Güncelleme Tarihi:
49 yıldır süt ve süt ürünlerini sofralara taşıyan SEK, Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli’yle gazetecileri ve blog yazarlarını, “SEK ile Yaza Merhaba” sohbet toplantısında buluşturdu.
Sütle doğduk sütle büyüyoruz
Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli ile bloggerların bol bol sohbet etme fırsatı bulduğu “SEK ile Yaza Merhaba” toplantısının gündeminde süt vardı. Beslenmede sütün önemine vurgu yapılan toplantıda Kümeli, süt ve süt ürünlerinin başta çocuklar olmak üzere, hamile ve menopoz dönemindeki kadınlara faydaları konusunda bilgi verdi.
Sağlık için önemli
Sütün enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve kalsiyum gibi içindeki çok sayıdaki besin öğeleri nedeni ile sağlık için önemine vurgu yapan Kümeli, gerek tam yağlı, gerek normal gerekse light olsun herkesin ihtiyaçları doğrultusunda süt içmesi gerektiğini belirtti.
Demir içeren gıdalarla tüketmemeli
Bazen sadece süt, bazen yoğurt, peynir ya da kefir olarak bazen de yemeklerde katkı maddesi olarak yaş, cinsiyet ve klinik yapıya uygun olarak süt ve süt ürünleri ile beslenmek gerektiğini söyleyen Kümeli, sadece tüketirken demir içeren gıda ya da ilaç takviyeleriyle beraber süt içmemek gerektiğini belirtti. Zira demir ve kalsiyum birbirini nötralize ediyor.
Bir yaşına kadar bebeklere verirken dikkat!
Bir diğer önemli konu ise bebeklerin bir yaşına kadar anne sütü ya da devam sütü dışında herhangi bir süt çeşidini “doğrudan” ve tek başına besin maddesi değeri ile tüketmemesi gerektiği... Öte yandan bebeklere yoğurt, muhallebi gibi mayalandıktan sonra ya da katkı maddesi olarak sınırlı ölçüde süt ürünü verilebilir.
Taylan Kümeli ile sohbet esnasında birçok faydalı bilginin altı çizildi. Neler mi? Sütün çocuklar için faydaları örneğin...
Kalsiyum kaynağı: Aynı zamanda gelişimin ayrılmaz parçası olan Çinko gibi mineraller, A, D, E ve K vitamininden de çok zengin.
Besin bileşenleri: Hayvansal gıdalar arasında, vücudumuzun ihtiyacı olan besin bileşenlerinin tamamına yakınının içinde bulunduran tek besin.
Kazein içeriyor: Bebeklerin ve büyüme çağındaki çocukların gelişimi için kritik öneme sahip bir aminoasit olan kazein, hücrelerin yenilenmesine ve çoğalmasına yardımcı oluyor.
Ergenlere içirmeli: Ergenlik öncesi çocuklarının metabolizmaları için gerekli olan yağda ve suda eriyen tüm vitamin türlerini barındırıyor.
Önemli kaynak: A vitamini, B1 ve zeka kapasitesine etkili olan B2 vitamini yani riboflavin için en önemli kaynak süt. Üstelik günde yarım litre süt içerek bu vitaminlerin konusu vitamin yüzde 70’i karşılanmış oluyor.
Sütün hamilelik ve menopoz döneminde olan kadınlara özel faydaları
Osteoporozla savaşıyor: Süt içeriğindeki mineral, vitamin ve besin öğeleri yani kemik erimesi riskiyle savaşıyor.
Pekliği gideriyor: Barsak fonksiyonlarını ve florasını düzenleyerek kadınların dönemsel olarak yaşadıkları pekliği gideriyor.
Kemik ve diş sağlığını destekliyor: Hamilelikte hem annenin hem de bebeğin özellikle kemik ve diş sağlığı için elzemdir.
Taylan Kümeli süt ile hazırlanacak 3 ana öğün tarifi verdi:
Sabah: Yulaflı, elmalı süt
- Malzemeler: 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 su bardağı light süt, 1 adet yeşil elma rendesi, 1 tatlı kaşığı tarçın
- Üstü için: Küp küp doğranmış ananas, çilek, armut. İsteğe göre nar veya vişne (1 avuç)
- Hazırlanışı: Yulaflı, light süt, elma ve tarçınla pilav gibi pişiriyoruz. Yayvan bir tabağa alıp, üstüne tarçın ve meyvelerimizi ilave ediyoruz.
Öğlen: Sütlü Sebze Çorbası
- Malzemeler: Bal kabağı, enginar, soğan, 1 su bardağı günlük süt, 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı kepekli un, dereotu, tuz, karabiber
- Hazırlanışı: Sebzelerimizi 5 su bardağı suda haşlıyoruz. Bu arada günlük süt, yumurta sarısı ve kepekli undan terbiyemizi çırpıyor ılımış olan çorbamıza ilave ediyoruz. Tuz, karabiberle tatlandırılıp, üstüne de dereotu serpiyoruz.
Akşam: Kağıtta Sütlü Levrek
- Malzemeler: Levrek fileto, 1 su bardağı günlük süt, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, dal biberiye, deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber
- Hazırlanışı: Levrek filetomuzun altını-üstünü tuz ve karabiberle ovuyoruz. Günlük süt ve zeytinyağını yayvan bir kapta çırpıyoruz. Levreğimizi terbiyenin içine yatırıp, üzerine biberiye dalını iç yardımıyla ufalıyor ve streç filmle kapatıp, 1 saat kadar bekliyoruz. Marine olan levreğimizi, yağlı kağıda alıyoruz. Çorba kaşığı yardımıyla marine sosunu balığın üzerinde gezdiriyor ve açık yer kalmayacak şekilde yağlı kağıdımızı zarflayıp, 180 derecelik fırına veriyoruz. 15 dakika sonra sütlü levreğimiz hazır.
SEK hakkında daha fazla bilgi için: www.sek.com.tr
Hazırlayan: Funda Çamözü