Paylaş
ANA YEMEK
Baş döndüren tavuk
Birer tatlı kaşığı tane kişniş ve tane karabiberi havanda dövün. Beş sarımsağı da dövüp ekleyin. Bir tatlı kaşığı zerdeçal, bir çorba kaşığı silme dolu kimyon, bir tatlı
kaşığı kırmızı toz biberi, dört dal kekik, bir çorba kaşığı tepeleme acı biber salçası, iki tepeleme çorba kaşığı domates salçası ve
sekiz çorba kaşığı zeytinyağını bu karışıma ekleyince nereye sürseniz lezzetli olacak bir
sos elde edeceksiniz.
Bir bütün tavuğu but, kanat ve göğüs eti olarak ayırın. Kemikleri üzerinde kalsın ki,
tadı pişerken etlere geçsin. Hazırladığınız karışımın yarısından biraz fazlasını tavuğun derisini altına parmaklarınızla iyice yedirin. Derisine zarar vermemeye çalışın, yemeği en çok güzelleştiren derisi. Parmağınızı sokacak delik bulamazsanız, bıçakla incecik açabilirsiniz. Göğüs etinin en kalın yerlerine enine kesikler atın ve içine de sosu koyun. Bu şekilde hem lezzetini arttırıp hem de incelttiğiniz için pişmesini kolaylaştıracaksınız. Ellerinizle bol bol masaj yaparsanız sos yemeğin içine geçecek. Vaktiniz varsa iki
saat bekletip öyle pişirin.
Baklaları salata tarifinde anlatıldığı gibi şoklayın. İki enginarı dörder parçaya ayırıp, ortasındaki tüylü yeri alın. Taze limonla silin ki, kararmasın. Kaynar suya atıp 20 dakika haşlayın. Enginarlar haşlanırken, tavuğu yapışmaz, tercihen porselen bir tavada her bir tarafını dört dakika, iki çorba kaşığı zeytinyağıyla kızartın. Tavukları derin fırın tepsisine koyup 20 dakika 200 derece fırında pişirin. Sonra çıkarıp enginarları, baklayı ve uzunlamasına kestiğiniz üç küçük kırmızı dolmalık biberi ekleyin. İki dal biberiye ve dört dal daha taze kekiği koyup, sosun kalanını tepsideki her şeyin üzerine yayın. Enginarlara daha da cömert davranabilirsiniz. Son olarak iki çorba kaşığı tereyağını elinizle parçalayıp her şeyin üzerine sürün, üç çorba kaşığı balsamiği de elinizle yedirin. Yaklaşık 30 dakikada ziyafet yerini bulacak...
MEZELER
Jiletli enginar
Bu turşumsu bir meze. Enginarın hafif közlü bir tadı oluyor. Soğanlar tatlandırıyor, hardal karakter veriyor, limonsa ekşilikle tadı yukarı çekiyor. Bal da, “Gelin sizi birleştireyim” diyor. İki orta boy soğanı ince şeritler halinde doğrayın. iki orta boy enginarı fasulye soyucuyla etrafından dolanarak ince şeritler halinde kesin. Soğanları dört çorba kaşığı zeytinyağında beş dakika çevirerek pişirin. İki avuç dolmalık fıstık ekleyin. Hemen ardından 10 dakika kadar çevirerek pişirin. Jiletlediğiniz enginarları ekleyin ve bu şekilde tavayı çevirerek üç dakika daha pişirin. Tavadaki karameli enginarlar üzerlerine alacak. Daha fazla pişmemesi için tavadan alın. 5-10 dakika soğusun. Bir tarafta bir çorba kaşığı hardal bir tatlı kaşığı bal, bir limonun suyunu ve bir çay kaşığından biraz az tuzu karıştırın. Bu karışımı enginara yedirip serin veya soğuk servis yapabilirsiniz.
Karizmatik vejetaryen beğendi
İşte size vejetaryen bir beğendi, üstelikte çok karizmatik. Altı enginar püre, üstü iç bakla. İki orta boy soğanı iki milim kalınlığında şeritlere ayırın. Üç çorba kaşığı zeytinyağı eklediğiniz tencerede iyice pembeleşip, kendini bırakana kadar çevirin. İki büyük soyulmuş enginarı dörder parça halinde doğrayın ve üç diş sarımsakla tencereye atın. Bir çay kaşığı tuzu da ekleyip, bu şekilde kenarları renk değiştirene kadar pişirin. Üstünü kapatacak kadar su ekleyip, tencerenin kapağını kapatıp pişirin. Enginarlar piştikten sonra, fazla suyunu süzüp kevgirden veya el blenderinden geçirip, püre haline getirin. Böylece yemeğimizin enginarlı püre kısmı tamam.
Diğer yandan sekiz dilimlik küpler halinde iki orta boy soğanı doğrayın ve üç çorba kaşığı zeytinyağı koyduğunuz tencerenizde iki dakika pişirin. Şoklayıp, kabuklarını soyduğunuz baklaları ekleyip biraz karıştırın. Üç bardak sıcak su ve istediğiniz kadar tuz ekleyin. Ayrı bir lezzet katmak için et suyuyla de pişirebilirsiniz. Pişmeye yakın, ocaktan almadan önce 1/3 demet dereotunu hafifçe doğrayıp, ekleyin.
Enginar pürenizi bir tabağa yayın ve sızma zeytinyağı dökün. Pişirdiğiniz baklaları soğanını almadan, kalan suyunu da süzerek pürenin üstüne yayın. Biraz balsamik sirke gezdirip, bir tutam da karabiber ekleyip servis edebilirsiniz.
İç baklanın kalan soğanlı suyunu sebze suyu
olarak stoklayabilir, çorbada veya başka bir
yemek için kullanabilirsiniz.
SALATA
Refika usulü Bay Sezar
İki yumurtanın sarısını iyice çırpın.
Bir çay bardağı zeytinyağını damla
damla ekleyerek, çırpmaya devam edin. Yavaş yavaş sarı-yeşil bir mayoneziniz olacak. Yağı hızlı dökerseniz kremimsi bir kıvam alamayabilir. İki tepeleme tatlı kaşığı hardalı ekleyin. Sulu bir limonu sıkın ve iyice çırpın. Birer çay kaşığı karabiber ve tuz ekleyin. Altı kişilik salatanın sosu hazır.
İç baklaları salataya eklemeden
önce, kaynar suya atıp 1,5 dakika
haşlayın ve birkaç buz attığınız soğuk
su dolu bir kaba kevgirle aktarın. Bu şekilde, sudan birer birer alıp kabuklarını elinizle soyun. Baklalarınız şoklama yöntemiyle rengini muhafaza edecek ve parlayarak salatınızı göz alıcı bir hale getirecek. Bunu tüm yeşil sebzeleriniz için yapabilirsiniz, böylece piştiklerinde o taze renkleri hala duruyor olacak.
Bir tavada iki soğanı sekiz dilim olacak şekilde bölüp, karamelize edin. Tavaya iki çorba kaşığı zeytinyağı döküp soğanları atın. 6-7 dakika çevirin. Güzel karamelize olması için ufak bir numara yapıp, bir çorba kaşığı balsamik sirke ekleyin. Ardından iki çorba kaşığı susamla beş dakika daha çevirin. Susamları ilk anda soğanların üzerine dökmeyin, tavada yer açın ve hafifçe kavurun. Sonrasında soğanlarla iyice karıştırın. Böylece salatanızı süslemek ve hoş bir lezzet katmak için hazır olacak.
İki orta boy marulun yapraklarını elinizle parçalayın. Döktüğünüz sosun tadının yapraklara iyice geçebilmesi için parmaklarınızla iyice karıştırın. Üzerine baklayı ve soğanları ekleyip, afiyetle yiyin.
Paylaş