Şık bir restoranda enfes lezzetleri tatmak başlı başına bir keyiftir. Yalnız bu keyfi bir üst katmana çıkaranlar da yok değil. Bir restoranın nasıl farklı bir atmosfere çevirebileceğinizi düşündüğünüzde aklınıza neler gelir? Gökyüzü, su altı, zifiri karanlık bir ortam, hatta bir tuvalet… Biz sizin için bir derleme yaptık. Bu restoranlarda hayal gücü sınırsız, deneyim ise eşsiz.
#En İlginç Restoranlar‘Ve Sonra Dans Ettik’ filmiyle çok ses getiren yönetmen Levan Akin’in yeni filmi ‘Geçiş’ 43. İstanbul Film Festivali’nde gösteriliyor. Yönetmenle İstanbul’da geçen bu filmi ve Türkiye’yle olan bağlarını konuştuk: “Gürcistan ile Türkiye’yi bir araya getiren bir film yapmanın ilginç olacağını düşündüm. Çünkü bu bir şekilde benim kendi mirasımı da bir araya getirecekti.”
#Uygar TaylanGalata Projesi maalesef çok müsrif bir kullanımdır. Kıyının bir köşesine sığınıp etrafı seyredecek gençleri, talebeleri, orta şeker insanları sıkıntıya soktular. Bu yetmezmiş gibi o dar alanın önüne bile bir nehir ziyafet gemisi monte edildi. Bu meseledeki en büyük rezalet bu lokanta gemisini işleten şirketin bir de rıhtımı kendine “özel” diye ayırması, halkın geçişini engellemesi. Bu haydutlukların bitmesi lazım. Kıyıları mümkün mertebe halkın gezebilmesine açmalıyız.
#GalataportTabii ki Türkiye’deyiz ve yarın ne olacağını bilemediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Ancak genel olarak sürdürülebilirlik, teknoloji, deneyim odaklı yaklaşımlar ve sağlık bilinci gibi temel faktörlerin ön planda olması benim bu seneki trend tahminlerim. Bakalım kaçı tutacak...
#SOMER SİVRİOĞLUYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaBugün Ege kıyılarında insanlar bir restorana girmeye çekiniyor. Bodrum’da plajlar paralı ve çok pahalı. Fiyatlar lüks tatil merkezi Mykonos’un üstünde diyorlar. Ulaşımın artması, hızlı teknelerin sefere girmesi ile Ege kıyıları daha çok darbe yiyecek çünkü karşıda çok daha iyi restoranlar ve hizmet yarı yarıya düşük fiyatlarla.
#TurizmTAV Havalimanları Holding CEO’su Serkan Kaptan Riga Havacılık Forumu’nda gelecek 20 yılda gökyüzünün nasıl kalabalıklaşacağını, havalimanlarının nasıl büyüyeceğini ve çok fazla personele ihtiyaç olacağını anlattı. Kaptan, havacılığın her dalının gelecekte de en cazip mesleklerden olacağını söyledi.
#TAV Havalimanları18 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#SeyahatOrmanlarında yaşayan filler sebebiyle resmi adı Fransızca ‘Fildişi Sahili’ anlamına gelen Côte d’Ivoire, bir Batı Afrika ülkesi. Güneyinde Atlas Okyanusu var. Önce en kalabalık şehir Abidjan’a uğrayalım, ardından fillerin izinden ülkenin milli parklarındaki doğal güzellikleri keşfedelim…
#Fildişi SahiliBu hafta gastronominin kış turizmindeki yurtdışı örneklerini anlatmak istiyorum. Alpler’deki favori restoranım Chabichou çünkü Michelin yıldızlı olmasına rağmen daha eski usul bir servis veriyor. Amerika’nın Vail Colorado kasabasında 200’den fazla pist ve aynı sayıda restoran var. Japon kayak merkezlerinde o kadar iyi restoranlar var ki vakit kayaktan çok yemekle geçiyor.
#GastronomiÜlkemizde doğal ve tarihi güzellikleriyle adından söz ettiren çok fazla köy var. Hatta geçtiğimiz günlerde İzmir’in şirin köyü Birgi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 'dünyanın en iyi turizm köyleri' listesine girmeyi başardı. Biz de bu güzel haber sonrası uzmanlarımıza "Ege'de otantik yapısını en az Birgi kadar koruyan mutlaka görülmesi gereken köyler hangileri?" diye sorduk. 3 şehirden herkesi memnun edecek önerilerle geldiler...
#RotaBundan tam 39 yıl önce 15 Kasım 1983 günü Cumhuriyet gazetesinin genç diplomasi muhabiri olarak dönemin Dışişleri Bakanı İlter Türkmen’in düzenlediği basın toplantısına heyecanla gitmiştim. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu o sabah Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Meclisi’nin oybirliği ile aldığı bir kararla dünyayla duyurulmuştu.
#KKTCMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı Restoranlar