Gençlerin karakter gelişimiyle ilgili çabaların Antik Yunan’a kadar uzandığını görüyoruz. 19. yüzyılın sonlarına kadar eğitimin önemli amaçlarından biri, karakteri şekillendirmekti. Tarihsel süreçte öncelikle dini kurumlara devredilen karakter eğitimi sonraları okullarda devletin bir görevi olarak iyi vatandaş yetiştirme hedefi ile sunulmaya başlandı. Bu programlara çoklukla sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin de eklendiğini görebiliyoruz. Örneğin İngiltere’de öğretim programında öğrencilerin sosyal, duyuşsal ve davranışsal becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak ‘Kişisel, Sosyal ve Sağlık Eğitimi’ adında bir ders mevcuttur ve okullarda davranış ile öğretim programı arasında bağlantılar kurulur.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki “2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. İstanbul Fatih'teki vahşete tepki gösteren Erdoğan, "Cuma günü iki genç kızımız vahşi cinayete kurban gitti. Ailelerine baş salığı diliyorum. Fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor. Bu hadiselerin önüne geçecek adımları atmazsak batılı ülkelerin sorunları ile bizim de yüzleşmemiz kaçınılmazdır." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanRANA Kutvan; Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan aldığı derslerle pekiştirdi. Daha sonra City University of New York’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek yüksek onur derecesiyle mezun oldu. City University of New York’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsü’nde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy’i (REBT) yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsü’ndeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara da katıldı. 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu.
#1En büyük spor organizasyonu olan modern olimpiyatlar tam bir asır sonra doğduğu topraklarda... Fransızlar kadar bizler de çok heyecanlıyız. Olimpiyat Oyunları, tam 100 sene sonra Paris’e geri dönüyor. Bu, sadece Paris’in değil, Türkiye’nin olimpiyat katılımının da 100. yıldönümü. Bu yüzden herkes için özel, bizim için biraz daha özel bir olimpiyat bu. Paris 2024’ün bizim için sahada iyi mücadelenin yanı sıra, kürsüde farklı branşlardan gelen madalyalarda ilklerin oyunları olmasını umuduyla... Merhaba.
#Paris2024Gezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaNevi şahsına münhasır insanların başarı yolculukları, sadece onlara ait özellikleri marka haline getirmeleri, gelişmeleri, kendilerinden büyümeleri ve tüm bunlar olurken iç dünyalarında olabildiğince sakin, dingin ve istikrarlı yol almaları bana müthiş ilham verici geliyor.
#Sponsorlu İçerikNevi şahsına münhasır insanların başarı yolculukları, sadece onlara ait özellikleri marka haline getirmeleri, gelişmeleri, kendilerinden büyümeleri ve tüm bunlar olurken iç dünyalarında olabildiğince sakin, dingin ve istikrarlı yol almaları bana müthiş ilham verici geliyor.
#1Sizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk YazarOrtaokullarda ‘görgü kuralları ve nezaket’, liselerde ‘adab-ı muaşeret’ isimli seçmeli dersler müfredat kapsamına alındı. Bu karar ile öğrencilerin görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplumda ve dijital ortamlarda görgü kurallarına uygun davranış sergilemeleri amaçlanıyor. Peki bu kuralların ders olarak okutulması akran zorbalığının önüne geçer mi? Eğitimciler bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor? Uzmanlarla konuştuk...
#EğitimDijital stres literatürümüze yeni girilen bir kavram olmakla beraber; bireylerin dijital tüketim alışkanlıklara buna bağlı örtük üretilen içerikler ve yoğun bilgi paylaşımına bağlı olarak birey üzerindeki vicdani ya da kalbi tatminsizliklerin kişi üzerinde bıraktığı etkileme veya etkilenme durumu olarak biliniyor.
#Konuk Yazarİnsan ne ise yaptığı işe yansıyor. Mercan Dede, kendi deyimi ile ‘insan olma yolculuğu’nda sanatını milyonlarla buluşturuyor. Müziğinde ve DJ’liğinde dinleyeni, resimlerinde bakanı adeta başka dünyalara götürüyor. Dünyaca ünlü, neyzen, besteci, Sufi müziğini etnik enstrümanları elektronik müzikle harmanlayan, ressam, yapımcı tam bir sanat insanı olan Mercan Dede, (nam-ı diğer DJ Arkın Allen) Arkın Ilıcalı ile YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de yürekten akan sözcüklerle derin, sakin ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Saklanacak, dönüp dönüp tekrar okunacak bu röportajdan umarım siz de benim kadar keyif alırsınız.
#1Yukatel Adana Demirspor teknik direktörü Patrick Kluivert, Türkiye'deki ilk özel röportajını Spor Arena'ya verdi. Hollandalı çalıştırıcı, Milan ve Ajax'tan ayrılma sebeplerinden Barcelona'ya transfer olma sürecine, Adana Demirspor'un başına geçme hikayesinden Süper Lig'deki hedeflerine kadar birçok konuda samimi değerlendirmelerde bulundu.
#KluivertTrabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, futbol takımı Nenad Bjelica önderliğinde yeni sezona hazırlanırken kendisini ve hedeflerini Hürriyet'e verdiği röportajda anlattı.
#TrabzonsporBazı insanlarda çok çalışmanın, disiplinin getirdiği mütevazılık vardır; işini iyi yapmanın özgüveni ve neşesi vardır; kalıcı olmanın sorumluluğu ve vizyonu vardır... Ama sadece çok az insanda bu özellikler bir aradadır. Viyana Devlet Operası’na giren ilk Türk sanatçımız Hakan Aysev, operayı Türk halkına sevdiren ender sanatçılardan.
#Sponsorlu İçerikÇağdaş İngiliz edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden Ian McEwan, son romanı ‘Dersler’de yakın tarihin kronolojisini, hayatı kaçırılmış fırsatlar ve cevapsız sorularla dolu bir adamın hikâyesi üzerinden özetliyor. McEwan, kendisinin ve insanın tarih olma ya da tarihe ait olma duygusuyla yazmış kitabını. Ewan’ın başyapıtı değil ama kesinlikle güzel ve etkileyici bir roman.
#DerslerSıradan insanların sıradan gündelik hayatlarını anlatan romanlarıyla Richard Yates, yaşadığı yıllarda edebiyat çevreleri tarafından çok beğenilse de okuyucuda aynı karşılığı bulamamış bir yazardı. ‘Mutluluk Fotoğrafı’ ve ‘Sessiz Sahil’ romanlarında farklı zamanları, farklı mekânları ele alsa bile yine umutsuzca mutlu olmanın peşinde koşan insan portreleri sergiliyor.
#Richard YatesDurmadan üreten, sanatı ülke sınırlarını aşmış, gelişen, geliştiren, belki de en çok konuşulan, tartışılan sanatçılardan biri olan Ahmet Güneştekin ile bugüne kadar rekor kıran ziyaretçi sayısı sayesinde uzatılan ‘Gâvur Mahallesi’ bitmeden bir araya geldik. Bir fikri farklı disiplinlerle ifade edebilen, sadece ülke sınırlarını değil, kendi sınırlarını da aşma gayretinde olan ve sanatseverleri sürekli zinde tutan yaklaşımıyla Güneştekin, daha uzun yıllar boyunca zirvede olacak gibi görünüyor.%100 İlham Veren Sohbetler’de hep merak ettiğim değerli sanatçı Ahmet Güneştekin’i ağırladım. Keyifli okumalar!
#1Kimya mühendisliği yaparken bir yandan oyunculuk eğitimi aldı. İlk filminin setine, işyerinden yıllık izin kullanarak gitti. “Oyunculuk için verdiğim mücadeleyi kendim biliyorum. Ama hiçbir zaman pes etmedim” diyor. Sonra birbirini takip eden işleriyle şöhreti ülke sınırlarını aştı. Şimdi Kanal D’de yayımlanan ‘Veda Mektubu’yla karşımızda. Emre Kıvılcım’la buluştuk, hikâyesini, hayatını, tanınır olmakla ilgili yaşadıklarını konuştuk. Kıvılcım ahlaksız teklifler aldığını söylüyor: “En masumu evlenme teklifi, öyle söyleyeyim.”
#Emre KıvılcımTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerABD’de çekilen ve tüm dünyada gösterilen bir dizide iki yıl rol aldı. Türkiye projelerine de tam gaz devam ediyor. Yasemin Kay Allen yeteneğinin yanında güzelliğiyle de konuşulan bir kadın. Oysa o isminin başına eklenen güzellik sıfatının kendisine neler yaşattığını şöyle anlatıyor: “İnsanlar güzelsen merhametsiz davranıyor. Çünkü her şeyi çok kolay elde ettiğini düşünüyor ve bundan dolayı da sana karşı bileniyorlar...” Kendisine belli kalıplar içinde gelen rollere meydan okuyan, yeni şeyler denemekten çekinmeyen Allen yeni dizisinde de farklı bir karakterle karşımızda: “Sürekli halkın gözünde ceza çekmek zorundaymışım gibi neden hep bu tipolojiyi oynuyorum diye soruyordum. Dişiliğim malzeme gibi neden kullanılıyor ya da karakterden daha ön plana konuyor? Bunları istemedim.”
#Yasemin Kay Allen‘Aliye’nin Müco’su, ‘Ezel’in Kerpeten Ali’si, ‘Al Yazmalım’ın Cemşit’i... Hep farklı karakterlerin peşinden gitti, izleyicinin gönlünde taht kurdu. Hiç magazin figürü olmadı, şöhretin büyüsüne kapılmadı, kendi deyişiyle hep görev insanı oldu. Barış Falay’la buluşuyoruz; onunla Edremit’ten Diyarbakır’a uzanan hayatını, kariyerini ve oyunculuğu konuşuyoruz: “Günümüz dünyası içerikle çok fazla ilgilenmiyor. Daha çok başkalarıyla ilgilenmek ve şekil üzerine kurulu....”
#Barış FalayYakışıklı, yetenekli, başarılı… Ama o, bu sıfatlara takılan biri değil. “Sıfatsız olsak olmaz mı? Sıfatsız, direkt Kaan desen yeter bana” diyor. Rutinden hoşlanmıyor. Ekranda ve sinemada farklı rolleri canlandırmanın peşinden koşuyor. Şimdilerde bir yandan da yapımcılık yapıyor. Kaan Yıldırım’la buluşuyoruz; hayatını, kariyer yolculuğunu, ilişkisini ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz: “Ara ara üzüldüğüm, sinirlendiğim, kendi içimde isyan ettiğim de oluyor. Ama sonra dönüp baktığımda, sonuçta ben kendimi, kendi yaşadığım hikâyemi biliyorum.”
#Kaan YıldırımDünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yaptı. Altın Portakal’dan 9, Ankara Film Festivali’nden 6 ödül kazandı. En son Avrupa Film Akademisi tarafından ‘en iyi kurgu’ ödülüne layık görülen ‘Kurak Günler’ bu hafta vizyona girdi. Filmin başrol oyuncuları Selahattin Paşalı ve Ekin Koç’la buluştuk; filmi, oyunculuğu, hayatlarını konuştuk.
#Ekin KoçÇünkü adı üzerinde onlar dizidir, yani kurgudur ve hedef izlenmek olduğu için bize en anlaşılır hale getirmeye çalışırlarken olayın ciddiyeti ya da derinliği gözden bile isteye kaçırılabilir. Sonra da kurgu olduğunu unutan bazı kesimler kendi aralarında tepişir dururken yayın ve yapımda emeği geçen herkes yüzlerinde tatlı bir gülümseme ile Cunda Ada’sında rakı-balık-Ayvalık yapar. Olayın ciddiyetini daha iyi kavramamız için tabii ki ben yine ekibimden Yasin İkizoğlu’na bir danışayım dedim.
#Muhteşem Yüzyı