Geçtiğimiz haftayı Urla ve Alaçatı’da geçirdik. İstanbul’dan yağmurlu ve soğuk bir havada çıkmamıza karşın çok şanslıydık, bizi Urla’da hafif serin ama güneşli bir hava karşıladı. Tüm sahil kasabaları gibi Urla da yeni sezona ve Ramazan Bayramı’na telaş içinde hazırlanıyordu.
#Osman SezenerÖmür Akkor’un mutfak danışmanlığını üstlendiği Nahita, Kapadokya’da açıldı. Menüde bitki bazlı yemekler ağırlıkta, bölgenin patatesleriyle yapılan kızartmalar alışık olduğumuzdan daha gevrek ve çok nefis! Tatlılardan muhallebili yufkayı da ayrı bir yere koyuyorum. Burası, yağmur suyunu biriktirip kendi tarımını yapan, ürettiğini tüketen ve atıklarını dönüştüren özel bir yer olmuş.
#NahitaBu dönemde inekler senenin en iyi sütünü veriyor. Siz de zamanı geçmeden, iyi bir çiftlikten süt alın ve sütlü tatlıları doğru zamanda deneyin. Biri damlasakızlı ve çilek soslu, biri elmalı, biri de fırın sütlaç olmak üzere üç önerim var sizlere.
#TatlıTatlılar, yapıldıkları malzemelere göre üç gruba ayrılır. 1- Sütlü tatlılar 2- Şerbetli Tatlılar 3- Çikolatalı Tatlılar. Ülkemizde en çok tüketilen sütlü tatlıların başında sütlaç ve kazandibi geliyor. En çok tercih edilen şerbetli tatlılar ise baklava ve şekerparedir. Puding ve Maple Taffy ise dünya genelinde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. En çok sevilen tatlıların isimler nelerdir? Tatlıların Türkçe ve İngilizce isimlerini derledik.
Bayramı iple çekerken hangi tatlıyı yapacağınızı mutlaka düşünüyorsunuzdur. Sıcak yaz günlerinde çok ağır tatlılar tercih etmek istemiyorsanız bu tatlılar tam size göre. Hafifliğiyle diğer tatlıları geride bırakan sütlü tatlılar bu bayram çok sevilecek. İşte bayram sofralarınızın lezzetine lezzet katacak sütlü tatlılar…
#Kurban BayramıGeleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü tatlılarımız ve akabinde meyve tatlılarımız gerçekten bize özgü. Şerbetli hamur tatlılarında ise Arap kültüründen gelenlerle bizim damak tadımıza, malzeme ve tatlı tekniklerimize göre geliştirilmiş zengin çeşitler mevcut.
#Geleneksel TatlılarAntalya’daki 7 Mehmet gibi, uluslararası standartlara göre bile ‘çok iyi’ sayılacak bir lokanta şıppadak ortaya çıkmıyor. Geçen hafta bu başarının gerisinde yatan nedenleri irdeledim. Bu hafta ise yediklerimi farklı kategoriler halinde analiz edeceğim. Her bir kategoride bu lokantanın çok üst düzeye çıkıp ülkemizde çıtayı epey yükselttiğini düşünüyorum.
#HöşmerimSahurda tüketilen besinlerin sağlıklı ve doyurucu olması, oruç ibadetini kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Bu nedenle ‘Bugün ne pişirsem?’ sorusu her zamankinden daha fazla soruluyor. 29 gün sürecek Ramazan ayı boyunca iftar menüsü örneklerini bir araya getireceğiz. İşte, tarifleriyle 7 Mayıs iftar menüsü...
#Bugün Ne PişirsemKoyu krema kıvamında pişirilmiş bir süt veya krema ve yumurta sarısı karışımına dayanan muhallebi çeşitli tatlı tariflerinde tamamlayıcı unsur olarak kullanılıyor. Sütlü tatlıların en kolay ve ekonomik tarifi olan muhallebiyle farklı bir tatlı yapmak isteyenler için bir önerimiz var: Elmalı fındıklı muhallebi. İşte elmalı fındıklı muhallebi tarifi...
#Muhallebi Nasıl YapılırChiacchiarini Ailesi, Spoleto’ya 30 kilometre uzaklıktaki dağ köyü Pettino’da yaşıyor. Geçimini hayvancılık ve ‘kara elmas’ olarak bilinen, yeraltında yetişen trüf mantarı toplayıcılığıyla kazanıyor. Meraklı turistler için trüf avı turları düzenliyor. Okurumuz Meltem Raifoğlu katıldı, izlenimlerini yazdı.