Down Sendromu, temel üreme hücresinin 21. kromozomunun yumurta veya sperm oluşması esnasında ayrılamayıp çift kalmasıyla oluşur. Bunun sonucunda yumurta veya sperm 23 yerine 24 kromozom içerir. İnsanlar genellikle 46. kromozoma sahipken Down Sendromlu çocuklarda toplamda 47 kromozom bulunur ve bu durum çeşitli farklılıklara yol açar.
#Down SendromuAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP Değeri‘Biyolojik saat’ terimini duyduğumuzda, çoğumuz bunu kadınlara bağlama eğilimindeyiz. Kadınların doğurganlığının 35 yaşından sonra azaldığı sıklıkla dile getirilse de erkeklerin yaş aldıkça ebeveyn olma yeteneklerinin azaldığından pek bahsedilmiyor. Robert De Niro’nun 79 yaşında baba olmasının üzerine erkeklerde doğurganlık konusu tartışmalara sebep oldu. Peki erkeklerde baba olma yaşının bir sınırı yok mu? 'Geç babalık', bebekte ve babada ne gibi sağlık sorunlarına sebep olur?
#SağlıkGörülme sıklığı 2000 yılından beri yüzde 241 artan ve her 44 doğumda 1 görülen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünyada görülme sıklığı en fazla artan gelişimsel yetersizlik grubudur. OSB, günümüzde sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde görülen yetersizlikler ve tekrarlı, kendini uyarıcı uygun olmayan davranışlar, duyusal girdilerin düzenlenmesinde sorunlar ile karakterize bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor.
#Soru Ve Yanıtlarla OtizmFarklı sunumları olan birçok farklı zihinsel bozukluk vardır. Genellikle anormal düşüncelerin, algıların, duyguların, davranışların ve başkalarıyla ilişkilerin bir kombinasyonu ile karakterize edilirler. Peki, zihinsel yetersizlikler nelerdir, işte zihinsel yetersizlik belirtileri ve nedenleri...
#Zihinsel YetersizlikÇatlayan dudaklar bir çok kişi tarafından yaşanan sağlık sorunları arasında geliyor. Hem kış mevsiminde hem de yazın karşılaşılan bu sorun hakkında çeşitli çözümler mevcut. Kışın rüzgarın yazın ise aşırı güneşin neden olduğu dudak çatlaklarından kurtulmak aslında hiç de zor değil. Sağlıklı ve pürüzsüz dudaklara sahip olmak için uygulamanız gereken birkaç küçük detay var. Peki, dudak çatlakları nasıl geçer? Dudak çatlakları nasıl tedavi edilir?
#Kışın Dudak ÇatlamasıDown sendromu, kromozom anomalisi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bir hastalık değil genetik bir farklılık olarak görülmelidir. Down sendromu, bir kromozom anomalisi olup zeka geriliklerinin en sık nedenlerinden birisidir, normalde insan vücudunda 46 kromozom bulunurken Down sendromlularda kromozom sayısı üç adet 21.kromozom olması nedeniyle 47 kromozom bulunmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile oluşmaktadır.
#Down Sendromu BelirtileriDerya Şimşek (35) oğlu Çınar’a kavuşana kadar 3 yılda, 10’a yakın hastane, merkez, doktor dolaştı. Sayısız tetkik, ilaç, iğne, 2 aşılama, toplam 4 tüp bebek denemesi yaptı. Yaşı ilerledikçe endişesi arttı. Sabır ve azmine tıbbın son olanakları da katılınca, hayalleri gerçek oldu. Şimşek kendi serüvenini anlatıyor...