Paylaş
Bezelyeli sulu köfte
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı bezelye (donuk veya konserve)
◊ 1 kuru soğan (doğranmış)
◊ 1 iri boy havuç (doğranmış)
◊ 1 iri boy patates (doğranmış)
◊ 4 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 2 domates (isteğe bağlı, rendelenmiş)
◊ 7-8 su bardağı sıcak su
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, nane
Köfte için
◊ 500 gr dana kıyma
◊ 2 yemek kaşığı ince bulgur
◊ 1 orta boy soğan (rendelenmiş)
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
NASIL YAPARIM?
◊ Köfte için kıyma, bulgur, soğan, tuz, karabiber ve kimyonu bir kapta yoğurup fındık kadar parçalar koparın. Hepsini yuvarlayın.
◊ Büyük bir tencereye zeytinyağını ve soğanı koyun. Orta ısılı ateşte soteleyin. Bezelyeyi katıp 5 dakika daha pişirin.
◊ Havuç ve salçayı ilave edip karıştırın. Varsa rendelenmiş domatesi katın. Sıcak su, tuz, karabiber ve naneyi ilave edin.
Ara sıra karıştırın.
◊ Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca köfteleri içine aktarıp karıştırın ve patatesleri de ekleyin. Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya dek pişirin.
Ekşili Kahramanmaraş çorbası
(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
◊ 1 su bardağı kırmızı mercimek (yıkanmış)
◊ 1 su bardağı haşlanmış yarma (aşurelik buğday ya da iri bulgur)
◊ 1 demet semizotu (pazı veya ıspanak da olur)
◊ 1 ufak kuru soğan (ince kıyılmış)
◊ 1 yemek kaşığı sumak suyu veya
1 limonun suyu
◊ 3-4 diş sarımsak (dövülmüş)
◊ 1,5 litre sıcak su
◊ 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, zerdeçal
Sosu için
◊ 5 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane, pul biber
NASIL YAPARIM?
◊ Haşlanıp süzülmüş aşurelik buğdayı tencereye koyun. Üzerine sıcak suyu ilave edip orta ısıda 10 dakika kaynatın.
◊ Nohut, soğan ve kırmızı mercimeği ilave edip karıştırın. Mercimekler yumuşayana dek en az yarım saat pişirin. Baharat çeşitlerini ekleyip karıştırın. İnce doğradığınız semizotunu saplarıyla birlikte ilave edin.
◊ Yemek biraz katı bir çorba kıvamında olacağı için gerekirse su ilavesi yapabilirsiniz. Semizotu pişince altını kapatın ve içine sumak ya da limon suyuyla sarımsağı ekleyin.
◊ Üzerine zeytinyağında kızdırdığınız nane ve pul biberi gezdirip sıcak servise sunun.
Paylaş