GeriSeyahat En iyi 10 ev yemeği lokantası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En iyi 10 ev yemeği lokantası

En iyi 10 ev yemeği lokantası

Yiyecek-içecek sektörü geliÅŸtikçe, dışarıda yemek yeme alışkanlığı arttıkça, evde geçirilen zaman azaldıkça ev yemeklerine, ‘‘annemin köftesine’’ olan hasretimiz de artıyor. Çareyi evde yemek yapmakta deÄŸil, ev yemeÄŸi yapan lokanta aramakta buluyoruz. Bu lokantaların önemli bir özelliÄŸi, yemeklerin tencerelerde, az miktarda yapılması, mekanların genellikle küçük (bazen dört ya da beÅŸ masalı) olması. Füzyon, dünya, UzakdoÄŸu ya da Tex-Mex mutfağı deÄŸil, adı üstünde ev mutfağına özgü Türk yemeklerinin sunulması. Ayrıca hemen her kentte, yöresel mutfaÄŸa özgü yemeklerin yapıldığı küçük lokantalar var. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye'nin en iyi ev yemeÄŸi sunan 10 lokantasını sorduk. Ä°ÅŸte cevapları.TARÄ°HÄ° SUBAÅžI LOKANTASIKapalıçarşı esnafının uÄŸrak yeriEv yemekleri denilince Ä°stanbul'da akla gelen ilk mekanlardan biri Subaşı Lokantası. Patlıcan musakka, karnıyarık, yaprak sarma, tas kebabı, kuzu haÅŸlama, iç pilavlı tavuk, Ä°zmir köfte lokantanın önemli lezzetleri arasında. Her gün farklı bir çorba piÅŸiyor. Mercimek, iÅŸkembe, paça, yayla ve sebze çorbası gibi. Subaşı Lokantası'nda bir kiÅŸi 10 milyon liraya karnını doyurabiliyor. Patlıcan musakka 4.5 milyon, et yemekleri 5 milyon, sebze yemekleri ise 3 milyon lira. Lokantanın tatlı mönüsü de zengin. Fırın sütlaç, tel kadayıfı, ÅŸekerpare, kemalpaÅŸa ve kabak tatlısını her gün bulmak mümkün. Ãœryani erik kompostosu tadılmaya deÄŸer. Lokantanın sahibi Kemal Veysel Görür. Esnafın ilgi gösterdiÄŸi lokantaya farklı ev yemeklerini tatmak için uÄŸrayanlar var. Rezervasyon gerekmiyor. Müzik çalınmıyor. Adres: Kılıççılar Kapısı Nuruosmaniye Caddesi No: 48 Nuruosmaniye, Ä°stanbul. Tel: 212-522 47 62.Ä°NCÄ°LÄ°PINAR ANTEP SOFRASIAntep'e gelen buraya uÄŸruyorÄ°ncilipınar, altı yıllık bir lokanta. Sahibi Haydar Kaya. Yemeklerin hepsi Antep'e özgü tatlar. YoÄŸurtlu yuvarlama, ekÅŸili ufak köfte, içli köfte, simit kebabı ve fıstıklı köy katmeri tadılmaya deÄŸer. Yemeklerin yanında tasta sunulan yayık ayranı da müşterilerden ilgi görüyor. Ä°ncilipınar, Antep'e yolu düşen birçok kiÅŸinin uÄŸradığı bir mekan. Köy odası ÅŸeklinde düzenlenmiÅŸ mekanın müdavimleri arasında Belediye BaÅŸkanı Celal DoÄŸan da bulunuyor. Kentteki iÅŸadamları ve bürokratların sık sık uÄŸradığı bir mekan Ä°ncilipınar. Lokanta sabah 08.00'den gece 23.00'e kadar müşterilerine servis yapıyor. Oldukça geniÅŸ bir lokanta. Yazın bahçeyi de hizmete sokuyorlar. Bir kiÅŸi 8-12 milyon liraya karnını doyurabiliyor. Yuvarlama, ekÅŸili köfte 4 milyon, ızgara çeÅŸitleri 6 milyon lira. Ayran ise 1 milyon lira. Katmer 3.5 milyon lira. TaÅŸ fırında yapılan Antep usulü lahmacun lokantanın özel lezzetlerinden. Adres: 100. Yıl Kültür Parkı İçi. Ulu Cami BitiÅŸiÄŸi Gaziantep. Tel: 0342-234 26 57.CEMAL'Ä°N YERÄ°Otuz yıldır Mirkelam Han'daCemal ÖzmısırlıoÄŸlu'nun Hisarönü'ndeki Mirkelam Han'da hizmet veren esnaf lokantası Cemal'in Yeri, ev ve tepsi yemekleriyle ünlü. Pazar günü hariç 11.00 ile 14.00 arasında hizmet veren lokantada beÅŸ kiÅŸi görev yapıyor. Aşçıbaşılığını Ä°brahim Akpınar'ın yaptığı Cemal'in Yeri'nde elbasan tava, kuzu haÅŸlama, ciÄŸer sarma, hünkarbeÄŸendi, tepsi köfte, sebze yemekleri, kuru fasulye, pilav ve ıspanak en fazla tercih edilen yemekler. Cemal'in Yeri'nde yemeklerde kullanılan malzemeler özenle seçiliyor. Sebze yemekleri 2, et yemekleri ise 3-4 milyon lira arasında müşterilere sunuluyor. Kazandibi ve keÅŸkül tadılmaya deÄŸer. 100 kiÅŸilik bu lokantanın müdavimleri arasında banka çalışanları ve esnaf önde geliyor. Kredi kartı ve ticket'la yemek yenebiliyor. Adres: 914 Sokak No: 12 Zemin 10 Mirkelam Han Çankaya - Ä°zmir. Tel: 0232-484 99 17.GÄ°ZEM LOKANTASIDöner için rezervasyon ÅŸartÇanakkale'nin Ayvacık Ä°lçesi'ne baÄŸlı Küçükkuyu Beldesi'nde Emin ve Leyla Ozan çiftinin iÅŸlettiÄŸi Gizem Lokantası, bölgenin önemli lezzet duraklarından biri. 25 metrekarelik bir mekanda müşterilerini ağırlayan lokantanın iÅŸkembe çorbası, yazın her gün, kışın ise sadece cuma günleri yapılan yaprak döneri meÅŸhur. 35 yaşındaki Emin Usta'nın spesiyali ise zeytinyaÄŸlı kuru fasulye. Gizem 4 masalı, 16 kiÅŸilik kapasiteye sahip küçük bir lokanta. Lezzetli döneri yiyebilmek için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Gizem Lokantası'nda çorba, pilav ve kuru fasulyenin bir porsiyonu 1 milyon 250 bin lira. Etli yemekler 2.5 milyon, ızgara köfte, tavuk ÅŸiÅŸ 2.5 milyon, döner 4 milyon, tatlılar ise 1 milyon liraya satılıyor. Adres: Sahil Mahallesi Süleyman Sakallı Caddesi No: 61 Küçükkuyu Çanakkale. Tel: 0286-752 24 43. ANNEMÄ°N MUTFAÄžI Öğle zamanı tıklım tıklımAdana'nın dikkat çeken lezzet duraklarından biri. Damak tadında sebzeye ağırlık verenlerin uÄŸrak yeri Annemin Mutfağı. Samia Yasavur'un iÅŸlettiÄŸi Annemin Mutfağı'nın spesiyalleri arasında sedir tava, soslu brokoli ve daÄŸar kebabı gibi özel yemekler dikkat çekiyor. Mönüsünde sebze çorba, analı kızlı, ıspanak kavurma, acebek, kış türlüsü, püreli köfte, çoban kavurma, mantı, içli köfte gibi yemekleri bulunduran Annemin Mutfağı, tatlı olarak sedir lokumu, kemalpaÅŸa tatlısı, ayva tatlısı ve fırın sütlaç gibi leziz, hafif tatlıları da sunuyor. Sebze yemekleri 2-3 milyon lira arasında deÄŸiÅŸirken et yemekleri 4 milyon, tatlılar ise 2 milyon lira. Ev ve iÅŸyerlerine servis yapan lokanta elektronik posta yoluyla eleÅŸtiri ve dilekleri kabul ediyor. Adres: KurtuluÅŸ Mah. RamazanoÄŸlu Cad. Şükran Sümer Apt. Zemin Kat No: 14/A Seyhan Adana. Telefon: 0322-458 90 03 e-mail: annemsedir@mynet.comÜÇÜNCÃœ MEVKÄ°Adının duyulmasını istemeyen lokantaBeyoÄŸlu'nda lezzetli ev yemeÄŸi yenilen mekanlardan biri Üçüncü Mevki. Sulu köfteden Meksika usulü patatese kadar farklı ve zengin bir mönüsü var. Mutfak dükkanın alt katında. Müşteriler sipariÅŸlerini küçük not kağıtlarına yazıp mutfaÄŸa gönderiyor. Kendine özgü bir lokanta burası. Fiyatları oldukça makul. Çarbalar 1 milyon 250 bin. Yemeklerin porsiyon fiyatı da 1.5 milyon ile 2.5 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Müdavimleri belli. Lokantanın sahibi, jürinin kendilerini ilk ona layık görmesinden memnun ancak hiçbir ÅŸekilde basında yer almak istemediÄŸini söylüyor: ‘‘Buranın kendine özgü bir müşteri profili var. Bir haber yayımlanınca farklı müşteriler geliyor. Beklentilerine cevap veremiyoruz. Hem onlar memnun olmuyor hem de biz zor duruma düşüyoruz.’’ LALEZARHer gün 5 çeÅŸit çorbaDedesi Ramazan Çakan'dan aşçılık mesleÄŸini öğrenen Hüseyin Batur, 1976'dan bu yana Bursa'da lokanta iÅŸletiyor. Her gün çıkan 5 çeÅŸit çorbanın yanı sıra çeÅŸitli sebze ve et yemeklerini müşterilerine sunan Lalezar, ayrıca haftanın her günü bir spesiyal yemek tattırıyor. Kuzu tandır, talaÅŸ kebabı, mantar sote, hünkarbeÄŸendi, dana rosto, elbasan tava ve pastırmalı kuru fasulye Lalezar'ın yemekleri arasında. Kabak tatlısı, sütlaç ve sütlü kadayıfın yanı sıra, kaymaklı ayva tatlısı Lalezar müdavimlerinin beÄŸenerek yediÄŸi tatlılardan. Lalezar helva da tadılmaya deÄŸer. Sabah 06.00’da baÅŸlayan servis gece 22.00'ye kadar sürüyor. 80 kiÅŸinin aynı anda yemek yiyebileceÄŸi bir mekan. Çorbalar 1.5 ile 2 milyon, sebze yemekleri 2.5 milyon lira. Et yemeklerinin fiyatı 4-5 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Doktorlar, avukatlar, Bursa'nın esnafı Lalezar'ın müşterileri arasında. Adres: Ãœnlü Cadde No: 14/C Bursa. Tel: 0224-221 84 24.PORTAKAL EV YEMEKLERÄ°Portakal renginde küçük lokantaDükkanın bulunduÄŸu sokakta iri bir portakal maketi asılı. Adını bu portakaldan alıyor. Ä°ÅŸletmecisi Ahmet ve Pınar MemiÅŸ. Yemeklerin küçük tencerelerde piÅŸirildiÄŸi ÅŸirin lokantanın iç dekoru adına uyuyor: Perdeler, masa örtüleri ve sedirler portakal renginde. Pazar hariç haftanın altı günü 11.00-20.30 arası açık. Sekiz masalı, 25 kiÅŸilik kapasiteye sahip. BeÅŸ çeÅŸit sulu yemek, çorbalar ve salatalar Portakal'ın mönüsünü oluÅŸturuyor. Bu arada farklı tatlı çeÅŸitleriyle birlikte börek, kek ve kurabiyeler de servis ediliyor. Çorbalar 1 milyon 250 bin lira. Sulu yemekler ise çeÅŸidine göre 2 milyon ile 2.5 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Tatlılar ve salatalar ise 1 milyon ile 1 milyon 500 bin lira arası. Beykoz kebabı, bostan kebabı, ekÅŸili Siirt usulü dolma ve mantısı tadılmaya deÄŸer. Adres: FevzipaÅŸa Cad. Zülali ÇeÅŸme Sok. No: 2 Fatih. Tel: 0212-532 63 90.KAZAN OCAÄžI YÖRESEL EV YEMEKLERÄ°Safranbolu mutfağı buradaEski Çarşı mevkiindeki Kazan Ocağı adlı lokanta, Safranbolu'ya has yemekler yapıyor. Bir aile iÅŸletmesi olan lokanta, Safranbolu mutfağının lezzetini bilen turistlerin uÄŸrak yeri. Ä°ÅŸletmenin sahibi üç çocuk annesi Nebire AÄŸartan, arkadaÅŸlarının teÅŸvikiyle lokanta açtığını söylüyor. Safranbolu'yu görmeye gelen turistler yöreye has malzemelerle yapılan höşmerim, etli yaprak dolması, cevizli yayım ve ev baklavasına yoÄŸun ilgi gösteriyor. Eski bir kunduracı dükkanının yerine açılan Kazan Ocağı'nda aynı anda 30 kiÅŸiye servis yapılabiliyor. Safranbolu mantısı, peruhi, su böreÄŸi, cevizli yayım, cevizli çörek, para makarna, etli yaprak dolması, ev baklavası ve höşmerim bulunuyor. Yemeklerin fiyatları ucuz. Adres: ÇeÅŸme Mah. Kasaplar Sok. No: 7 Safranbolu-Karabük. Tel: 0370-712 59 60. MANTAR EV YEMEKLERÄ°Zeytinyağını Ayvalık'tan getiriyorAnkara'nın ev yemekleriyle ünlü bir lokantası. Sekiz yıllık iÅŸletmenin sahibi Umut Saltık, gıda sektöründe yatırımları olan genç bir iÅŸletmeci. Spesiyaller arasında mantar çorbası, hünkarbeÄŸendi, elbasan tava, yaprak sarma ve dolma çeÅŸitleri bulunuyor. Her hafta farklı bir yöreye ait yemekler piÅŸiriliyor. Lokantanın sabit bir mönüsü yok. Her gün 35 çeÅŸit farklı yemek piÅŸiyor. ZeytinyaÄŸlı çeÅŸitleri de Mantar Ev Yemekleri'nin mutfağında önemli bir yere sahip. Kullanılan zeytinyağı Ayvalık'tan geliyor. Ä°ÅŸadamları, siyasetçiler, öğretim üyeleri, baÅŸkentte yaÅŸayan yabancılar lokantanın müşterileri arasında. Mantar'da bir kiÅŸi 10 milyon liraya doyabiliyor. HünkarbeÄŸendi 6.5, mantar çorbası 2.5, elbasan tava 6, sarmalar ve dolmalar 4 milyon lira. Kayseri'ye özgü gül baklavası da spesiyaller arasında. Adres: 4. Cadde. 4-A Yıldız-Ankara. Tel: 0312-440 09 78- 442 11 14.Â
False