Paylaş
Başarılı bir ustanın elinden çıktığında “keyif”, öylesine yapıldığında ise “elem” verir. Damağa hitap eden Adana’yı şişe dizen ustalara “işin sırrı” sorulduğunda “elin lezzeti” diyerek, kaçamak yanıt vermeyi tercih ederler. Anavatanı da dahil olmak üzere bir çok mekanda tadına baktığım Adana kebap konusunda iddialı bir mekandan söz edeceğim. Yıldız ve Çayyolu’ndaki iki şubesi ile hizmet veren 01 Adanalı İsmail Usta’nın adını çevrenizden duymuş olma ihtimaliniz yüksek. Bir kez ziyaret ettikten sonra arada bir uğramayı alışkanlık haline de getirmiş olabilirsiniz. Bir ucu Çukurova’ya uzanan bu lezzet öyküsü; ilk kez duyanlar için “başlangıç”, bilenler içinse bir “tekrar” olacak.
GÖZ DOYURAN BAŞLANGIÇ
Adından da anlaşılacağı üzere 01 Adanalı İsmail Usta, klasik bir Adana restoranı... Mekan, lezzetten ödün vermemek için mönüsünü olabildiğince dar tutmayı tercih ediyor. Kırmızı et kokusunu takip edenlerin masasına sıra ile ulaşacak lezzetler; Adana kebap, kuzu çöp şiş ve kaburgadan oluşuyor. Onlara gelmeden önce başlangıçlardan söz etmek gerekiyor. Siz siparişinizi vermeden masanıza domates salatası, acılı ezme, cacık, nar ekşili közlenmiş soğan, sumaklı maydanozlu soğan salatası ulaşıyor. Bu açılışa bir de közlenmiş biber, domates ve sarımsaklar eşlik ediyor. Fındık lahmacun ve içli köfte de tabağınıza ulaşmış oluyor.
SERVİSTE SÜRPRİZ YOK
Başlangıçlarla vakit geçirirken mönünün ana unsurları da ocakta sıra sıra hazırlanmaya başlıyor. Bazı mekanların sunumu zenginleştirmek isterken etin yanında servis ettikleri bulgur ya da pirinç pilavı, Adanalılar tarafından acımasızca eleştirilir. İsmail Usta’da böyle bir sorun yaşanmıyor. Kebap, kıyılmış maydanozla süslenen yağlı yufka parçalarının üzerinde “ben buradayım” dercesine masaya ulaşıyor. Lezzeti konusunda iddialı sözler sarf etmek çok da abartı olmayacak. Adana ziyaretlerimde belki doğru mekanı bulamamış olabilirim ama burada anavatanından daha lezzetli olduğunu söylemek zorundayım. Kuzu çöp şiş ve kaburga da mönünün denenmesi gereken diğer et ürünleri arasında yer alıyor.
BUTİK ÜRETİM ŞALGAM SUYU
Tanınmış siyasilerin de uğrak mekanları arasında yer alan 01 Adanalı İsmail Usta’da Çukurova mutfağının geleneksel içeceklerinden biri olan şalgamın da tadına bakabilirsiniz. Mekan, ambalajlı ürün satışına karşı direnişini sürdürüyor. Adana’da butik olarak üretildiğini öğrendiğim şalgam suyu cam şişelerle masalara ulaşıyor. Kısa süre öncesine kadar yemeğine tatlı bir kapanış yapmak isteyenleri kibarca reddeden mekan, konuklarının taleplerine daha fazla dayanamamış. Önceleri, insanların mekandan ağızlarında et tadı ile ayrılmaları için tatlı servisi yapılmıyordu. Bu geleneği sürdürmek isterseniz siz de yemeğinizi tatlısız sonlandırabilirsiniz. Kırmızı etin lezzetini üst seviyelere çıkarabilen bir restoran arıyorsanız, 01 Adanalı İsmail Usta’yı deneyebilirsiniz.
Kayseri’nin tepsi mantısı
Birçok restoranın mönüsünde bulunmasına karşın, mantı siparişi vermek cesaret ister. Keza Kayseri’de yenilen mantıdan bile memnun kalmamak mümkün. “Kayseri” denince ilk akla gelenler arasında bulunan mantıyı Başkent’te geleneksel yöntemlerle hazırlayıp, servis eden bir mekan var. İşlek bir noktada olmamasına karşın öğün saatlerinde kalabalıklaşan Meşhur Mantıcı, Birlik Mahallesi’nde yer alıyor. Restorana ulaştığınızda servis, patates salatası ile başlıyor. Kayseri Mutfağı’na uygun biçimde bol baharatlı...
TEPSİDE GELEN LEZZET
Mönüde, tepsi mantısı ve klasik dana kıymalı mantı olmak üzere iki çeşit var. Açlık durumunuza göre tepsi mantıya yönelmeniz olası... Çünkü bakır tepsinin içerisine tek tek yerleştirilen hamur ve etler öncelikle gözü doyuruyor. Fırında pişen tepsi mantı, tek kişi için büyük sayılabilir. Bunun yerine klasik dana kıymalı mantıyı tercih edebilirsiniz. Klasik mantı porselen tabakta servis ediliyor. Mantı ve yoğurt ayrı ayrı geliyor, kaynatılarak köpüğü alınan tereyağı ise isteğinize göre üzerine dökülüyor. Bunlar dışında mekanda dana kıymalı yağlama, peynirli mantı, etli yaprak sarma ve tereyağlı erişteyi deneyebilir, ev yapımı tatlıların tadına bakabilirsiniz.
ÖĞÜN SAATİ KALABALIĞI
Öğün saatlerinde mekanda yer bulabilmek oldukça zor. Bu nedenle önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor, aksi durumda kapıdan dönmek zorunda kalabilirsiniz. Çatkapı gittiğim için mantı servisimin çok uzun süreceği konusunda iki kez uyarıldım. Fakat ufak bir masaya geçip, ısrarla bekledim. Şayet rezervasyonunuz varsa mantınız fazla beklemeden masanıza ulaşıyor. Mekanın fiyatlarını biraz yüksek bulabilirsiniz ancak denemeye değer olduğunu hatırlatmak isterim.
Paylaş