya çıkardı. Aslında konu magazinden de öte neredeyse her evin sorunu. Uzmanlar bu çatışmanın kaynaklarını ve çözüm yollarını Hürriyet’e anlattı...
#Deniz AkkayaZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#Sağlık“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiHer gün kalan ömrümüzden bir gün eksiliyor ve biz hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz. Ama başımıza kötü bir olay geldiğinde ya da ciddi bir hastalık yaşadığımızda aslında hayatımızın her anının, geçirdiğimiz her dakikanın ne kadar kıymetli olduğunun farkına varıyoruz. Her günümüzü ‘Bugün kalan hayatımızın ilk günü’ diye doya doya yaşamamız gerekiyor ancak bu bilinçle yaşamamız da her zaman mümkün olmuyor. Peki eğer daha kısa yaşayacağınızı bilseydiniz hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz? Bu sorunun yanıtını ölümcül hastalık teşhisi konulan insanlardan duymak ister misiniz?
#KanserLazer epilasyon hem erkeklerin hem de kadınların istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmak için başvurduğu kalıcı bir yöntem. Artık ergenlik çağına girmiş genç kızlar bir an önce epilasyona başlamak, tüylerinden kurtulmak istiyor ama ebeveynlerin kafası bu konuda çok karışık. ‘Epilasyona ne zaman başlanmalı, ergenlik döneminde yapılması sakıncalı mı, üreme sağlığını olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soru onları tedirgin ediyor. Bu noktadan yola çıktık; hem çocukları olan ailelere hem de yetişkinlere rehber niteliğinde bir epilasyon dosyası hazırladık.
#EpilasyonAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıHakan ve Kenan Akgül kardeşler iki yıl arayla dünyaya geldi. Anne babaları ayrılınca amcalarının yanında büyüyen iki kardeşin Güngören Mustafa Kemal İlkokulu’nda başlayan eğitim yolculuğu meslek sahibi oluncaya kadar çok kısa bir aranın dışında hep aynı okullarda devam etti. Hakan ve Kenan Akgül şimdi de hem aynı okulda öğretmenlik yapıyor hem de aynı üniversitede yüksek lisansa devam ediyorlar.
#Hakan AkgülSon dönemlerde sosyal medya fenomenlerinin ‘cilt bakım rutini’ videolarını çok fazla görür olduk. Bu videolarda fenomenler cilt bakımı için çok fazla ürün kullanıyor; yüz maskeleri, temizleyiciler, tonikler, nemlendirici kremler, serumlar, göz altı kremleri, dudak kremleri, C vitaminleri, E vitaminleri derken liste uzayıp gidiyor. Cilt bakım rutinimizde gerçekten bu kadar fazla ürün kullanmamıza gerek var mı?
#Cilt BakımıBir ailenin çocuğunun 18 yaşına gelmesi büyük bir olay kuşkusuz... Artık çocukluk ve ergenlik dönemi sona ermiş ve bin bir emekle baktığınız çocuğunuzun hayatında yeni bir sayfa açılmıştır. Bir yanda gençliğin kavak yelleri esmeye devam eder diğer yandan da yeni sorumluluklar başlar.
#Danimarka Kraliyet AilesiSon dönemlerde sosyal medya fenomenlerinin ‘cilt bakım rutini’ videolarını çok fazla görür olduk. Bu videolarda fenomenler cilt bakımı için çok fazla ürün kullanıyor; yüz maskeleri, temizleyiciler, tonikler, nemlendirici kremler, serumlar, göz altı kremleri, dudak kremleri, C vitaminleri, E vitaminleri derken liste uzayıp gidiyor. Cilt bakım rutinimizde gerçekten bu kadar fazla ürün kullanmamıza gerek var mı? Bu soruyu konunun uzmanlarına sorduk, cilt bakım rutininin doğrusunu öğrenirken videolardaki yanlış yönlendirmelerin neden olabileceği olumsuz etkileri de konuştuk.
#Cilt BakımıNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkErgenlerin neredeyse dörtte biri uykusuzluk problemiyle boğuşuyor. Uzmanlar ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor. Gelişme çağındaki gençlerde dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve kimi fiziksel sorunların yaşanmasına yol açan uyku bozukluğunu tersine çevirmek mümkün mü? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, merak edilenleri cevapladı. İşte yanıtları…
#Uyku BozukluğuLutropin olarak bilinen LH hormonu, hipofiz bezinin ön kısmında üretilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde üreme için oldukça önemli bir hormondur. Halk arasında az bilinen LH hormonu nedir, LH hormonu kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri nelerdir? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Lh Hormonu NedirÖstrojen, kadınlar için çok önemli bir hormondur. Kısaca kadınlık hormonu denilebilir. Hem sağlık hem de hastalık sebebi olabilen bu hormon, vücuttaki birçok sistemi etkiliyor. Östrojen hormonunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenip, vücudunuzdaki değişimleri daha iyi yorumlayabilirsiniz. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar...
#Östrojen Hormonu NedirEğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarVictoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#Sağlık‘Çalışan Destek Programı’ kapsamında yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, çalışanların en çok tercih ettiği hizmet yüzde 45 ile psikolojik danışmanlık oldu. Çalışanların en çok talep ettiği ikinci hizmet ise yüzde 26 ile mevzuat danışmanlığı oldu.
#PsikolojiHem yakışıklı hem yetenekli. Sosyal medyada 2 milyona yakın kişi tarafından takip ediliyor. Hayranları arasında onu takıntı haline getirenler, ev adresini bulan, ailesine ulaşanlar bile var. “Biraz korktum açıkçası” diyor. Caner Topçu şimdi Kanal D’nin yeni dizisi ‘Dönence’de karşımıza çıkıyor. Onunla dizisini, işlerini, hayatını konuştuk: “Garsonluk, kuryelik, spor eğitmenliği... Sonuçta hayata karşı sürekli mücadele etmek zorundasın, benim de mücadeleci ruhum her zaman vardı.”
#Hakan GenceBeslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaEl ve ayak terlemesi, ‘hiperhidroz’ olarak da bilinen bir sorundur ve günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Botoks (botulinum toksini), bu terlemeyi tedavi etmek için kullanılan etkili bir yöntemdir. El ve ayak terlemelerine botoksun nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgiyi sizler için derledim...
#Hiperhidroz