Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü birincilikle bitiren, ardından aynı bölümde yüksek lisansını tamamlayan Müge Çavdan, başarılarına her geçen gün yenilerini ekliyor. Lisans eğitiminde ilgi duyduğu Bilişsel Psikoloji’ye lisansüstü eğitiminde ‘Algı’ konusunu da ekleyen Çavdan, doktora için Almanya’daki Giessen Justus Liebig Üniversitesi’ne kabul edildi. ‘Dokunma’ ve ‘görsel algı’ alanında doktora eğitimine devam eden Müge Çavdan, ilk çalışmasıyla Tokyo’da düzenlenen 2019 Dünya Haptik (Dokunma/Dokunsal) Konferansı’nda ‘En İyi Öğrenci Makalesi’ ödülünü kazandı.
#Müge ÇavdanSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarBir süre önce basın mensuplarının “Sizi sahnelerde göremiyoruz” sözlerine şöyle yanıt vermişti: “Kişiye özel, herhangi bir lüks mekândan 3-5 milyon da teklif gelse kabul etmem. Ortadirek bir ailenin çocuğuydum. Konserlerime cebine 20 lira koyan biri gelip beni dinleyip eğlenmeli ve evine dönebilmeli.” Türk halk müziğinin usta ismi Fatih Kısaparmak ile buluştuk; bu sözleri üzerinden hem hayat hikâyesini dinledik hem güncel konulara eğildik.
#Fatih KısaparmakFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk Yazarİnsan doğduğu andan itibaren hayatını devam ettirmek için çevresi ile temaslarda bulunur. Bu gereksinimin doğru ve devamlı karşılanması için eğitime ihtiyaç duyulur. Doğumdan ölüme kadar devam eden bireyin eğitim süreci; bilgi, beceri ve yeteneklerin gelişimi düzeyinde doğru ve kaliteli yaşam sürecinin gerçekleşmesine yardımcı olur. İlk eğitim evde aile ile başlamakla birlikte doğru ve istenilen davranışların gelişimi için kesintisiz ve sistematik bir eğitim şarttır. Ancak kurumsal bir yapı ile gerçekleşebilir. Eğitim-öğretimi gerçekleştiren eğitim kurumlarından ilk devreye giren okul öncesi eğitim kurumları.
#Konuk YazarYapay zeka her alanda olduğu gibi eğitimde de güçlü ayak seslerini duyuruyor. Hem öğrencilere hem de akademisyenlere büyük avantajlar sunan bu teknolojide İzmir’in öncü rol oynayabileceğini ifade eden İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, “Yükseköğretimde çok büyük potansiyele sahip olan, tercih edilirliği her geçen gün artan İzmir, bu alanda da farkını ortaya koyabilir” dedi.
#1Kripto Kralı olarak tanınan Sam Bankman-Fried'in şirketlerinin iflasına yol açan skandalda, sahibi olduğu Alameda Research'ü suçladı. Bunun üzerine tüm gözler Alameda'nın yöneticisi ve Bankman-Fried'in eski sevgilisi Caroline Ellison'a döndü. 20'li yaşlarının ortasından bu yana milyarlarca doları idare etmesine rağmen hep ikinci planda kalan bu genç kadın hakkındaki çarpıcı gerçekler kamuoyunu şaşırttı...
#Caroline EllisonProf. Dr. İlber Ortaylı, Halil İnalcık'ın vefatının 5. yılında hocasını AA' ya anlattı. Ortaylı, "Çalışmaya da ölünceye kadar devam etti. 90 yaşından sonra bile kalemi eline aldı. Halil İnalcık demek, yoğun çalışan bir Türk demektir." dedi.
#Prof. Dr. İlber OrtaylıÖğrenmenin öneminin farkında olmak yüzyıllar boyunca insanoğlunun belki de en çok üzerinde uzlaştığı konulardan birisi oldu. Nasıl öğreniriz? Bu sorunun yanıtını bulmak amacıyla birçok çalışma yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor. En basit anlatımla, bireyin yaşamını devam ettirebilmesi öğrenmesine bağlıdır.
#ÖğrenmeCOVID-19 ile birlikte bulaşı azaltmak için Mart 2020’den itibaren okulöncesinden yükseköğretime kadar her eğitim kademesinde uzaktan eğitime bir geçiş yapılmak durumunda kalındı. Bu süre içerisinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri yüz yüze eğitime kısa süreli geçiş yapabilse de eğitim süreci büyük oranda uzaktan gerçekleşti. Şu anda da sadece okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim verilebiliyor. Dolayısıyla da okullar online olarak evlerimize taşınmış durumda.
#EvKoronavirüs aşısı ile adını tüm dünyaya duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin başında bulunduğu ekip, mRNA aşıları ile Multipl Skleroza (MS) çare olmayı umut ediyor. Geçtiğimiz haftalarda dünyaca ünlü tıp dergisi Science'da yayınlanan çalışmada, mRNA aşısı ile farelerin bağışıklık sistemi 'eğitildi' ve vücudun kendi dokusuyla savaşarak MS'e yol açmasının önüne geçildi.
#Uğur ŞahinÜniversite sıralama sistemleri, dünyadaki 30 bin civarında üniversiteyi akademik-sektörel tanınırlık, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, doktora öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısına oranı, uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi oranı gibi farklı ölçütlere göre sıralayarak üniversite tercihlerinde öğrencilere ve ailelerine, yükseköğretim kuruluşlarında eğitimin, araştırmanın kalitesini ve girişimcilik performansını izleyen kurum ve kuruluşlara yön vermeyi amaçlıyor.
#ÜniversiteFetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişiminden iki hafta sonra 28 Temmuz günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNNTürk televizyonunda yaptığı bir konuşmada, FETÖ’nün bulunduğu tüm ülkeler için tehlike olduğunu belirtirken şu öngörüde bulunmuştu: “Büyükelçiliklerimizle birlikte bunlarla ilgili bilgileri aktarmaya başladık. Tehlikeyi görmeye başladılar. Kırgızistan mesela, orada da darbe girişimi yapabilirler. Bu sefer Kırgızistan’da bir darbe olursa bunu FETÖ yapar. Orada tüm kurumlara yerleşmiş durumdalar. Kırgızistan’da daha önce birçok darbe oldu (...) Oradaki en büyük yapılanma FETÖ’dür. Gerekli bilgileri veriyoruz.”
#YazarSalgın dönemi tüm alanlarda olduğu gibi eğitim sisteminde de bazı değişimleri ve alışıla gelmeyen uygulamaları gündeme getirdi. Aynı zaman diliminde aynı mekanı paylaşamama durumu için şimdilik bildiğimiz en iyi yöntemlerden birisi olan bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmak bir çözüm olarak görünüyor. Ayrıca, bir dönem bu araçların özellikle gelişim döneminde olan çocuklarımız için gerek bilişsel gerekse psikomotor ve duyuşsal gelişimleri için olumsuz etkilerinden bahsederken bir anda bu teknolojileri çocuklarımızın önüne getirip kullanmaları konusunda da ısrarcı oluyoruz. Değişik bir paradoks olarak, bunun geçici bir durum olduğunu ve kısa bir süre sonra normale döneceğimizi çocuklara açıklayarak geleceğe odaklanmalıyız.
#BilgisayarMilyonlarca öğrencinin hayallerine kavuşmak için ter döktüğü YKS sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan tercih sürecinin bitmesine 3 gün kaldı. Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, aday öğrencilere, üniversite tercihi yaparken hocaların CV’sine bakılmasını tavsiye etti. Prof. Dr. Durukanoğlu Feyiz, “CV’de hocanın aktif araştırma yapıp yapmadığına özellikle dikkat edin. Çünkü bir hoca 20 yıldır aynı bilgiyi öğrencilere aktarıyorsa araştırma yapmıyor demektir” dedi.
#ÜniversiteProf. Dr. Halil İnalcık ölüm yıl dönümünde unutulmadı. ‘Tarihçilerin Kutbu’ olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 4. yılında anılıyor.Columbia, Princeton, Pennsylvania, Harvard üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak dersler veren Halil İnalcık, ABD'de Osmanlı-Türk tarihi araştırmalarının gelişimine büyük katkı sağlamış bir isim. İşte Prof. Dr. Halil İnalcık'ın hayatı ve eserleri hakkında bilgiler...
#Prof. Dr. Halil İnalcıkCovid-19 pandemisi başta sağlık ve sonrasında da eğitim olmak üzere bütün sektörleri etkiledi. Dünyayı sadece sağlık olarak tehdit etmekle kalmadı, eğitim konusunda bir krize soktu. Bunun atlatılması için farklı uygulamalara geçildi ve en büyük payı uzaktan eğitim, e-öğrenme, TV ve radyoyla öğrenme gibi çözümler sağladı. Bu sayede eğitim sektöründe uzaktan eğitim ve çevrimiçi öğrenmeye dayanarak eğitimin sürdürülmesi ilk aşamada pandemiden etkilenen öğrencilerin eğitimlerine ara vermemesi anlamında etkili ve yararlı oldu.
#Uzaktan EğitimCOVID-19 dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BURSA2012’de bir grup akademisyenle açılan kodlama- robotik teknoloji eğitimi veren Bilişim Garajı kanalıyla binlerce anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine yönelik içerik sağlayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, uzun yıllardır kodlama üzerine çalışmalar yapıyor. Prof. Dr. Özdemir, “Kodlama artık sadece belli bir mesleği icra edenlerin sahip olması gereken teknik bir beceri değil, tüm çocuklara verilmesi gereken temel bir beceridir” diyor. Prof. Dr. Özdemir, “Türkiye en kısa zamanda bu sınav prangasından kurtulmazsa, bu dönemin ‘matbaası’nı da ıskalayacağız ve bu ıskalama çocuklarımıza çok pahalıya patlayacak” diyerek, pahalı robotik setlerin çok gerekli olmadığını, hatta sadece yarışmalarda kullanılan bu setlerin ders malzemesi olarak pazarlanıp, en kısa zamanda depolara kaldırıldığını söylüyor. Prof. Dr. Özdemir ile bilişim ve eğitim dünyasını konuştuk:
#KODLAMADemiroğlu Bilim Üniversitesi, 28 Mart 2006’da İstanbul Bilim Üniversitesi adıyla Prof.Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından sağlık alanında eğitim vermek üzere ülkemizde kurulan ilk tematik sağlık üniversitesi özelliğini taşıyor.
#Demiroğlu Bilim Üniversitesiİstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı (İELEV), İstanbul Erkek Lisesi (İEL) mezunları tarafından 1982’de kuruldu. Vakfın amacı ,İEL’i desteklemek ve okullar açarak sarısiyah kültürün temelini oluşturan değerleri ve çok kültürlülüğe dayalı amacını yeni kuşaklara taşımak olarak belirlendi. Cağaloğlu’nda anasınıfı, ilkokul, ortaokul, Çekmeköy’de ise anaokulundan liseye kadar tüm kademelerde eğitim veriliyor.
#Erhan ErkutKoç Okulu Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Günel, Balıkesir Üniversitesi Fizik Öğretmenliği bölümünden mezuniyetinin ardından bir süre devlet okullarında öğretmenlik yaptı. Daha sonra MEB bursuyla Iowa State Üniversitesi’nde Eğitim Programları ve Öğretim alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini üstün başarıyla tamamladı. 2006’da Türkiye’ye geri dönen Günel, çeşitli devlet ve vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak görev aldı. MEB, TÜBİTAK, National Science Foundation, The Institute of Education Sciences ve Arthur Vining Davis Foundation gibi ulusal ve uluslararası projelerde bursiyer, uzman, araştırmacı, danışman, koordinatör ve proje yürütücüsü oldu.
#MEB18’inci Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi olan Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner, son gelişmelerin kanserin kandan çok erken dönemde yakalanmasına ve farklı ilaç ve genetik yöntemlerle tedavisine olanak sağlayacağını söyledi: “Kanserin hep bir adım arkasındaydık, inşallah bundan sonra bir adım önünde olmaya başlayacağız. Kanser de diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalık olacak.”
#Gazetehaberleri