İştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#ZeytinyağlıÇeşme deyince aklınıza ilk sörf geliyor ama rüzgârın iyi geldiği başka bir şey daha var burada, o da yelken yarışları. Önceki hafta gelenekselleşen yarışları izlerken tadı hafiften hissedilen sonbaharı burada karşılamak isteyenlere bir de rehber hazırladık. Eğer aklınızda İzmir taraflarına gidip güzün keyfini çıkarmak varsa ortağım, yazar Serda Büyükkoyuncu ile hazırladığımız listeye bir bakın. Yarımadanın en gözdeleri bu rehberde; umarım size de ilham verir.
#HürriyetÜlkemizin hemen her yöresinde keşkek yapılır ama özel günlerde... Birlik ve beraberliğin, ortak bir kaderi paylaşmanın, karşılıklı sevgi ve empatinin bir ifadesidir. Bizim evde Erzincan usulünde, kuzu gerdan ve köy bulguruyla yapılırdı. Ya Rabbim o ne lezzetti! Kızıltoprak’ta birkaç ay önce ziyaret ettiğim Herise’deki keşkekse Ege usulü. Dana gerdan ve yarma buğdaydan zeytinyağıyla yapıyorlar. Allah için düzgün ve zevk veren bir keşkek... Günlük çıkan mezelerinden karışık ot yoğurtlama ve bahar favasını da beğendim.
#Heriseİster denize nazır, ister çiçekli rengârenk bir ara sokakta... Yaz tatilinde gözler hep o bölgenin en iyi balıkçılarını arar. Biz de balığı, deniz mahsulleri taze, meze seçkisi geniş, tabakları yaratıcı mekânların peşine düştük. Jürimize tatil beldelerinden en beğendikleri balık lokantalarını sorduk.
#MezeYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#Çerkestavuğu“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Ayvalık’ı ailece çok seviyoruz. “İkinci adresimiz” desek abartmış olmayız. Huzur dolu havası, tarihi atmosferi, köklü geçmişi, kültürel ve doğal zenginliği, begonvilli-sardunyalı Rum evleri, camileri, kiliseleri, denize dik inen daracık taş sokakları, adaları, çarşısı, sahili, mavi bayraklı plajları, zeytinyağı kokusu ve daha nice güzelliğiyle mıknatıs misali bizi kendine çekiyor. Her konuk olduğumuzda kendimizi büyülü bir dünyada hissediyoruz. Ve daha İzmir’e dönmeden bir sonraki buluşmanın planlarını yapıyoruz.
#1Ege mutfağında sıkça yer bulan fava evde yapılabilen en kolay ve en lezzetli meze çeşitlerinden biri. Her evde bulunan malzemelerden yapılan favayı ana yemeğinizin yanında sunarak sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Peki, fava nedir, neyden yapılır? İşte fava yapımında kullanılan malzemeler ve fava yapımının ipuçları…
#FavaAcısıyla tatlısıyla çok enteresan bir 2017 geçirdik sevgili dostlar. Ben bu yazıda size yılın her ayına denk düşecek şekilde bir muhasebesini sunacağım. İsteyen bu hesabı kendisi için 2018’e de uyarlayabilir. Şimdiden söyleyeyim pişman olmazsınız. Kısa kısa anlatacağım ama yazıların tümünü okumak isteyenler Hürriyet Seyahat’in internet sitesinde 'yazarlar' bölümüne bakabilir.
#Ayhan SicimoğluUS News dergisinin okurlarına göre, Colorado Eyaleti’nin başkenti ABD’nin en yaşanası şehri. Refahın, yenilikçi kentsel politikaların izlerini her yerde görmek mümkün. Ülkede bisiklet paylaşımı programının en iyi uygulandığı yer. Neredeyse her mahallesinde rastlanan esrar otomatları günlük hayatın doğal birer parçasına dönüşmüş. Washington Parkı’ndan Cherry Creek bisiklet parkuruna şaşırtıcı güzellikte o kadar güzel yer var ki, bir şehir için bu kadarı çok bile...
#DenverYaratıcılığın öne çıktığı Avrupa başkentleri söz konusu olduğunda her zaman Berlin, Kopenhag gibi komşularından sonra söz Amsterdam’a gelir. Meşhur kanallar her zamanki kadar güzel. Bununla birlikte Amsterdam'ın her köşesinde yenilenmenin heyecanı yaşanıyor!
#AmsterdamMUĞLA’nın Datça İlçesi’nde yetişen 26 ot çeşitinden orijinal lezzetler ortaya çıkaran Balıkçı Fevzi’nin Yeri’nde enginarın tatlısından, salatasına hatta likörüne kadar çok farklı lezzetler müşteriye sunuluyor. İşletmenin sahibi Fevzi Çıkıkçı, farklı lezzetleri sunmaktan büyük keyif aldığını söyleyerek bilinen enginar yemeklerinin dışında ahtapotlu, sübyeli enginar ile bebek enginar salatası, enginarlı kaya levreği, çiğ enginar salatası, enginar tatlısı ve enginar likörünün büyük beğeni topladığını kaydetti.
Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs’ın önemli liman şehirlerinden biri. Zengin tarihiyle dikkat çeken şehri farklı dönemlerden birçok eser süslüyor, ziyaretçiler dar sokaklarda adeta geçmiş çağlara uzanıyor. Gazimağusa’nın sürprizlerinden biri de birbirinden lezzetli yerel yemekler, tatlılar ve elbette hamur işleri.
Baklaya ve enginara veda zamanı geldi. Son birkaç hafta pazarlarda tam tadında bulabileceğiz bu sebzeleri. Bitmeden sevdiklerime ve size doyurucu bir ziyafet çekmek istedim. Bakla ve enginarın beraber ve solo; masalardaki hali soylu bir düğün gibi. İki mezesi, bir salatası ve bir de ana yemeğiyle keyfinize amade...
Bursa’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Trilye bugünlerde zeytin hasadının en hareketli dönemini yaşıyor. Beşi modern teknolojiyle donatılmış, ikisi geleneksel usul, toplam yedi yağhane hafta sonunda bile harıl harıl çalışıyor. Sokaklar yine sıkılan zeytinlerin kokusuyla doldu. İsmi zeytinle özdeşleşen, ürünleri Osmanlı döneminde ABD’ye kadar ulaşan kasabada bu yıl verim düşük. Çünkü ağaçlar soğuk geçen kışın ardından, mayıstaki çiçeklenme döneminde sağnak yağmurlarla örselendi. Yine de hasat coşkusu eksilmedi. Gazeteci Celal Başlangıç “Zeytin Ağacıyla Yaşayanlar”ın öykülerini anlattığı yeni kitabında, Trilye’ye de geniş yerverdi. Bu bayram tatilinde yolunuz Trilye’ye düşerse sokaklarında geçmişin dünyasına yolculuk yapabilir, zeytin coşkusuna ortak olabilir, Başlangıç’ın kitabında anlattığı zeytin tutkunlarıyla tanışabilirsiniz.
Bayramda turların sunduğu fiyat avantajından yararlanan binlerce tatilci KKTC’nin yolunu tutacak. Kıbrıs deyince ilk akla gelen beş yıldızlı oteller ve kumarhaneler. Oysa Kuzey Kıbrıs konuklarına bunlardan çok daha fazlasını sunmaya hazır. Dört duvar arasında kalmayın, adayı gezin ve kendinizi eşsiz lezzetlerin kucağına bırakın.