Paylaş
FINDIKLI LAZ BÖREĞİ (6-8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 1 paket baklava yufkası
Muhallebi için
◊ 1 lt süt ◊ 1 su bardağı şeker
◊ 3 yemek kaşığı nişasta
◊ 2 yemek kaşığı un
◊ 50 gr tereyağı
◊ 3 yumurta sarısı
◊ 1 su bardağı fındık içi
Yufka sosu için
◊ 150 gr eritilmiş tereyağı
◊ 1 çay bardağı
sıvıyağ
Şerbet için
◊ 1,5 su bardağı şeker
◊ 2,5 su bardağı su
◊ 1 dilim limon
NASIL YAPARIM?
◊ Şerbet için su, şeker ve limon suyunu kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan 10 dakika sonra ocaktan alıp soğutun.
◊ Erimiş tereyağıyla sıvıyağı karıştırıp fırçayla kalıbın içini ve kenarlarını yağlayın.
◊ Baklava yufkasından 2 tane üst üste yayın. Kenarlarında az boşluk kalabilir, buruşturarak serin. Ardından tekrar fırçayla yağlayın ve 2 kat daha yufka serip yine yağlayın. Bu şekilde 22 yaprak baklava yufkasını serin.
◊ Muhallebisi için süt, şeker, nişasta ve unu bir tencereye koyup tel çırpıcıyla kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. ◊ Kaynayınca ocaktan alın ve yumurta sarısıyla tereyağını katıp hızla karıştırın. Biraz ılınmasını bekleyip yufkaların üzerine yayarak yerleştirin. Fındık içini serpiştirin.
◊ Kalan yufkaları fırçayla yağlayarak teker teker borcama yerleştirin. Keskin bir bıçakla dilimleyin ve üzerine kalan
yağı gezdirin.
◊ Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar 35-40 dakika pişirin.
◊ Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika bekletip şerbetin yarısını dökün. Bir 5 dakika daha bekletip kalan yarısını da dökün.
ELMALI YUFKA TATLISI (6-8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 10-12 baklava yufkası
◊ 2 orta boy elma (tercihen kırmızı)
◊ 2 yemek kaşığı şeker
◊ 1 yemek kaşığı pekmez
◊ 2 çay bardağı çekilmiş ceviz içi (fındık da olur)
◊ 50 gr tereyağı
◊ 4 yemek kaşığı sıvıyağ
NASIL YAPARIM?
◊ Fırına girebilecek bir kabın içini 30 gram kadar yumuşamış tereyağıyla yağlayıp 1 yemek kaşığı şeker serpiştirin.
◊ Elmaların kabuğunu soymadan yarım ay şeklinde dilimleyip kalıbın altına sıra sıra dizin. Kalan şekeri de üzerine serpiştirip bir sıra daha elma dizin. Üzerlerine pekmez gezdirin.
◊ Yufkaları üst üste koyup önce 2’ye, sonra 4’e bölün (1 yufkadan 4 parça elde edilecek).
◊ Kalan tereyağını eritip sıvıyağla karıştırın. Yufkaları tek tek fırçayla yağlayıp elmaların üzerine kapatın. Kalan yağı da en üst yufkaya sürdükten sonra önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 20 dakika pişirin.
◊ Oda sıcaklığında 5 dakika dinlendirip bir tabak yardımıyla ters çevirin. Ilınınca dilimleyip çıtır çıtır tüketin.
Paylaş