Malatya... Bu mutfağın başrolü bulgur!

40’ı bulgurlu olmak üzere 72 çeşit köftesi olan Malatya’nın ekşi erik kurusu ve bol ekşiyle yapılan köftesi özel bir tat. Şehrin, kuru kayısıyla yapılan tatlısı kasefeyi de deneyin.

Haberin Devamı

ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE

Malatya... Bu mutfağın başrolü bulgur

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

Bulgur köftesi için;

2 su bardağı köftelik ince bulgur

2 su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yumurta

4 yemek kaşığı un

Ayrıca;

1 su bardağı yeşil mercimek

1/2 su bardağı haşlanmış nohut (isteğe bağlı)

1 demet ıspanak (sadece yaprakları kullanılacak)

1 iri boy kuru soğan

8-9 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu olabilir)

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

3-4 adet ekşi erik kurusu (suda bekletilmiş)

1 çay kaşığı tuz, pul biber

2 yemek kaşığı nar veya sumak ekşisi

NASIL YAPARIM?

Haberin Devamı

Yeşil mercimeği yıkayıp sıcak suda 1 saat bekletin.

Köfte için derin bir kaba ince bulguru koyup, üzerine ılık suyu döküp 10 dakika bekletin. Daha sonra tuz, karabiber ve yumurtayı ekleyin. Azar azar unu da ilave ederek köfte harcı macun kıvamına gelinceye dek yoğurmaya başlayın. Aklınızda olsun; bulgur köftesi çok iyi yoğrulmazsa pişerken dağılabilir.

Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, hafifçe un serpilmiş bir tepsinin içinde biriktirin.

Büyükçe bir tencereye zeytinyağı ve yemeklik doğranmış soğanları koyun.

Suyunu süzdüğünüz yeşil mercimeği ekleyin, orta ateşte 2-3 dakika kavurun. Salçaları da ekleyip 5 dakika daha pişirin, sonra sıcak suyu ilave edin; ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın.

Su kaynamaya başlayınca köfteleri, suda ıslattığınız ekşi erik kurularını ve haşlanmış nohudu ilave edip karıştırın. Tuz, baharat çeşitleri ve nar ekşisini katın; 15 dakika pişirin.

Yemeğe en son, yıkanmış ve ince doğranmış ıspanağı ilave edip 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın, servise sunun.

BİR ÖNERİ

Bu yemeğe, Malatya’nın meşhur erik pestilinden iki parmak kadar kesip katabilirsiniz, çok lezzet katar.

KASEFE (KABUK AŞI)

Malatya... Bu mutfağın başrolü bulgur

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

500 gr kuru kayısı

1 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

Ayrıca;

100 gr tereyağı

1.5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

NASIL YAPARIM?

Kayısıları yıkayın, süzgeçte sularını iyice süzün.

Bir tencereye aldığınız kayısıların üzerine su ve şekeri koyun; kısık ateşte kayısılar iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Suyunu çekince ocaktan alın, bir servis tabağına aktarın.

Ufak bir tavaya tereyağını koyup eritin. Cevizleri de katıp sıcak sıcak kayısıların üzerine gezdirin, ılık olarak sunun. Üzerine Hindistan cevizi tozu çok yakışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları