IV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, aile birliğiyle ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.Şahin, "Mesela bir araba kullanırken bile kursa gidiyorsunuz, sertifika alıyorsunuz, nasıl araba kullanmanız gerektiğiyle ilgili. Ama evlilik birliği dediğiniz, ömür boyu devam edilmesi gereken ve toplum açısından çok önemli bir müessese. Evlilik kurumunu güçlendirmenin yolu çiftlerin bir ön eğitimden geçmesi. Yaşama ihtimali olan sorunları ona baştan söyleyip bunu nasıl yöneteceğini, buna karşı nasıl davranacağını anlatacağımız bir modeli ortaya koymamız lazım." dedi.
Develi restoranlarının idaresini oğullarına bırakan Arif Develi şimdi kebap yapma zevkini pazar günleri dostlarına verdiği mangal ziyafetiyle tatmin ediyor. Pek çok kişinin yemeklerine hayran olduğu Develi ise eşinin yemeklerine hayran; o yüzden evde hiç yemek yapmıyor. Çocukluğundan beri sevmediği tek yemekse tavuk
Bu hafta en iyiler sayfasında, önemli bir günde, dışarıda, büyükanneli, büyükbabalı, torunlu, gelinli, kısaca maaile yemek için uygun mekanlar var. Ünlü gurmelere ve ailesi kalabalık olan, çoluk çocuklu yemeklere sık giden insanlara, bu tür mekanların en iyilerini sorduk.
Geçen ay Karadeniz yemeğinin Karadeniz dışındaki en iyi adreslerini seçmiştik. Bu ay aynı seçimi Gaziantep mutfağında yaptık. Yani jüri üyelerimize Gaziantep yemeklerini en iyi yapan ama Gaziantep dışında bulunan restoranları sorduk. Yuvalama, acılı ezme, şiveydiz, alinazik, küşneme şiş, fıstıklı kebap, ekşili ufak köfte, beyran çorbası, çir aşı..
Kendilerini Anadolu mutfağı olarak tanımlayan Herise İstanbul’un 1 yıldır özlemle beklenen yemeklerini yeni yerlerinde ilk tadanlardan biriydim. Aydın, Söke, Tire gibi İç Ege’ye yoğunlaşan mutfaklarında sadece tadım menüsü sunan Asude ve Bahadır Boğatır şefler gastronomimizin yüz akı bir mekân yaratmış...
#Anadolu MutfağıHer sene olduğu gibi bu yıl da tatil rotam üzerinde yeni mekanlar keşfetmeye çalıştım. Size bugün Konya, Mersin ve Gaziantep’ten üç mekanı yazacağım. Kazım Yazar’ın işletmeciliğini yaptığı meşhur Lokmahane’nin yemeklerine, Hamit Yıldız’ın CEO’luğunu yaptığı Hamido Baklavaları’na bayıldım. Her ikisinin de tatları damağımda kaldı. Ancak yine tavsiye üzerine gittiğim Anamur’daki Köşem Cafe Restoran beklentilerimin altında kaldı…
#Baklavaİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriKapalıçarşı yalnız İstanbul’dan değil ülkenin ve dünyanın her köşesinden insan manzaralarının kadrajınıza girdiği sürpriz dolu bir mekân. Çarşı sadece alışveriş düşkünlerinin değil gurmelerin de keyif alacağı bir yer. Buradaki lezzet mekânları gerçekten efsane… Esnafın söylediği şu: “Kapalıçarşı’da kötü yemek olmaz, yapan da barınamaz.” Buyurun birlikte gezelim…
#Kapalıçarşı