Düşünce, olay, duygu ve hayaller dil aracılığıyla estetik bir şekilde anlatılmasına edebiyat denmektedir. Edebiyatçılar ise bu edebi yazıları yazan kişilerdir. Şiir ürünleri de edebiyat alanının en önemli edebi yazı parçaları arasında yerini almaktadır. Şiir Türk Edebiyatında kendi arasında kategorilere yani çeşitlere ayrılmaktadır. Dramatik şiir de işte edebi yazın türü olan şiirin bir çeşididir. Şiir dilin ses estetiği ve ritmik özellikleri kullanılarak yazılan okuyucuda estetik duygular uyandıran bir yazı türüdür. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde dramatik şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri, temsilcileri ve örneklerini sizler için derledik.
#Dramatik ŞiirDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#EğitimSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMGünümüzde ehemmiyetini yitirmiş ve edebiyat tarihinin tozlu sayfalarında yerini çoktan almış bir tür olan "tragedya ya da trajedi" değişik şekillerde kendini gösterebilmektedir. Günümüz edebi eserlerinde izlerine rastlanabilen trajedi kavramının bir edebi tür olarak merak uyandırdığı şüphesizdir. İşte tragedya nedir, özellikleri nelerdir, tragedya örnekleri, yazarlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Tragedya Nedir?Türk edebiyatında nazım türleri üçe ayrılır. Halk edebiyatında çoğunlukla güzelleme, ağıt, şathiye, devriye ve ilahi türünde şiirler kaleme alınmıştır. Divan edebiyatında ise en fazla yazılan şiir türlerinin başında gazel, tahmis, kaside ve nazire gelir. Üçüncü ve son nazım türü modern Türk şiiridir. Batı edebiyatının etkisi altında, 20. yüzyılda ortaya çıkan modern Türk şiiri, epik, dramatik, pastoral ve mensur şiir olmak üzere dörde ayrılır. Mensur Şiir nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Mensur Şiir Nedir?Yazım türleri arasında birçok çeşit ve tür bulunduğunu bilmekteyiz. Türlerden bir tanesi de en eski türlerden sayılan şiir türüdür. Şiir ne çeşit bir edebi tür olarak karşımıza çıkmaktadır? Yazılması için belli başlı kuralları var mıdır? Zamandan zaman farklılık göstermiş midir? Şiir türleri nelerdir? İşte şiir hakkında derlediğimiz bilgiler.
#Şiir Nedir Ve Nasıl Yazılır?Tom Miks, Red Kit, Asteriks, Süperman, Tenten, Batman ve daha birçok karakterle büyüdü milyonlarca kişi. Şimdiki kuşak çok bilmez ama çizgi roman kültürüyle büyüyen bizler şanslıydık. O kadar kıymetli ve önemliydi ki… Ümit Kireççi ile yazmış olduğu 'Çizgi Roman Senaryosu' kitabını, çizgi romanı ve bu alanda yaptıklarını konuştuk.
#ÇİZGİ ROMAN‘Evlilik, iki insanın hayatını birleştirmesi ve dünyalarını kesiştirmesidir’ diyerek bambaşka dünyalardan kesişen hayatlara merak salmış göçmen yazar Pelin Markirt. Bu yoldaki zorlukları, acıları, sevinçleri araştırmış. İşte bu meşakatli mecradan çıkmış ‘İthal Gelinler’ hikâyeleri... Biz de bu yolculukta yaşadıklarını ve duygularını öğrenmek istedik yazarın ve sizlerle paylaşıyoruz...
#Pelin MarkirtCem Yılmaz’ın aylardır beklenen ‘Karakomik Filmler’ serisinin ilk ikisi nihayet gösterimde. Başrol oyuncularından Ozan Güven, Zafer Algöz, Nilperi Şahinkaya ve Can Yılmaz’la buluştuk. Sohbete filmden başladık; yakın arkadaşlıklarından uzaylı takıntılarına varıncaya kadar pek çok konuyu masaya yatırdık.
#Zafer AlgözEkranda göründüğü kadar naif. Olaylara pozitif açıdan bakıyor. Kendini seksi değil, ‘Bizim evin kızı’ tanımına yakın buluyor. Elinden geldiğince magazinden uzak durmaya çalışan Ezgi Eyüboğlu, boşanma haberiylebir anda ismini manşetlerde gördü. Onunla dizisi ‘Bir Aile Hikayesi’ vesilesiyle buluştuk. Hayatını, ayrılığı ve yaşadığı değişimi konuştuk.
#Özdemir AsafBir dönem, yazar olarak fenomene dönüştü ve adeta popstar gibi yaşadı. Sonra romanlarla arasına mesafe girdi. Şimdi ilk göz ağrısı müziğin sularında yüzüyor. Tuna Kiremitçi iki yıl aradan sonra ‘Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları 2’ albümünü çıkardı. Albümde 10 kadın solistle düet yapan Kiremitçi’yle buluşup hayatını, aşkı ve müziği konuştuk.
#Tuna Kiremitçiİranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin İspanyolca çektiği ilk film “Herkes Biliyor” önceki gün vizyona girdi. Başrollerini Penelope Cruz ve Javier Bardem’in paylaştığı filmde mutlu bir düğün, Laura’nın (Penelope Cruz) kızının kaçırılmasıyla trajediye dönüşüyor... Barbaros Tapan, Oscar ödüllü Javier Bardem ile buluştu. İkili hem Bardem’in yeni filmini hem de yeni projelerini konuştu.
#Asghar FarhadiSon zamanlarda pazarlama sektöründe sıklıkla karşılaştığımız yeni bir terimden bahsedebiliriz. Genç, dinamik ve yaratıcı ekibiyle kollarını bu iş için sıvayan OtherWorkers ekibinin kurucu ortaklarından Yeşim Gürsucu ile “hikayeleştirme” üzerine söyleştik.
#ÜniversiteYavuz Turgul, yedi yıllık bir aradan sonra çektiği ‘Yol Ayrımı’yla huzurlarımızda. Film, geçirdiği kaza sonucu iyi bir insana dönüşen hırslı bir işadamını anlatıyor. Usta yönetmenle ‘Yol Ayrımı’nın yanı sıra sinema serüveni, Şener Şen’in sadece kendi filmlerinde oynamasına yönelik eleştiriler ve ‘toplumsal ayrışma’ üzerine konuştuk...
#Yavuz TurgulAlıştığımızdan farklı bir oyuncu portresi onunki... Annesi eski edebiyat öğretmeni bir hippi, babası bir maceraperest... 15 yaşında ilk şiir kitabını çıkardı. Duyduğunu ezberleme yeteneğiyle İngilizceyi kısa sürede çözdü. Şimdi İspanyolca öğreniyor. Bir yandan denemeler yazıyor. Sylvia Plath’i kendine örnek alıyor. İki sene önce Türkiye güzellik yarışmasında ikincilik tacını giyen Dilan Çiçek Deniz, bu sene ‘Bodrum Masalı’yla ekranın parlayan yıldızı oldu. Şevval Sam ve Timuçin Esen’le başrolü paylaşan oyuncuyla Bodrum’da buluştuk.
#Dilan Çiçek DenizTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Alex’in şansı, Coritiba kulübünün 1995’te ekonomik krize girmesiyle açıldı. Kulüp pahalı büyükleri gönderip, ucuz gençlere kapılarını açtı. Bu sayede 3 bin dolarlık ünlü futbolcular gitti ve 120 dolarlık Alex sahaya çıktı. Alex, Coritiba’da sadece kariyer değil hayatının aşkını da buldu.