Geçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorAlaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Sahil bölgesindeysem beni en çok heyecanlandıran şey, oranın kültürüyle büyümüş bir şefin elinden yemek oluyor. Hele de o şef farklı mutfaklarda deneyim kazanıp tekrar memleketine dönmüşse... Çeşme Alaçatı’daki Mitu Lokanta’nın şefi Hüseyin Pancar ve Bodrum’daki Tuti’nin şefi Hakan Süve, mutfaklarında kullandıkları Ege malzemeleriyle buna örnek iki genç isim...
#EgeYaz demek mangal demek... Et, tavuk ve deniz mahsullerini mangal öncesi neyle marine etmeli, nasıl pişirmeliyiz? Sofrada et yemeyenleri de memnun edecek sebzeli tabaklar neler olabilir? Ateşi birçok farklı teknikle kullanarak fark yaratan Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya’ya mangalın inceliklerini sorduk.
#Et MarinasyonuBazı yerlere şefi ve yemeği için, bazılarına da rahatlatıcı ortamı, eğlencesi, havası için gidersiniz ama her halükârda yemeklerinin iyi olmasını bekler, daha doğrusu mutlu ayrılmak istersiniz. Bu kez Bodrum’da bu beklentilere cevap veren farklı yerlere gitme fırsatı buldum.
#Müge AkgünYacht Dergisi Haziran sayısında Ege ve Akdeniz kıyılarında tekneyle gidilebilecek 50 restoranı seçti ve bir kitapçık olarak yayınladı: ‘Kıyı Restoranları Rehberi’. Bu rehberdekilerin çoğu kara ulaşımı olmayan koylarda yer alıyor. Kimi bol yıldızlı bir otelin restoranı, kimisi de salaş, adı bile duyulmamış mekanlar. Ama hepsinin ortak özelliği lezzetli yemekleri ve kolay kolay unutamayacağınız misafirperverlikleri
Bahar Türkiye’nin dört bir yanında sofralara bereket getirdi. Ege’de yabani otlardan yapılan, nadir rastlanan yemekler mutfakları şenlendirirken, İç Anadolu’da meşhur keme mantarı kebaplara lezzet taşıyor. Güneydoğu Anadolu’da bahar çiçeklerinin rayihasını taşıyan koyun kaymağından özel tatlılar üretilirken, Akdeniz’in doğu ucunda sakız ağacının mutluluk veren filizlerinden salatalar, kavurmalar hazırlanıyor. Hürriyet Seyahat yazarı Mehmet Yaşin, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, Mutfak Kültürü dergisinin kurucularından aşçı Musa Dağdeviren ve yemek araştırmacısı Nevin Halıcı dört bölgeden nadide bahar lezzetlerini anlattı.
Hangi kadın semt pazarlarını sevmez, hayatında bir kere bile pazara uğramayan kadın çok azdır. İTO’nun 2004’te İstanbul semt pazarlarında yaptığı ankete göre, pazara giden her 10 kişiden 8’i kadın. Çoğunluk ucuzluktan çok, taze ürün için pazarı tercih ediyor. Ne tesadüf ki yerel ürün satanların yüzde 80-85’i kadın. Hatta Anadolu’da çoğu pazar ismini buradan almış: Konya Kadınlar Pazarı, Bartın Garılar Pazarı, Bolu Kadınlar Pazarı, Tire Kadınlar Pazarı.
Taksim Changa’nın ortakları Tarık Bayazıt ile Savaş Ertunç, artık bir müze restoran da işletiyorlar. Sakıp Sabancı Müzesi’nin restoranı Müzedechanga’nın ahşap ağırlıklı İskandinav esintili dekorasyonu ise Autoban imzası taşıyor. Autoban’ın iki ortağı mimar Seyhan Özdemir ve ile mimar Sefer Çağlar’la Changa’nın işletmecilerinin ortak zevkleri, huzurlu bir mekan yaratmış. Restoran ilk sınavını Picasso Sergisi nedeniyle, Sabancı Ailesi’nin geçtiğimiz pazartesi düzenlediği yemekte başarıyla verdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk yarısında limanlarda elleçlenen yük miktarının 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 269 milyon 182 bin 694 tona çıktığını belirterek "Yılın ilk yarısında limanlardan elleçlenen konteyner miktarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artışla 6 milyon 781 bin 483 TEU'ya çıktı." ifadesini kullandı.
#Abdulkadir UraloğluSıcak havalar iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Yazın daha hafif ve pratik yemeklere yönelmek istiyorsanız çözüm, öğün yerine geçen doyurucu salatalarda. Klasik salataları yemekten sıkılanlar için 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer’den rengârenk, farklı tarifler ve tüyolar aldık.
#SalataDünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#Rota